Lielākā atlīdzība sadzīves traumas gadījumā šogad – 15 320 eiro

Swedbank veiktā aptauja* liecina, ka gandrīz katrs trešais Latvijas iedzīvotājs pēdējo trīs gadu laikā ir guvis kādu traumu.

29% Latvijas iedzīvotāju pēdējo trīs gadu laikā ir guvuši kādu ķermeņa traumu, no tiem vairāk nekā puse (55%) traumas dēļ nav varējuši veikt savus darba pienākumus, bet katrs trešais nav varējis atgriezties darbā pat mēnesi un ilgāk. Tā liecina Swedbank veiktā aptauja*. Gūto traumu ārstēšanai katrs desmitais respondents (13%) iztērējis vairāk nekā 500 eiro.

Visbiežāk traumas tiek gūtas, paklūpot vai paslīdot (39%), sportisko aktivitāšu laikā (22%), kā arī savainojoties ar asiem priekšmetiem (12%) un neuzmanīgi rīkojoties ar dažādām vielām (12%), liecina aptaujas dati. Salīdzinot ar tādas pašas aptaujas rezultātiem pirms 5 gadiem, palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri gūtās traumas dēļ nav spējuši veikt darba pienākumus ilgāk nekā 6 mēnešus  - no 2% uz 4%.

“Lai gan savu ikdienu cenšamies pārsvarā pavadīt droši un bez pārgalvībām, Swedbank dzīvības apdrošināšanas apkopotā informācija liecina, ka sadzīvē traumas tiek gūtas bieži, ne vienmēr varam izvairīties no pēkšņām traumām, paslīdot, nokrītot vai kā citādi savainojoties. Nereti traumas ir tik nopietnas, ka ilgāku laiku vairs nav iespējas veikt līdzšinējos darba pienākumus. Šādās situācijās samazinās arī mūsu ikmēneša ienākumi, no kuriem nākas segt gan izdevumus ārstēšanai, gan ierastos ikdienas tēriņus. Ikvienai ģimenei es ieteiktu atrast laiku sarunai par to, kāds ir tās “plāns B” neparedzētām dzīves situācijām, īpaši izvērtējot savas lomas ģimenes budžeta veidošanā, jo pat īslaicīgas darba nespējas un ienākumu zaudējuma gadījumā traumas dēļ šis plāns var būt izšķirošs tālākai ģimenes un paša labklājībai,” skaidro Swedbank dzīvības apdrošināšanas eksperte Lana Ratniece.

Lielākā atlīdzība sadzīves traumas gadījumā šogad – 15 320 eiro

Šī gada pirmo 6 mēnešu laikā vidējā atlīdzība traumu gadījumos, kas izmaksāta Swedbank dzīvības apdrošināšanas klientiem, ir 476 eiro. Savukārt lielākā izmaksātā atlīdzība par sadzīvē gūtu traumu sasniedza pat 15 320 eiro, kas ietvēra arī atlīdzību par vairākiem lūzumiem un operāciju. Nereti traumas gūtas arī sportojot, un šogad lielākā izmaksātā atlīdzība par šādi gūtu traumu bijusi 4500 eiro.

* Aptauja veikta šī gada jūnijā sadarbībā ar pētījumu centru “SKDS”, aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.