Apdrošināšana, kas tuvina kaimiņus

To, kādu labumu dod laikus noslēgta mājokļa apdrošināšana, Jeļena Drozdova saprata ļoti drīz pēc līguma noslēgšanas.

Plīsusi karstā ūdens caurule applūdināja ne tikai pašas dzīvokli, bet arī zem viņas četros stāvos dzīvojošos kaimiņus. Negadījumā radītos zaudējumus izdevās novērst ātri, jo visi saņēma apdrošināšanas atlīdzību.

Ziemassvētku „pārsteigums”

Jeļena Drozdova dzīvo parastas daudzdzīvokļu mājas pēdējā – piektajā – stāvā. Diemžēl mājas jumts ilgu laiku nebija remontēts un, protams, neizturēja visnepiemērotākajā brīdī – pašā gada nogalē.

„Bija Ziemassvētki, es atnācu mājās, un vienā brīdī no griestu lampas sāka gāzties ūdens. Jumts bija bojāts un neizturēja tur esošā ūdens spiedienu. Zvanīju uz namu pārvaldi, taču viss velti,” atceras dzīvokļa saimniece.

Dzīvot ar bojātu jumtu virs galvas nācies visu svētku laiku. Tikai pēc četrām dienām ieradušies namu pārvaldes meistari un caurumu aizlāpījuši.

Lēmums – mājokļa apdrošināšana

Lai arī meistari jumta skādi novērsuši, taču jau tolaik dzīvokļa saimniecei tapis skaidrs – paļauties tikai uz cerību, ka nekas nenotiks, un namu pārvaldes meistariem nevar. Tuvojoties nākamajai ziemai, jau rudenī Jeļena Drozdova nolēma apdrošināt savu mājokli. Piedzīvot tādu bezpalīdzības izjūtu, kāda bija pārņēmusi iepriekšējā gada nogalē, vairs negribējās.

„Nolēmu sagatavoties ziemai pati. Tā kā ilgstoši esmu Swedbank kliente un biju lasījusi, ka tiek piedāvāta mājokļa apdrošināšana, nolēmu šo iespēju izmantot,” stāsta Jeļena.

Viņa devusies uz tuvāko bankas filiāli un noslēgusi līgumu. Kā izrādījās vēlāk, tas bija ļoti pareizs un – galvenais – tieši laikā pieņemts lēmums.

Plīst caurule

„Drīz vien pēc tam, kad noslēdzu apdrošināšanas līgumu, notika vēl viena nelaime – virtuvē plīsa karstā ūdens caurule. Ūdens tecēja vairākas stundas. Turklāt meistari iesākumā nez kāpēc noslēdza tikai aukstā ūdens padevi, bet karstais tā arī turpināja tecēt,” atceras dzīvokļa saimniece.

Līdz meistari tika galā ar problēmu, karstais ūdens paspēja nodarīt bojājumus ne tikai Jeļenas dzīvoklī, bet arī kaimiņiem zem viņas. „Tika noplūdināti visi apakšējie dzīvokļi līdz pat pirmajam stāvam,” viņa atceras.

Attiecības uzlabojas

Nereti pēc šādiem plūdiem kaimiņu attiecības būtiski pasliktinās – jo īpaši tad, ja nav skaidrs, kurš tad galu galā maksās par zaudējumiem. Taču Jeļena Drozdova stāsta par pavisam citu pieredzi. Proti – apdrošināšanas līgumā bija paredzēts, ka zaudējumi tiek segti arī kaimiņiem.

„Es pati saņēmu apdrošināšanu 430 eiro apmērā. Virtuvē bija bojāta grīda un virtuves skapīši. Sāka pelēt, tāpēc ātri arī taisīju remontu, lai visu savestu kārtībā,” saka dzīvokļa saimniece un piebilst, ka naudu zaudējumu segšanai no apdrošinātāja saņēmuši arī visi negadījumā cietušie kaimiņi.

„Viņiem nav nekādu pretenziju pret mani. Šī negadījuma dēļ mēs labāk iepazinām viens otru un tagad dzīvojam daudz draudzīgāk,” stāsta Jeļena.

Līgumu turpina

„Pēc tam, kad notika negadījums ar karstā ūdens cauruli un visi saņēma kompensācijas, gan mani kaimiņi, gan draugi, gan paziņas sāka jautāt – ko es tādu darīju, ka viss šādi ticis nokārtots? Kas tā bijusi par iestādi? Un vai nav bijis grūti to izdarīt? Visi bija pārsteigti, ka tas ir viegli un ātri izdarāms un ka, notiekot nelaimei, visu tik operatīvi ir iespējams nokārtot,” atceras Jeļena. Viņa labprāt visiem stāsta par savu pieredzi, un dzīvoklis joprojām ir apdrošināts. Vēl vairāk – saimniece dzīvoklī apdrošinājusi arī esošo iedzīvi. „Man ir pieslēgta automātiskā apmaksa, tāpēc es par to neuztraucos,” saka Jeļena. Tiesa, uz jautājumu – vai joprojām bail no tā, ka dzīvoklis var ciest no jumta bojājumiem, smejot atbild, ka jumts tagad esot sataisīts, taču ar apdrošināšanu tik un tā esot drošāk.

Sargā no visa

Swedbank mājokļa apdrošināšana sargās no riskiem, kas var nodarīt kaitējumu jūsu īpašumam, – piemēram, no lietus, sniega, vēja, uguns, tiešas un netiešas zibens iedarbības, zādzības un citiem. Turklāt, ja notikusi kāda ķibele (plīsis cauruļvads, izsists logs vai pazaudēta ārdurvju atslēga), tiek nodrošināta arī kvalificēta speciālista – santehniķa, atslēdznieka, namdara – palīdzība.

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana noderēs, ja nejauši būsiet applūdinājis kaimiņa dzīvokli, ja jūsu privātmājas sētā esošs koks vētras laikā būs uzkritis kaimiņa ēkai vai ja mājas mīlulis suņuks saskrāpēs kaimiņa mašīnu. Zaudējumi tiks segti jūsu vietā.

Apdrošināties ir iespējams arī pret tādām sadzīviskām likstām kā – no rokām izkritis karsts pannas vāks, kas uzkrītot sabojā keramisko plīti, mājas tīrīšanas laikā putekļsūcēja aizķerts vads, kas norauj zemē un saplēš televizoru, portatīvajam datoram uzlijusi kafija no netīšām apgāztas krūzes. Iedzīves apdrošināšanas gadījumā bojātās mantas vietā jums tiks kompensēta jauna!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?