4. jūn, 2024

Medicīnas sabiedrība ARS atklāj stacionāra telpas un paplašināto konsultāciju nodaļu renovētajā Sarkanā Krusta slimnīcā

Pēc vairākus gadus ilgušiem vērienīgiem rekonstrukcijas darbiem vēsturiskajā Sarkanā Krusta slimnīcā Grīziņkalnā, Medicīnas sabiedrība “ARS” vēra durvis jaunajām stacionāra telpām un konsultāciju nodaļai.

Pēc vairākus gadus ilgušiem vērienīgiem rekonstrukcijas darbiem vēsturiskajā Sarkanā Krusta slimnīcā Grīziņkalnā, Medicīnas sabiedrība “ARS” vēra durvis jaunajām stacionāra telpām un konsultāciju nodaļai.

Pirms vairāk nekā 110 gadiem celtās ēkas rekonstrukcijas 1. kārta veikta, ieguldot SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"" privātos līdzekļus un sadarbojoties ar valsts attīstības finanšu institūciju “Altum” un Swedbank. Tas ir pirmais solis daudzfunkcionāla slimnīcas kompleksa izbūvei nākotnē. Pateicoties “ARS” valdes priekšsēdētāja Māra Andersona ilgstošai neatlaidībai, degsmei un aizrautībai, sapnis par slimnīcas atdzimšanu, kas būtu ievērojams ieguldījums Latvijas medicīnā, ir kļuvis par realitāti jau tagad.

Kā uzsver M. Andersons: “Apvienojot meistarību un jaunākās tehnoloģijas, nodrošinām iespējami agrīnu diagnostiku un ārstēšanu. ARS misija ir celt Latvijas medicīnas nozares kvalitātes latiņu caur pasaules līmeņa tehnoloģijām, zinātni un jaunradi. Mūsu darbiniekus vieno tas, ka esam aizrautīgi meistari. Un meistarība dzimst tur, kur satiekas pieredze ar degsmi.”

Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Jevgenijs Ivanovs uzsver: “ARS komanda ir viena no Latvijas privātās medicīnas celmlaužiem, kas savu kvalitāti un profesionalitāti pierādījusi vairāku gadu garumā. Ar cieņu un pietāti veicot būtiskas investīcijas Rīgas vēsturiskajā apbūvē, nu klientiem un darbiniekiem būs pieejamas mājīgas telpas un modernas tehnoloģijas. Mums ir īpašs gandarījums būt par partneri projektā, kur rūpes par pacientiem savijas kopā ar cieņu pret Rīgas arhitektūru un veselības aprūpes vēsturi.”

Šobrīd, ievērojot Eiropas standartus un tendences pacientu un darbinieku labbūtības nodrošināšanai ārstniecības procesā, arhitektoniski vērtīgā ēka, kurai piešķirts Reģionālas nozīmes kultūras pieminekļa statuss, atdzimstot ieguvusi gan visaugstākā līmeņa medicīnas tehnoloģijas un pacientam draudzīgu interjeru, gan Zaļajam kursam atbilstošus, Latvijā medicīnas būvēs iepriekš nelietotus inženiertehniskos risinājumus. Ēka ir kļuvusi par vietu, kurā medicīnas māksla satiekas ar arhitektūras mākslu un tēlotājmākslu.

Rīgas vēsturiskā centra Grīziņkalna rajons, kam piešķirts valsts nozīmes kultūrvēstures pieminekļa statuss un kurš iekļauts UNESCO Pasaules kultūrvēsturiskā mantojuma sarakstā, nu ir kļuvis par vēl vienu spožu sava laika arhitektūras pērli bagātāks. Ar milzu cieņu pret oriģinālo projektu, vienlaikus meklējot risinājumus, kā ļaut ēkai atdzimt par modernu slimnīcu, atbilstošu augstākajām drošības, vides pieejamības un medicīnas tehnoloģiju prasībām, renovācijas projektu pēc “ARS” pasūtījuma izstrādājusi  arhitekte Māra Ābele (Arhitektu birojs “Jaunromāns & Ābele”), būvniecības darbus veica SIA “Selva Būve”, būvuzraudzību nodrošināja SIA “Forma 2”.

Divās mūsdienīgi un ergonomiski iekārtotās operāciju zālēs, izmantojot minimāli invazīvas tehnoloģijas, tiks veiktas operācijas ginekoloģijā, uroloģijā, neiroķirurģijā, traumatoloģijā-ortopēdijā, mugurkaula un krūšu ķirurģijā, kā arī citas operācijas. Ēkas pirmajā stāvā ARS turpinās nodrošināt augstākās kvalitātes diagnostikas pakalpojumus, savukārt 2. stāvā, tāpat kā tas tiek nodrošināts arī ARS poliklīnikā Skolas ielā 5, būs iespēja saņemt ārstu – izcilu savas jomas speciālistu – konsultācijas uroloģijā, ginekoloģijā, otolaringoloģijā, krūšu veselībā u.c.

Turpmāk augstvērtīgus ambulatoros un diagnostikas pakalpojumus varēs saņemt gan ARS poliklīnikā Skolas ielā 5, gan jaunatklātajā ARS slimnīcas ēkā J. Asara ielā 3. Savukārt visaugstākās kvalitātes nukleārās diagnostikas pakalpojumus, izmantojot modernākās mūsdienu tehnoloģijas, ikviens pacients varēs saņemt ARS kodolmedicīnas klīnikā Gardenes ielā 13. Tādējādi Medicīnas sabiedrība ARS spēj nodrošināt pilna cikla ārstniecības procesu – veicot agrīnu diagnostiku, nodrošinot ārstniecības procesu un veicinot pacienta atlabšanu labāko speciālistu uzraudzībā ARS rehabilitācijas centrā Brīvības ielā 39.

Sarkanā Krusta slimnīcas galvenā ēka būvēta 1909. – 1912. gadā pēc Frīdriha Šefela projekta un pirmie pacienti tajā tika uzņemti 1919. gadā. Ēka paplašināta 1933. gadā pēc Aleksandra Kinklāva projekta, izbūvējot blakus esošos korpusus. Pēdējais kapitālais remonts slimnīcas ēkām tika veikts 1974. gadā, bet 1995. gadā slimnīcu slēdza. Pakāpenisku Sarkanā Krusta slimnīcas galvenā korpusa atjaunošanu Medicīnas sabiedrība “ARS” uzsāka 2010. gadā, sešus gadus vēlāk ēkas renovētajā pirmajā stāvā atklājot ARS Diagnostikas klīniku.