Kādu uzkrājuma veidu izvēlēties, lai parūpētos par bērna nākotni?

Saviem bērniem parasti vēlam visu to labāko, un pēc iespējas cenšamies viņus atbalstīt. Taču pienāk brīdis, kad ar mīlestību vai sapratni vien nepietiek – ir nepieciešams finansiāls atspēriens mērķu un sapņu īstenošanā.

Uzkrājums – tā ir iespēja parūpēties par bērnu nākotni un viņu soļiem tā dēvētajā lielajā dzīvē. Turklāt uzkrājums bērna nākotnei nav nekas jauns - jau sendienās vecāki meitām krāja pūru, tāpat centās uzkrāt mantu, lai dēlam būtu mantojums. Lai kas un kā notika, mērķis bija tāds pats kā mūsdienās – parūpēties, lai bērniem būtu pēc iespējas labāka un nodrošinātāka nākotne. Šodien ir vismaz divi risinājumi, ar kuru palīdzību iespējams uzkrāt zināmu kapitālu – uzkrājums bērna nākotnei un pilngadības konts. Kāda ir to atšķirība un ko labāk izvēlēties?

Uzkrājums bērna nākotnei – populārākā izvēle

Arvien vairāk vecāku Latvijā izvēlas uzkrājumu bērna nākotnei. Tas paredz uzkrāto līdzekļu ieguldīšanu finanšu tirgos, tātad iespēju nopelnīt un vairot uzkrājuma apmērus. Šo uzkrājumu pārvalda zinoši ieguldījumu eksperti, un ieguldīšanas stratēģija ir izveidota tā, lai sniegtu iespēju pelnīt un aizsargātu uzkrājumu.

Turklāt būtiski, ka šim uzkrājumam ir aizsardzība – garantētā summa uzkrājuma termiņa beigās. Proti, būsiet pasargāti no situācijas, ja uzkrājuma vērtība samazinās dēļ kritumiem finanšu tirgos.

Būtiski, ka veidojot uzkrājumu bērna nākotnei, tiek apdrošināta līgumslēdzēja dzīvība. Tā ir papildu iespēja parūpēties par finansiālo stabilitāti arī neparedzētu notikumu gadījumā. Ja notiek ļaunākais un līgumslēdzējs zaudē dzīvību, apdrošinātājs nodrošinās neiemaksātās summas vienreizēju iemaksu uzkrājumā. Tas nozīmē, ka bērns jebkurā gadījumā saņems jūsu iecerēto uzkrājuma apmēru.

Tāpat būtiska šī uzkrājuma veida priekšrocība ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksas iespēja 20% apmērā no veiktajām iemaksām, kas veiktas uzkrājumā un nepārsniedz 10% no gada bruto darba samaksas, kā arī summāro limitu 4000 eiro.

Minimālais mēneša maksājums uzkrājumam bērna nākotnei ir 30 eiro. Sākot veikt uzkrājumu jau no dzimšanas un katru mēnesi atvēlot tam 30 eiro, uzkrājumam novirzīsiet 6480 eiro, kas tiks ieguldīti finanšu tirgos (strādās) ar mērķi vairot jūsu uzkrājumu.

Apskatot prognožu kalkulatoru, kas balstīts uz vēsturiskiem dažādu ieguldījumu fondu rezultātiem, varam secināt, ka normālos apstākļos pozitīva scenārija gadījumā līdz 18 gadu vecumam iespējams uzkrāt 8734 eiro (peļņa +2254 eiro), savukārt negatīva scenārija gadījumā, lai cik smags būtu bijis kritiens finanšu tirgos, līguma termiņa beigās jūs saņemsiet garantēto summu 5727 eiro apmērā (zaudējumi -753 eiro). Ņemot vērā, ka papildu ik gadu iespējams saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, kas 18 gadu laikā veido 1296 eiro, pat negatīva scenārija gadījumā būsiet nopelnījuši!

  • Būtiski, ka uzkrājumu bērna nākotnei var noslēgt līdz bērna 18., 19., 20. vai 21. dzimšanas dienai, taču minimālais līguma termiņš ir 5 gadi.

Līguma termiņa beigās līdzekļus var saņemt kā bērns, tā arī tas, kurš ir veidojis šo uzkrājumu. Iespējams, ka šī uzkrātā naudas summa attiecīgajā brīdī vairāk nepieciešama kādiem citiem mērķiem, tāpēc jebkurā brīdī līguma darbības laikā iespējams izmainīt to, kurš saņems uzkrājumu.

Pilngadības konts – kā otra alternatīva

Otra alternatīva rūpēm par bērna finansiālo nodrošinājumu nākotnē, ir pilngadības krājkonts. Tas būtībā ir atsevišķs konts, ko vecāki atver uz bērna vārda un līdz viņa pilngadības sasniegšanai veic tajā iemaksas.

Atšķirībā no uzkrājuma bērna nākotnei, pilngadības kontā veicamo iemaksu apmēru varat izvēlēties paši - tie var būt gan 10, gan 50 eiro mēnesī, vai bez noteiktas regularitātes.

Te gan svarīgi atzīmēt, ka uzkrātos līdzekļus var izņemt tikai konta turētājs – tātad jūsu bērns. Tas nozīmē, ka šo uzkrājumu nebūs iespējams izņemt ātrāk par bērna pilngadības sasniegšanu, vai atsevišķu izņēmuma gadījumā ar speciālu atļauju no Bāriņtiesas.

Jāņem vērā ka pilngadības krājkonts ir viens no depozītu veidiem, un procentu likme šim uzkrājumu mainās reizi gadā - līguma noslēgšanas dienā un tā ir līdzīga termiņdepozītu likmēm. Tātad šobrīd – 0% gadā. Ņemot vērā inflācijas risku, kas normālā ekonomiskajā situācijā ir ap 2-3% gadā, jāatzīst, ka šis uzkrājuma veids nesniedz nekādas peļņas iespējas!

Tas vairāk ir kā drošs seifs, bez iespējām pavairot uzkrāto kapitālu. Tāpēc, ja vēlaties uzkrāt naudu ilgāk nekā piecus gadus, veikt regulāras iemaksas, un likt naudai “strādāt”, tad jums piemērotāks būs uzkrājums bērna nākotnei.

Kad bērni ir mazi, bet paši vecāki spēka pilni, doma par pieaugušiem bērniem var šķist tāla. Vecāki mēdz būt arī pārliecināti, ka finansiālā situācija vienmēr būs gana laba, lai parūpētos par bērna studijām un kopumā nodrošinātu nākotni. Tomēr mēs nekad nevaram būt droši, kas notiks pēc ilgāka laika, līdz ar to nekad nav par ātru sākt domāt par ieguldījumu bērna nākotnē.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?