Investīcijas kā rūpes par nākotnes pensiju. Saruna ar fotogrāfu Jāni Ratnieku

Augstās inflācijas dēļ, kad nauda savu vērtību strauji zaudē, investīcijas var kalpot gan kā papildus ienākumi, gan tālredzīgas rūpes par savām vecumdienām.

Jānis Ratnieks ir radošo industriju pārstāvis, kurš par ārvalstu kāzu fotogtrāfu strādā jau 17 gadus. Pats sevi dēvē par profesionālu fotogrāfu un amatieri investoru, jo investīciju jomā darbojas nedaudz vairāk kā četrus gadus. Pamudinājums sākt investēt bija pārdomas par savu nākotni, kad fotogrāfa karjera būs noslēgusies.

Kā stāsta pats fotogrāfs: “Pensija ir beigu sākums visiem radošajiem.”

Tā kā arī darba sezonalitāte ietekmē ienākumus, Jānis meklējis papildus variantus ienākumu vairošanai tagadējiem tēriņiem, kā arī drošības spilvena veidošanai vecumdienām, kas pamudinājis uzsākt savas investora gaitas.

Visvairāk par ieguldījumiem Jānis uzzināja YouTube kanālā, taču visiem atgādina, ka internetā pieejama vienlīdz daudz gan vērtīgas, gan liekas un neprecīzas informācijas.

“Reizēm garlaicīgākais video ir vērtīgākais.”

Viena no spilgtākajām Jāņa atziņām ir izpratne, ka mainīgie tirgus rādītāji ir normāla parādība. Brīdī, kad finanšu tirgi krīt, nav jāsatraucas, bet jānogaida, jo pieredze rāda, ka tie atkopsies un turpinās augt. Protams, te svarīgi atzīmēt, ka veiksmīgu ieguldījumu pamatā vienmēr ir ilgtermiņa stratēģija. Tāpēc noteikti nevajag ieguldīt naudu, kas iespējams būs nepieciešama jau pēc mēneša vai gada. Īstermiņa ieguldījumi ir pakļauti lielākām svārstībām un iespējai naudu zaudēt, nevis nopelnīt.

  • Pilnu sarunu ar Jāni Ratnieku par to, kāpēc sākt investēt un kur smelties zināšanas, skaties video sarunā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?

Kalkulatori & rīki