12. sep, 2024

Swedbank finansēs Akola Group sēklu ražotnes būvniecību Latvijā

Latvijas uzņēmums SIA “Dotnuva Seeds”, kas netieši pieder AB Akola Group, ir vienojies ar Swedbank par finansējumu sēklu sagatavošanas rūpnīcas būvniecībai un aprīkojumam Latvijā.

Aizdevums 7 miljonu eiro apmērā tika piešķirts uz desmit gadiem. AB Akola Group nodrošina aizdevuma galvošanu.

"Esam uzsākuši jaunu posmu grupas attīstībā un paplašinām lauksaimniekiem paredzēto pakalpojumu kapacitāti Latvijā. Aprīlī Jēkabpilī atvērām jaunu lauksaimniecības tirdzniecības un servisa centru, modernu lauksaimniecības tehnikas apkopes darbnīcu un rezerves daļu noliktavu. Esam noslēguši darījumu par Latvijas graudu tirgotāja SIA “Elagro Trade” iegādi. Aptuveni 9,5 miljonu eiro ieguldījums sēklu ražotnes projektā ir vēl viens solis šajā virzienā Latvijā. Papildus jaunajai sēklu ražotnei Iecavā tiks atjaunotas arī noliktavu ēkas un objekta iekārtas. Visiem šiem darbiem mēs izmantojam savus līdzekļus, bet labs finanšu partneris ir viena no svarīgākajām projekta sastāvdaļām," saka AB Akola Group finanšu direktors Mažvīds Šileika.

iecava_vizualizacija.png

“Šis ieguldījums paver jaunas iespējas Latvijas lauksaimniekiem. Plānotā ražotnes jauda ļaus uzņēmuma produkcijai ātrāk sasniegt Latvijas lauksaimniekus un samazinās uzņēmuma loģistikas izmaksas, kas ir svarīgi turpmākai uzņēmuma izaugsmei. Esam pagodināti būt par SIA “Dotnuva Seeds” finanšu partneri tā nākamajā attīstības posmā, kas aptvers lauksaimnieku vajadzības visā Baltijā,” norāda Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs un valdes loceklis Jevgenijs Ivanovs.

2023. gadā Latvijā dibinātā SIA “Dotnuva Seeds” iemūrēja kapsulu Iecavas sēklu ražotnes pamatos šā gada jūlijā. Paredzams, ka 4 600 kvadrātmetru lielā rūpnīca, kas sāks darboties nākamā gada vasarā, pirmajā posmā saražos aptuveni 20 000 tonnu sēklu gadā. Šīs sēklas būs paredzētas saimniecībām Latvijā un Igaunijā.

"Pieprasījums pēc sertificētām sēklām Baltijas valstīs pieaug, jo lauksaimnieki apzinās to priekšrocības. Gan mūsu sēklu ražošanas apjomi, gan tirdzniecība ar tām pieaug; finanšu gadā, kas noslēdzās jūnijā, mēs saražojām 32 tūkstošus tonnu sertificētu graudaugu, rapša un zālāju maisījumu sēklu Dotnuvas sēklu ražotnē, pārsniedzot mūsu oficiālo jaudu, kas ir 30 tūkstoši tonnu. Un pārdevām mēs vēl vairāk – 35 tūkstošus tonnu. Sēklu ražotne Latvijā būs ieguvums gan mums, gan lauksaimniekiem – mums būs ātrāka apkalpošana, zemākas loģistikas izmaksas un augu šķirņu lokalizācija," saka AB Akola Group valdes loceklis un SIA “Dotnuva Seeds” vadītājs Jonass Bakšis.

Uzņēmumu SIA “Dotnuva Seeds” tiešā veidā pārvalda AB Linas Agro, kas ir AB Akola Group piederošais lielākais uzņēmums pēc ieņēmumiem un viens no lielākajiem agrouzņēmumiem un graudu eksportētājiem Baltijas valstīs. Linas Agro, kas Baltijā pārvalda astoņus uzņēmumus, nodrošina lauksaimniekus ar produktiem un pakalpojumiem jau vairāk nekā 32 gadus.

dotnuva-seeds.jpg

Par AB Akola Group

AB Akola Group pārvalda lielāko lauksaimniecības un pārtikas ražošanas uzņēmumu grupu Baltijā, kurā strādā 4,9 tūkstoši darbinieku. Grupa darbojas visā pārtikas ražošanas ķēdē no saimniecības līdz pat galdam, ražojot, sagatavojot un tirgojot lauksaimniecības un pārtikas produktus, kā arī nodrošinot preces un pakalpojumus lauksaimniekiem. Grupas finanšu gads sākas jūlijā, un tās neauditētie ieņēmumi pagājušajā finanšu gadā bija 1,5 miljardi EUR. Papildus sēklu ražotnei Latvijā grupa 2025. gadā plāno atvērt divas jaunas ātri pagatavojamo nūdeļu un rīvmaizes ražotnes.