Nils S. Konstantinovs: mobings negatīvi ietekmē visus – gan upuri, gan pāridarītāju, gan apkārtējos (VIDEO)

Ja klasē notiek mobings, tas negatīvi ietekmē pilnīgi visus iesaistītos, jo visi bērni atrodas augsta stresa un spriedzes apstākļos, kas rada dažādas grūtības.

Kā norāda Pusaudžu un jauniešu resursu centra Latvijā vadītājs Nils Sakss Konstantinovs, mobinga gadījumā bērnam ir augstāks stress, tāpēc viņam visbiežāk rodas grūtības koncentrēties un attiecīgi mācīties, viņš sāk sliktāk justies. Bērnam ir grūtāk tikt galā ar savām emocijām, viņš kļūst nomāktāks, drūmāks, depresīvāks un trauksmaināks. Ja bērna ikdiena saistās ar draudiem, pazemojumu, pāridarījumu un ņirgāšanos, psihe tiek ārkārtīgi traumēta visos iespējamajos veidos. Bērnam veidojas slikts priekšstats par sevi, par apkārtējo pasauli un attiecīgi raisās visas grūtības, ko sauc par mentālās veselības grūtībām - depresija, trauksme un daudzas citas lietas.

“Praksē redzam, ka mobings ir fonā daudzām citām problēmām. Jaunieši un pusaudži, kuri nonāk pie mums resursu centrā risināt, piemēram, depresiju vai trauksmi, izrādās bieži vien ir cietuši no mobinga. Tā noteikti nav vienīgā lieta, kas ir radījusi viņiem dažādas grūtības, bet varētu teikt, ka bieži vien mobings ir bijis pamats jeb sēkla tam, kas beigās ir pāraudzis nopietnās grūtībās,” stāsta Nils S. Konstantinovs.

“Mammas radars”

Visbiežāk to, ka ar bērnu kaut kas nav kārtībā, vecāki pamana pēc bērna uzvedības. Nils to sauc par “mammas radaru”. “Mammām ir spēja sajust, ka ar bērnu kaut kas nav kārtībā. To ne vienmēr var aprakstīt vārdos, bet uz šo sajūtu noteikti vajag paļauties, pievērst tam uzmanību un ar bērnu noteikti aprunāties,” viņš aicina.

Atklājot to, ka bērns cieš no mobinga, vecāki var kļūt emocionāli, apjukt un nezināt, kā rīkoties. Sarunas par pāridarījumiem bieži izraisa asas emocijas gan bērnos, gan pieaugušajos. Tāpēc sarunu par mobingu ar bērnu un skolu vēlams risināt tad, kad gan bērns, gan jūs jūtaties mierīgāki. Nils S.Konstantinovs iesaka aprunāties ar speciālistu par to, kā labāk risināt konkrēto situāciju.

Vairāk par to, kā vecākiem rīkoties, ja bērns pieredz mobingu, kad vērsties pēc palīdzības un ko darīt, lai palīdzētu bērnam izvairīties no mobinga, skaties šeit: 

Atbalsts mobinga situācijās iesaistītajiem

Lai atbalstītu vecākus un bērnus mobinga situācijās, kā arī sniegtu praktiskus padomus šādu konfliktsituāciju risināšanā, fonds “Plecs” sadarbībā ar Swedbank ir izstrādājis atbalsta rīku ģimenēm, kas tostarp paredz arī iespēju nepieciešamības gadījumā saņemt profesionālu speciālistu konsultācijas mobinga situācijās. Atbalsts mobinga situācijās ir bezmaksas pakalpojums Swedbank dzīvības apdrošināšanas klientiem.

Ja ir noticis mobinga gadījums, izstrādātajā tīmekļa vietnē mobstop.lv  ir iespēja piereģistrēties un sniegt detalizētāku informāciju par notikušo. Pēc tam saņemsiet izvērtējumu par situāciju (vai notikušais ir mobings vai konflikts) un praktiskus ieteikumus, ko varēsiet izmantot uzreiz. Nepieciešamības gadījumā būs iespējams saņemt arī personalizētu speciālista atbalstu un, kas nav maznozīmīgi – ātru atbildi kritiskos gadījumos. Būtiski atzīmēt, ka atbalsts pieejams skolēniem, kas ar mobingu saskārušies gan skolā, gan ārpus tās (interešu pulciņi, digitālās platformas u.c.).

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?