Kāpēc svarīgi apdrošināt arī studiju laika īres dzīvokli vai tā iedzīvi?

Latvijā katrs trešais students dzīvo īrētā dzīvoklī*, tāpēc aktuāls ir jautājums par šo īres dzīvokļu apdrošināšanu, jo prakse rāda, ka visbiežāk atbildība par īpašumam radītajiem bojājumiem jāsedz tieši tā iemītniekiem.

Neviens nav pasargāts no neplānotiem pārsteigumiem

Visbiežāk cilvēki mājokli izvēlas apdrošināt brīdī, kad tas tikko kā iegūts savā īpašumā, taču šobrīd ļoti strauji novērojams arī īrētu dzīvokļu apdrošināšanas skaita pieaugums. Dzīvokļu īres cenas tirgū ir diezgan augstas, turklāt negadījumi, ar kuriem bieži vien nerēķināmies, īrniekam var radīt vēl lielāku slogu.

Piemēram, uz grīdas nokrituša gludekļa radīts caurums laminātā, nejauši apgāzta puķu vāze vai sarkanvīna traips pēc dzimšanas dienas atzīmēšanas draugu lokā. Likstas ir daudz un dažādas, un tās var atgadīties ar katru no mums!

Neskatoties uz to, bojājumu novēršana vai remonts rada papildu izmaksas, un tās var nākties apmaksāt ne tikai dzīvokļa īpašniekam, bet arī īrniekam. Ņemot vērā, ka studenta ienākumi jau tā nav lieli, šī “nevainīgā” incidenta sekas budžetā ir izjūtamas vēl sāpīgāk.

Lai izvairītos no papildu izdevumiem, kas būtu spēcīgs trieciens studenta maciņam, īres līguma slēgšanas brīdī ir vērtīgi pārrunāt ar dzīvokļa īpašnieku par mājokļa apdrošināšanas esamību un to, kurš uzņemsies šo atbildību.

Ja dzīvoklis nav apdrošināts, savam sirdsmieram atbildību par tā apdrošināšanu vari uzņemties pats. Iespējams, vari vienoties ar dzīvokļa īpašnieku par īres maksas samazinājumu apdrošināšanas prēmijas apmērā – tas ir, par summu, ko ik mēnesi maksā par dzīvokļa apdrošināšanu.

Piemēram, ja īrē 30 kvadrātmetru lielu dzīvokli un esi apdrošinājis gan iedzīvi, gan civiltiesisko atbildību 15 000 eiro apmērā, tad aptuvenās ikmēneša izmaksas būs vien 7 eiro.

Savukārt, ja dzīvokli un dzīvokļa īpašnieka personīgo mantu apdrošināšanu ir sedzis pats īpašnieks, arī tu kā īrnieks vari apdrošināt savu personīgo mantu.

Būtiskas lietas, ko būtu jāņem vērā pirms apdrošini mājokļa iedzīvi

Ja esi nolēmis apdrošināt savu mantu, tad jāpievērš uzmanība, vai izvēlētajai apdrošināšanas kompānijai ir nepieciešams, piemēram, mantu saraksts, kas jāiesniedz pie polises iegādes, kā arī precizēt, vai, iegādājoties jaunu mantu, par to jāinformē arī apdrošinātājs. Piemēram, slēdzot Swedbank iedzīves apdrošināšanas līgumu, šāds saraksts nav jāiesniedz.

Tāpat, ja esi nolēmis apdrošināt mantu, jāpievērš uzmanība, vai izvēlētā apdrošināšanas kompānija nesamazina apdrošināšanas atlīdzību, ņemot vērā mantas vecumu.

Pirms līgums slēgšanas vajadzētu pārbaudīt, vai konkrētām mantu grupām nav noteikti ierobežojumi. Tāpat vienmēr jāpievērš uzmanība, kas ir atrunāts noteikumos pie izņēmumiem. Iespējams kāda kompānija neapdrošina, piemēram, elektriskos velosipēdus vai kādu citu jums aktuālu mantu.

Vēl viena nianse, kas varētu būt aktuāla tiem, kas pārvietojas ar velosipēdu, − jāpievērš uzmanība, vai polise segs arī iedzīves, tostarp divriteņa, zādzību ārpus apdrošinātā īpašuma un vai velosipēdam ir jābūt reģistrētam CSDD.

Mantu uzskaitījums īres līgumā

Ko darīt gadījumā, ja dzīvokļa iedzīve ir dalīta? Proti, daļa mantu, kas atrodas dzīvoklī, pieder īpašniekam un daļa īrniekam? Ja notiek kāds negadījums ar dzīvokli vai iedzīvi, apdrošināšanas atlīdzība tiek izmaksāta īpašuma īpašniekam.

Lai savlaicīgi mazinātu iespējamus pārpratumus, slēdzot īres līgumu, tajā ir iespēja noteikt, kuras mantas pieder dzīvokļa īpašniekam un kuras īrniekam.

Savukārt, veicot jaunus pirkumus, ieteicami ir saglabāt to čekus. Tādā gadījumā varēsi būt drošs, ka apdrošināšana atlīdzinās zaudējumus, ja, piemēram, tiks saplēsts Tavs klēpjdators. Savukārt, jau savlaicīgi būsi parūpējies arī par civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu un steidzoties uz lekciju ar elektrisko skrejriteni netīšām noskrāpēsi kaimiņa, apdrošināšana kompensēs arī šādu nodarīto zaudējumu daļu.

Ja īres termiņš beidzas pirms laika

Vēl aktuāla varētu būt informācija par polises pārtraukšanu. Ja īpašums tiek īrēts uz nepilna gada termiņu, piemēram, tikai uz mācību laiku, var rasties jautājums par iespēju pārtraukt apdrošināšanas līgumu pirms noteiktā līguma termiņa. Atkal jau ieteikums – rūpīgi iepazīties ar dažādu apdrošinātāju piedāvātajiem noteikumiem, jo ir kompānijas, kas iekasē soda naudu par polises pirmstermiņa izbeigšanu.

*Swedbank aptauja veikta šī gada augustā sadarbībā ar RAIT, aptaujājot vairāk nekā 1000 studentus visā Latvijā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?