Ceļvedis: Ilgtspējas ziņošana Ceļvedis: Ilgtspējas ziņošana

Ceļvedis: Ilgtspējas ziņošana

Korporatīvās ilgtspējas ziņu sniegšanas direktīvas un Eiropas Ilgtspējas ziņu sniegšanas standartu (ESRS) ieviešana sāk jaunu ēru vides, sociālās atbildības un pārvaldības informācijas atklāšanā. Paredzams, ka jaunais regulējums ietekmēs ilgtspējas ziņošanas praksi visā pasaulē. Tādējādi pat uzņēmumi, kuriem nav jāsniedz ilgtspējas ziņojums, visticamāk, netieši izjutīs tās ietekmi. Šajā ceļvedī apkopotie ekspertu ieteikumi un pieredzes stāsti palīdzēs izprast būtiskākās jaunā regulējuma prasības un savlaicīgi sagatavoties savam pirmajam ilgtspējas ziņojumam.

Atsaucoties Swedbank aicinājumam, 2023. gada rudenī Biznesa ilgtspējas padomes dalībnieki satikās vairākos darbsemināros. Viņu mērķis bija iepazīties ar gaidāmās Korporatīvās ilgtspējas ziņu sniegšanas direktīvas (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) prasībām un standartiem, tostarp gaidāmajiem ieguvumiem un izaicinājumiem. Biznesa ilgtspējas padomes darbsemināru dalībniekiem bija iespēja uzklausīt pieredzes stāstus un iepazīt praktiskus risinājumus par to, kā sākt ziņošanu, bet galvenais – sniegt priekšlikumus rokasgrāmatas saturam un dalīties ar ilgtspējas pārvaldības labās prakses atziņām, kuras apkopotas šajā ceļvedī.

Ceļvedis tapis Biznesa ilgtspējas padomes ietvaros, kur šobrīd apvienojušies 14 Latvijas uzņēmumi - Swedbank, Latvijas Finieris, Latvijas dzelzceļš, LMT, ARS, Madara Cosmetics, Valmiermuižas Alus, Dobeles dzirnavnieks, Latvijas graudaudzētāju kooperatīvs VAKS, Laflora, AJ Power, Augstsprieguma tīkls, SCHWENK Latvija un Neste Latvija. Ceļveža tapšanā papildus tika pieaicināti uzņēmumi un eksperti no Cobalt, Labs of Latvia, Latvenergo, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta, KPMG, Pasaules dabas fonda Latvijā, PwC, RIMI Baltic, Orients Audit & Finance un Starptautiskās lidostas Rīga.

Praktiskais ceļvedis uzņēmējiem “Ceļā uz izcilību ilgtspējas ziņošanā” ir jau trešais izglītojošais materiāls, kas tapis padomes ietvaros. Biznesa ilgtspējas padome tika izveidota 2021. gada augustā. Tajā ir apvienojušies dažādu nozaru Latvijas uzņēmumu vadītāji, lai apmainītos zināšanām, padziļinātu izpratni par ilgtspēju un kopīgi veidotu ilgtspējīgāku uzņēmējdarbības vidi Latvijā.