Pieci gadījumi, kad pensijai nav jākrāj

Ja jāizvēlas – tērēt šodien vai uzkrāt pensijai, parasti pievilcīgāk šķiet tērēt jau šodien. Un varbūt tiešām uzkrāt nav vērts? Te apkopoti pieci gadījumi, kad par pensijas uzkrāšanu nav jāraizējas.

Pensijā doties neplānojat

Varbūt jūs esat viens no retajiem, kas vispār neplāno pensionēties, jo plāno strādāt līdz pēdējai savas dzīves dienai. Kādēļ baudīt pelnītas vecumdienas bez ierobežojumiem, ja var katru dienu celties agri no rīta un doties uz darbu?  Un tā vēl 40, 50 vai pat 70 gadus?

Jūsu bērni parūpēsies par saviem vecākiem

Par uzkrājumiem pensijas fondā var nerūpēties, ja jūsu ģimenē, līdzīgi kā Japānā vai Saūda Arābijā, ir tradīcija, ka bērni nodrošina vecumdienas saviem vecākiem. Arī jūs paši šobrīd pilnībā nodrošināt savus vecākus, ja viņi ir pensijas vecumā, vai vecvecākus, kā arī tantes un onkuļus, kuru bērni pret saviem vecākiem nav tik dāsni.  Jā, un arī jums ir vai tūlīt, tūlīt būs daudz bērnu, kas visi vēlēsies rūpēties cits par citu un arī par jums, kad vairs nebūsiet savos spēka gados un jums būs nepieciešams atbalsts un palīdzība, tostarp arī finansiāla.

Var iztikt ar mazumiņu

Vai zinājāt, ka 500 eiro alga jums garantē aptuveni 230 eiro lielu pensiju? Citiem vārdiem, sasniedzot pensijas vecumu un aizejot no darba, jūsu ienākumi saruks apmēram uz pusi, bet jūs tas neuztrauc. Jūs jau tagad zināt, ka, sasniedzot pensijas vecumu, labprāt pārcelsieties uz mazāku mājokli.  Hobiji, izklaides un citas lietas un baudījumi jūs nesaista. Jūs esat pieticības etalons un, arī aizejot pensijā, neplānojat neko mainīt – turpināsiet pilnveidot pieticības un askēzes prasmes. Citiem vārdiem – esat gatavs iztikt ar mazumiņu!

Jums kontā jau ir miljons vai vairāki

Jums ir paveicies! Bankas kontā ir miljons – vai nu nopelnīts, mantots vai vinnēts, bet miljons, kas nodrošinās visnotaļ cieņpilnas vecumdienas, pat īpaši daudz nedomājot, cik garš ir ieplānoto piedzīvojumu saraksts pensijas gadiem. Ja vien nebūsiet pārāk izšķērdīgs, ar miljonu bezrūpīgām vecumdienām varētu pietikt.

Vienreiz taču jāpaveicas loterijā

Jūs neesat tik naivs, lai ticētu, ka var laimēt loterijā, nenopērkot loterijas biļeti, tāpēc loterijas.lv ir iekļauta jūsu interneta grāmatzīmēs. Jūs regulāri spēlējat Black Jack, Superbingo un nemainīgu procentu no saviem ienākumiem, ko citi velta pensijas uzkrājumiem, tērējat loterijas biļešu iegādei, jo vienreiz taču vajadzētu paveikties!

Nelielai atkāpei

Ja uz jums neattiecas neviens no iepriekšminētajiem nosacījumiem un, sasniedzot pensijas vecumu, jūs nebūtu gatavs būtiski samazināt savus ikmēneša ienākumus, uzziniet par izdevīgumu, ko piedāvā pensiju 3.  līmenis.

Interesanti izlasīt:

Kur būtu izdevīgi ieguldīt naudu 2018. gadā?

Nopērkot dzīvokli ar Altum atbalsta programmu, kļuvu bagātāks!

Biežāk uzdotie jautājumi par Altum mājokļu atbalsta programmu jaunajiem profesionāļiem

Kā viegli sakrāt atvaļinājumam 1456 eiro

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?