Iekārtot mājokli no nulles jeb cik izmaksātu jaunas iedzīves iegāde?

Domājot par vērtīgām lietām mājoklī, nereti šķiet, ka nekā jau tāda tur nav. Taču patiesībā mājokļa kopējā iedzīve ir ļoti vērtīga.

Jāatceras, ka iedzīvi veido arī sīkumi - sākot no eļļas un garšvielām virtuvē līdz mīļākajai kleitai vai mētelim skapī. Savukārt privātmāju gadījumā nedrīkst aizmirst par visu bagātību, kas atrodas šķūnītī vai garāžā, tai skaitā zāles pļāvēju, zāģus, urbjus utt.

Saskaņā ar Swedbank apdrošināšanas datiem par 2020. gadā izmaksātajām apdrošināšanas atlīdzībām, aptuvenās izmaksas par vienistabas dzīvokļa iedzīvi varētu sastādīt ap 23 000 eiro, divistabu dzīvoklim ap 27 000 eiro, trīsistabu dzīvoklim ap 30 000 eiro, savukārt četristabu dzīvoklim 32 000 eiro.

Tāpat ir iedzīves priekšmeti, kuri nav piesaistīti konkrētai telpai, bieži vien tiek ņemti līdzi arī esot ārpus mājas. Šo lietu vērtība var svārstīties no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro, atkarībā no ģimenes locekļu skaita, hobijiem vai brīvā laika pavadīšanas paradumiem.

Kāda varētu būt tavas iedzīves vērtība?

Ikviena mājokļa īpašniekam būtu vērts apdomāt mājokļa apdrošināšanu, lai gadījumā, ja notiek nelaime, ģimenes budžets neciestu lielus zaudējumus, vai arī dēļ lielām izmaksām nenāktos rast kompromisus ikdienas sadzīvē. Ja iedzīve būs apdrošināta, apdrošinātājs segs izmaksas par mantas remonta izdevumiem vai, ja tas nebūs iespējams, atlīdzinās jaunas, līdzvērtīgas preces iegādes vērtību. 

Atceries arī par civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu!

Dažkārt likstas rodas ne tikai ar paša iedzīvi vai mājokli, bet zaudējumus varat radīt citas personas mantai vai pat veselībai. Nu, piemēram, bērns ciemošanās laikā ar bumbu netīši saplēš mājas saimnieka televizoru, plīsušu cauruļvadu dēļ esat appludinājis vairāku zem sevis dzīvojošu kaimiņu dzīvokļus vai, braucot ar velosipēdu pa Latvijas meža takām, savainojat kādu kājāmgājēju. Šādu un līdzīgu situāciju gadījumā palīdzēs civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, ko varat iegādāties kopā ar mājokļa apdrošināšanu.

Ar cik lieliem zaudējumiem var nākties saskarties?

Ko sevī iekļauj mājokļa apdrošināšana?

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?