Uzkrājumu veidošanas ieradumi drošākai rītdienai

Bieži vien ikdienā nepiedomājam par katra pirkuma nepieciešamību. Īpaši tā gadās tad, ja pirkuma summa nav pārāk liela.

Taču nereti tieši mazie pirkumi dienas beigās veido pietiekami lielu daļu no mūsu naudas tēriņiem. Ja iespējams tos samazināt (iegādāties papildināmu ūdens pudeli līdzi ņemšanai, nevis pirkt katru dienu jaunu, dzert kafiju mājās vai darbā, nevis kafejnīcās, u.c.), tad šo summu var novirzīt uzkrājumu veidošanai.

Lai sāktu veidot uzkrājumus, svarīgi apzināties, cik daudz naudas mēneša griezumā ikdienā tiek patērēts. Jāseko līdzi visiem izdevumiem: jāpiefiksē katrs pirkums, īpašu uzmanību pievēršot tieši mazajiem pirkumiem. Pēc informācijas apkopošanas visus pirkumus ieteicams sadalīt kategorijās, atsevišķi izdalot:

  • obligātos ikmēneša maksājumus,
  • izklaides tēriņus,
  • sīkos ikdienas pirkumus (kafijas krūze līdzņemšanai pa ceļam uz darbu vai tml.).

Šādi varēsi redzēt, cik liela daļa no visiem ikdienas tēriņiem nav pirmās nepieciešamības lietas un no kā iespējams atteikties. 

Uzstādi mērķi. Lielisks veids, kā motivēt sevi naudas krāšanai, ir izvirzīt konkrētu mērķi, kam vēlies sakrāt. Tāpat kā ar daudziem citiem mērķiem dzīvē, arī uzkrājumu veidošanā ir svarīgi definēt, ko vēlies sasniegt. Un tad sākt to pakāpeniski īstenot, veidojot kā ieradumu. Ieteicams sākt ar mazu, vienkārši sasniedzamu īstermiņa mērķi.

Prieks par sasniegto var kalpot kā psiholoģisks stimuls, pastiprinot jau izveidoto krāšanas ieradumu un motivējot izvirzīt arvien lielākus mērķus.

Izvērtē prioritātes. Lai veiksmīgi izvēlētos mērķi uzkrājuma  veidošanai, nepieciešams izvērtēt prioritātes. Ja zini, ka veļas mazgājamā mašīna vairs nekalpo tik labi kā agrāk, tā noteikti tuvākajā laikā būs jānomaina. Tātad šim pirkumam vajadzētu būt prioritāšu saraksta augšgalā, neraugoties uz lielo kārdinājumu atlaižu maratonā apģērbu veikalos vai vēlmi izbaudīt nedēļas nogali SPA atpūtas kompleksā. Ja tomēr ikdienā rodas kārdinājums kādam dārgākam pirkumam, kura dēļ var tikt ierobežota iespēja atlikt naudu iekrājumu kontā, izmanto 24 stundu likumu. Proti, ja tā nav pirmās nepieciešamības prece, nepērc to uzreiz!

Dod sev 24 stundas laika, lai kārtīgi pārdomātu šī pirkuma nepieciešamību un to, kā tas ietekmēs tavu ikmēneša budžetu.

Izvēlies savu uzkrājumu veidošanas paņēmienu. Svarīgs ir arī uzkrājuma veids. Vienam tas var būt īpašs uzkrājuma konts, otram stikla burka, kurā dienas beigās tiek iebērtas visas pāri palikušās monētas, bet vēl kāds cits katru nedēļu 10 eiro noglabā zeķē. Mūsdienās pieejamas arī visdažādākās mobilās lietotnes un rīki, kas var palīdzēt gan ar uzkrājumu veidošanu un mērķu izvēli, gan ar tēriņu sadalījuma pārskatiem.

Piemēram, Krājrīks ir noguldījuma veids uzkrājumu veidošanai, kurā iespējams gan manuāli ieskaitīt vēlamo summu,  gan iestatīt ikmēneša maksājumus savā uzkrājuma kontā, gan arī uzstādīt iespēju, ka pēc katra ar karti samaksātā pirkuma uzkrājumā tiks ieskaitīta starpība starp šī pirkuma summu un nākamo pilno eiro. Tas ļauj nemanāmi un pamazām uzkrāt nelielas naudas summas, tādā veidā palīdzot attīstīt krāšanas ieradumu.

Turklāt Swdbank Krājrīka lietotāji saņem arī procentus par savu uzkrājumu. Patlaban eiro valūtas Krājrīka procentu likme ir 1.5% gadā. Procenti tiek aprēķināti katras dienas beigās, un banka izmaksā tos uz Krājrīka kontu reizi ceturksnī - datumā, kas atbilst līguma noslēgšanas datumam.

Regulārie maksājumi. Šobrīd gandrīz katra banka piedāvā iespēju uzstādīt regulāros maksājumus. Pēc savu ienākumu un izdevumu pārskatīšanas izvēlies nelielu naudas summu, kura katru mēnesi automātiski tiks ieskaitīta tavā uzkrājuma kontā. Šādi tev nebūs jādomā par to, ka daļa naudas vienmēr jāatliek uzkrājuma kontā, un mazināsies kārdinājums to iztērēt citiem mērķiem.  

Ar laiku iemaksa uzkrājumu kontā izveidosies par paradumu – līdzīgi, kā samaksāt rēķinus par elektrību vai ūdeni, svarīga mēneša maksājumu pozīcija būs maksājums sev!

Cenas konvertācija. Tā vietā, lai izvērtētu katru pirkumu pēc tā cenas, padomā, cik stundu tev jāpavada darba vietā, lai šī pirkuma vērtību varētu nosegt. Piemēram, ja vēlies iegādāties jaunu rokassomiņu par 100 eiro un pelni 4 eiro stundā, tev jānostrādā vairāk nekā 3 pilnas darbdienas. Šāda veida aprēķini nereti palīdz atturēties no pārlieku dārgu vai impulsīvu pirkumu veikšanas.

Nav nepieciešami lieli ikmēneša ienākumi, lai sāktu veidot uzkrājumus nākotnei jau šodien. Sāc ar mazumiņu, un augstāk minētie soļi ļaus tev attīstīt krāšanas ieradumus mierīgākam prātam un drošākai rītdienai.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?