Kur “pazūd” nauda? Ieteikumi, kā viegli sekot līdzi saviem izdevumiem

Samazināt izdevumus un ietaupīt var ikviens. Būtu daudz vienkāršāk, ja būtu kāda burvju formula vai visām situācijām piemērots triks, ar kā palīdzību varētu pareizi sabalansēt mūsu ienākumus un izdevumus.

Diemžēl šāds risinājums vēl nav atrasts. Tāpēc centieni sabalansēt ienākumus un izdevumus ir nekad nebeidzams uzdevums. Labās ziņas ir tās, ka mēs šo ikdienas uzdevumu varam atvieglot, izmantojot digitālos rīkus!

Pirkumi un veiktie maksājumi konta izrakstā – skaidrs apliecinājums par naudu, kas iziet no bankas konta. Vai nauda no tava bankas konta pazūd vēl pirms pienākušas mēneša beigas? Vai varbūt tev šķiet, ka uzkrāt finanšu rezervi vai sakrāt kārotajam pirkumam ir neiespējami?

Ja tā, tad varētu būt lietderīgi pārskatīt, kurās kategorijās izdevumi ir vislielākie, un izvērtēt, kādus izdevumus varētu samazināt vai no kurām izmaksām varētu izvairīties.

Nenoliedzami, papildu ikdienas izdevumu izsekošana var prasīt laiku. Šo procesu var padarīt vienkāršāku ar Swedbank piedāvāto rīku “Mans budžets”, ko izmanto jau vairāk nekā 113 tūkstoši bankas klientu.

Palīdzot izsekot izmaksas, šis rīks analizē ar karti vai no konta veiktos maksājumus un sadala tos pa dažādām tēriņu kategorijām, piemēram, pārtika, transports, veselība un skaistumkopšana, uzkrājumi un ieguldījumi.

Automātiskā izmaksu grupēšana darbojas ar vairāk nekā 90% precizitāti, taču pēc nepieciešamības var mainīt kategoriju manuāli. Mēneša beigās bez īpašas piepūles gūsi samērā precīzu priekšstatu par saviem tēriņiem. Ar šo rīku ienākumiem un izdevumiem var sekot līdzi Swedbank Internetbankā un mobilajā lietotnē.

Lai kontrolētu izdevumus, jāsāk ar to analīzi

Svarīgi ir ne tikai sekot līdzi izmaksām. Katra mēneša beigās jāvelta laiks izdevumu analizēšanai, ja vēlies panākt ilgtspējīgu rīkošanos ar finansēm un sasniegt kādus personīgos finanšu mērķus.

Iespējams, tu uzzināsi, ka liela daļa tavu tēriņu aiziet uz nelieliem pirkumiem, kas mēneša beigās veido pamatīgu summu. Vai arī atklāsies, ka tu nepareizi nosaki prioritātes un salīdzinoši lielu summu tērē hobijiem un izklaidei, kā dēļ vairs nepaliek naudas, ko novirzīt uzkrājumiem.

Iespējami dažādi scenāriji un situācijas. Tomēr sekošana līdzi izmaksām un to analizēšana ir pirmais solis ceļā uz labāku to kontroli. Tas palīdzēs atrast veidus, kā vairāk ietaupīt, koriģējot nākamā mēneša budžetu, vai sadalot savus vai savas ģimenes izdevumus racionālākā veidā.

Uzkrājumu pamatmērķis - neparedzētas situācijas

Jo vairāk naudas uzkrāsi, jo drošāk jutīsies neparedzētu izdevumu (piemēram, ja saplīst automašīna) vai ienākumu krituma (darba zaudēšana, trauma vai ilgstošs bezdarbs kāda cita iemesla dēļ) gadījumā. Lai pasargātu sevi no šādām situācijām, ieteicams izveidot finanšu spilvenu, kas atbilst vismaz 3-6 mēnešu izdevumu apmēram.

Var sākt krāt ar nelielām summām, bet svarīgi ir sākt to darīt pēc iespējas agrāk: laika gaitā nelielas uzkrājumu kontā ienākošās summas kļūs ievērojamākas.

Piemēram, izmantojot bankas piedāvāto “Krājrīku”, vari uzkrāt aptuveni 100 eiro gadā, pašam to nemaz nemanot.

Katru reizi, kad maksā ar karti, uz „Krājrīka” kontu tiks pārskaitīta summa, kas atbilst starpībai starp pirkuma summu un nākamo pilno eiro. Sākot ar maziem solīšiem, tu varēsi ērtāk izkopt savus uzkrājumu veidošanas paradumus.

Vienmēr jābūt plānam

Vēl viens svarīgs izmaksu pārvaldīšanas veids ir to plānošana. Tas sākas ar maziem solīšiem, tāpat kā ar uzkrājumiem. Piemēram, dodies uz veikalu ar iepirkumu sarakstu, lai palīdzētu sev neiekrist atlaižu un izpārdošanas kārdinājumos.

Tāpat ir jāizvērtē un jāparedz tādi izdevumi kā gaidāmās dzimšanas dienas, kāzas vai kristības. Šīs izmaksas ir izkaisītas pa visu gadu, bet bieži vien tās ir nepieciešams plānot uz priekšu, lai izvairītos no finansiālā spiediena, kad tās rodas.

Pilnveidojot savu rīkošanos ar finansēm un plānojot savu budžetu, sekojot līdzi saviem tēriņiem un regulāri veidojot uzkrājumus, mēs varam sasniegt ne tikai īstermiņa, bet arī ilgtermiņa finanšu mērķus. Piemēram, ja plāno mājokļa iegādi, ir vērts izveidot uzkrājumu plānu - pašam novērtēt, kādā laika periodā iecerēts sasniegt noteikto mērķi un aprēķināt, cik liela summa mēnesī būs jānovirza uzkrājumiem.

Visi sapņi ir īstenojami, ja nosaki mērķi, izstrādā plānu un velti tam pūles, tai pašā laikā izmantojot rīkus, kas to atvieglo.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?