No prakses līdz darbam bankā par software inženieri

Nav jābūt ar milzīgu pieredzes bagāžu, lai sāktu strādāt bankā. To apliecina arī Ričarda Tettera pieredze, kurš paralēli studijām izgāja praksi Swedbank un pēcāk arī uzsāka pilna laika darbu.

Swedbank IT akadēmija kā iespēja

Ričards pēc vidusskolas absolvēšanas sāka mācīties elektroinženieriju, taču studiju laikā saprata, ka viņam vairāk patīk programmēšana. Tad viņš sociālajos tīklos ieraudzīja reklāmu, ka Swedbank piedāvā iestāties speciālā IT akadēmijā. “Es nedomājot pieteicos, un pēc pāris intervijām mani pieņēma. Tā nu paralēli studijām sāku praksi bankā, un šobrīd jau esmu Swedbank pilna laika darbinieks,” gandarīts ir Ričards.

Viņš atzīmē, ka mācības Swedbank IT akadēmijā, kā arī prakse bija apmaksāta, kas Ričardam, kā arī daudziem citiem studentiem, ir izšķiroši svarīgi. “Man nebūtu iespējas iziet praksi, ja nevarētu saņemt kaut nelielu atalgojumu.”

Jaunas zināšanas, kas aizrauj

Ričards Swedbank IT akadēmijā apguva pilnīgi jaunas zināšanas. “Man nebija nekādas iepriekšējas profesionālas pieredzes ne šajā sfērā, ne zināšanas par SQL datubāzēm, bet prakses un IT Akadēmijas laikā es to visu iemācījos - ne tikai tehniskās zināšanas, bet arī vispār komandas darba principus. Viss bija ļoti noderīgs,” viņš stāsta.

Strādājot bankā, Ričards regulāri turpina apgūt ko jaunu, izmantojot LinkedIn Learning platformu. Viņš stāsta, ka to izmanto gandrīz katru dienu, jo vienmēr ir kas jauns, ko mācīties. “Piemēram, iepriekš man nebija nekāda pieredze ar Java programmēšanas valodu, bet manai komandai radās iespēja strādāt pie viena projekta, un es to uzņēmos bez iepriekšējām zināšanām. Paralēli apguvu kursus par Javas valodu, un spēju šo darbu izpildīt,” viņš dalās pieredzē.  

Gandarījums katru dienu

Vaicāts, vai Ričards jūtas kā jaunietis bankā, viņš atbild noraidoši. “Mūsu komanda ir ļoti draudzīga un iekļaujoša. Es jūtos kā pilntiesīgs komandas biedrs, un pat tad, ja ir jautājumi, kurus es nezinu, tad vienmēr vaicāju kolēģiem, jo viņu ir ļoti draudzīgi un izpalīdzīgi. Salīdzinot ar iepriekšējām darba vietām, tagad varu teikt, ka es nevarētu iedomāties sevi strādājam uzņēmumā, kur nav tik atvērta un draudzīga vide, kāda tā ir Swedbank. Tas ir milzīgs pluss, ka katru dienu varu iet uz darbu ar gandarījumu,” atzīmē Ričards.

Viņš iesaka pieteikties praksei un vakantajām darba vietām arī citus jauniešus. “Pirmkārt, te var gūt pieredzi, ko jebkurš students vai jaunietis meklē, uzsākot karjeru. Otrkārt, nevajag baidīties pieteikties, it īpaši uz praksi, jo tas ir uz neilgu laiku, un ir iespēja izmēģināt darbu bankā. Varbūt kādu tas nesaistīs, bet vienmēr var pamēģināt. Es sākumā arī baidījos, bet mēģināt neviens nekad nav aizliedzis, un jebkura pieredze ir ļoti noderīga.

Vairāk par darba iespējām Swedbank lasi te: https://www.swedbank.lv/about/jobOpportunities