Kam uzticēt savas nākotnes pensijas veidošanu?

Jautājums, kam uzticēt savas nākotnes pensijas veidošanu, ir būtisks, jo - tas, cik veiksmīgi strādās pensijas pārvaldītājs, noteikts, cik nodrošinātas būs Tavas vecumdienas.

Tavu nākotnes pensiju veidos trīs dažādi naudas grozi:

  • pensiju 1.līmeņa – tā ir nauda, ko, Tev kā pensionāram, maksās no tā brīža strādājošo sociālajām iemaksām,
  • pensiju 2.līmeņa – tā ir daļa (6%) no Tavas algas (pirms nodokļu nomaksas), ko šobrīd katru mēnesi automātiski ieskaita Tevis izvēlētajā pensiju plānā,
  • pensiju 3.līmeņa – tā ir nauda, ko vari brīvprātīgi krāt jau šodien, lai, sasniedzot pensijas gadus, Tavi ikmēneša ienākumi būtu līdzvērtīgi tam ienākumu līmenim, pie kura esi pieradis šobrīd.

Jārēķinās, ka bez paša līdzdalības jeb pensiju trešā līmeņa uzkrājumu veidošanas, Tavi pensijas ienākumi jeb nauda, ko saņemsi no 1. un 2. līmeņa iemaksām, labākā gadījumā būs tikai puse no Taviem šī brīža ienākumiem.

Tāpēc ir svarīgi par savu nākotnes labklājību parūpēties pašam un gudri izvēlēties, kam uzticēt krāt savu pensiju:

  • Izpēti pensijas pārvaldītāja noteiktās komisijas par ieguldījumu veikšanu pensijas kapitāla audzēšanā. Tava nauda tiek ieguldīta finanšu tirgos visā pasaulē, un pārvaldītājs par to piemēro komisiju.

Jo zemākas komisijas, jo vairāk naudas paliek Tavā uzkrājumā.

Pensiju 3. līmenī papildus komisiju jebkomisiju no iemaksām vēl nosaka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Taču Swedbank šo atskaitījumu FKTK no katras Tavas iemaksas pensiju 3.līmenī apmaksā no saviem līdzekļiem Tavā vietā.

  • Tas, cik veiksmīgi tiek ieguldīta Tava nauda, noteiks, kāda būs Tava nākotnes pensija, tāpēc svarīgi izpētīt ienesīguma rezultātus. Vispirms apskati vēsturiskos ienesīguma rādītājus – tie parādīs, kā pārvaldītāja stratēģija ir darbojusies arī krīzes brīžos (kad finanšu tirgi ir ļoti svārstīgi) un kā pārvaldītājs strādājis ilgākā laika nogrieznī. To, ko varēsi nopelnīt nākotnē, svarīgi ir skatīt arī komisiju kontekstā – ja ienesīgums lielākajai daļai tirgus spēlētāju ir līdzīgs, tad zemākas komisijas dos papildus ieguvumu ilgtermiņā. Savukārt nākotnes ienesīgumu nav iespējams prognozēt, jo tas, kas uzrādīja labus rezultātus pirms gada vai diviem, negarantē to arī nākotnē. Uzkrājums pensijai ir ilgtermiņa ieguldījums, tāpēc ir svarīgi izvēlēties uzticamu un pieredzējušu pārvaldītāju.
  • Kur tiek ieguldīta Tava nauda, kāda ir ieguldījumu ilgtspēja un mērķi, ir tikpat svarīgi, kā ienesīgums. Izvēloties pensiju pārvaldītāju, kas domā par ilgtspējīgiem ieguldījumiem, Tu ne tikai balso par to, kādā pasaulē dzīvosi savā pensijā, bet arī pārliecinies, ka Tava nauda tiek ieguldīta drošāk. Ar savu nākotnes pensiju kapitālu Tu pats sev nenojaušot vari atbalstīt gan zaļus enerģētikas risinājumus un tehnoloģiju attīstību, gan dabas resursu līdzsvaru apdraudošus biznesus. Tāpēc Swedbank pievērš pastiprinātu uzmanību tam, kā tiek ieguldīta klientu nauda, vērtējot ne tikai ieguldījumu ienesīgumu, bet arī biznesa ētiku. Turklāt ienesīgi vai ilgtspējīgi ieguldījumi vairs nav divi pretpoli - dati rāda, ka Covid-19 izraisītajā krīzē finanšu tirgos, ieguldījumi ilgtspējīgos uzņēmumos piedzīvoja mazāku vērtību kritumu, nekā citi ieguldījumi.

Atceries – pārtikušām vecumdienām Tev vajadzīgi visi trīs pensiju naudas grozi, un tieši pensiju 3. līmenis noteiks to, cik nodrošināta būs Tava dzīve, noslēdzot aktīvas darba gaitas.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?