Swedbank izsniegusi 5 miljonu eiro aizdevumu Latvijā lielākās saules elektrostacijas izveidei

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" (Merito) un Swedbank sadarbības ietvaros Augšdaugavas novadā top jauna saules elektrostacija “Kalkūnes SES” ar jaudu 13 MW, kura jau nākamgad ar “zaļo” enerģiju apgādās vismaz 6500 Daugavpils apkaimes mājsaimniecību. Kalkūnes SES izbūvē tiks ieguldīti teju 10 miljoni eiro, tostarp 4,9 miljoni Swedbank finansējuma. Atklāšanas brīdī tā būs Latvijā lielākā saules elektrostacija.

Kalkūnes SES teritorijā tiks izvietoti 24 000 saules paneļu, un tā gadā saražos 13 500 MWh elektrības. Jaunā elektrostacija tiek attīstīta ar pieslēgumu sadales infrastruktūrai, tādējādi saules elektroenerģiju patērēs vietējie Augšdaugavas novada un Daugavpils iedzīvotāji un uzņēmumi.

 Kalkūnes SES īpašnieks ir pašmāju investīciju fonds "Merito Sustainable Energy Fund I", kurš ieceres īstenošanai piesaistījis pieredzējušus ekspertus no uzņēmuma "Saules Energy". Fonds ir lielākais saules elektrostaciju operators Latvijā – tas šogad jau ir realizējis četru jaunu SES izbūvi Zilupē, Brenguļos, Inčukalnā un Carnikavā ar kopējo jaudu 25 MW.

Jaunā Kalkūnes SES darbu uzsāks jau šīs ziemas noslēgumā, savukārt vēl trīs elektrostaciju projekti Koknesē, Cēsīs un Valmierā tiks īstenoti līdz 2024. gada rudenim. Astoņas jaunās SES kopumā gadā saražos vismaz 70 000 MWh elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā.

Mikus Janvars, "Merito" līdzdibinātājs un vadošais partneris: "Kalkūnes SES ir jau otrā "Merito" fonda saules elektrostacija, kas top ar Swedbank līdzfinansējumu – banka šogad piešķīrusi arī 4,5 miljonus eiro nu jau sekmīgi īstenotajai saules elektrostacijai Carnikavā. "Merito Sustainable Energy Fund I" kopumā Latvijā investēs 50 miljonus eiro – daļu projektu realizācijai nepieciešamo līdzekļu ieguldījuši 63 privātie un institucionālie investori, bet daļu finansējuma fonds piesaista kā aizdevumus. Esam pagodināti par Swedbank kā Baltijas ilgtspējas līdera uzticību Latvijas investoru zaļās infrastruktūras projektam, kas sniegs ieguvumu Latgales un citu Latvijas reģionu iedzīvotājiem un uzņēmējiem."

Jevgenijs Ivanovs, Swedbank valdes loceklis un Uzņēmumu pārvaldes vadītājs: "Swedbank darbības centrā ir ilgtspējīgas pārmaiņas un videi draudzīgi ieguldījumi, kas dod pienesumu Latvijas ekonomikas attīstībai. Šobrīd, kad nepieciešams strauji kāpināt Latvijas enerģētisko neatkarību, mums ir iespējas no elektroenerģijas patērētājiem kļūt par ražotājiem. Latvijas investoru saules elektrostaciju projekts ir būtisks solis šajā virzienā."

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?