Nemet naudu miskastē! Kā mazināt pārtikas atkritumus?

Lielākā daļa mājsaimniecību regulāri izmet atkritumos pārtikas produktus, kas nozīmē ne tikai vides piesārņojumu, bet arī kaitējumu ģimenes budžetam.

Pēc Zemkopības ministrijas un Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas aprēķiniem, gada laikā viens Latvijas iedzīvotājs atkritumos izmet vairāk nekā 100 kg pārtikas. Ja to sarēķina naudas izteiksmē, viena gada laikā vidēji mājsaimniecībās tiek izšķērdēti apmēram 500 eiro.

Latvijā visbiežāk atkritumos tiek izmesti maizes produkti, kam seko dārzeņi, augļi un piena produkti.

Lai mazinātu pārtikas izniekošanu un ieviestu savam maciņam un videi draudzīgākus paradumus, vērts sekot četriem pamatprincipiem:

  1. rūpīgi plānot pārtikas pirkumus,
  2. plānot maltītes un izmanot ēdienu pārpalikumus,
  3. pareizi uzglabāt pārtiku un
  4. labāk izprast pārtikas marķējumu.

Rūpīgi plāno pārtikas pirkumus

Pirms doties pirkt pārtikas produktus, pārskati ledusskapja un plauktu saturu, lai saprastu, kurus produktus nepieciešams tuvākajās dienās apēst un kuri jau mājas ir.

Tas noderēs, lai saplānotu ēdienreizes un iepirkumu sarakstā iekļautu tos produktus, kas patiešām trūkst, izvairoties no liekiem pirkumiem. Produktu sarakstu vari rakstīt uz papīra, telefona piezīmēs vai izmantot aplikācijas viedtālrunī, piemēram, Shopping List, Wunderlist, Out of Milk. Neej uz veikalu izsalcis, jo tad būtiski pieaug risks nopirkt vairāk nekā nepieciešams!

Plāno maltītes un izmanto ēdienu pārpalikumus

Plāno maltītes dažām dienām vai nedēļai vai arī sper soli vēl tālāk un jau sagatavo ēdienu vairākām dienām uz priekšu jeb food prepo. Tā tu vienā dienā vai vakarā vari parūpēties, lai kādu laiku par ēdiena gatavošanu nebūtu jādomā. Klinta Stasjule, sertificēta un praktizējoša māsa ar maģistra grādu uztura zinātnē, savā blogā Foodprep.lv sniedz virkni noderīgu padomu par maltīšu plānošanu, sabalansētu uzturu, pārtikas uzglabāšanu, kā arī ir sagatavojusi elektronisku ēdienreižu plānotāju.

Ja tomēr esi pagatavojis par daudz vai arī produktus nespēj laicīgi izmantot, daži padomi, kā izmantot ēdienu pārpalikumus:

  • Savītušos dārzeņus pirms lietošanas uz pāris stundām paturi aukstā ūdenī.
  • Pāri palikušos svaigo dārzeņu pārpalikumus sasaldē vai pagatavo dārzeņu buljonu. To arī var sasaldēt un uzglabāt saldētavā.
  • Pagatavoto dārzeņu pārpalikumus izmanto zupās, sautējumos, salātos un sacepumos.
  • Pāri palikušos graudaugu ēdienus izmanto pankūkās vai kēksiņos.
  • Lai maize nesakalstu, uzglabā to saldētavā. Savukārt no sakaltušas maizes vari pagatavot, piemēram, rīvmaizi, zupu, pudiņu vai grauzdiņus.
  • Pagatavoto ēdienu pārpalikumus, kurus neplāno tuvākajās dienās apēst, sasaldē pa porcijām, katrai pieliekot etiķeti ar ēdiena nosaukumu un pagatavošanas datumu. Ievies saldētās pārtikas dienasgrāmatu, kurā piefiksē, kas un kad tur ir ievietots. Saldētava būs glābējs mirkļos, kad nebūs laika vai iedvesmas gatavot.

Uzglabā pārtiku pareizi

Glabā pārtiku atbilstoši norādēm uz produktu iepakojuma. Pēc tam, kad atver oriģinālo iepakojumu, produktu no tā pārliec slēgtā plastmasas vai stikla traukā vai ietin jaunā pārtikas iepakojumā. Uz iepakojuma uzraksti derīguma termiņu, tad produktu ieliec plauktā, ledusskapī vai saldētavā.

Produktus, kas ātri bojājas, izlieto pirmos. Vieglāk to īstenot, ja produktus ar īsāku derīguma termiņu saliksi plaukta priekšējā rindā, kamēr tos, kuriem derīguma termiņš garāks – aizmugurē.

Atsevišķi iepako un uzglabā:

  • dārzeņus, piena un gaļas produktus;
  • jēlos produktus (gaļu, zivis, jūras veltes un olas) un pagatavotos produktus;
  • kartupeļus, ābolus un sīpolus.

Efektīvs risinājums pārtikas uzglabāšanai ir tās saldēšana, jo sasaldēt var gandrīz jebko, taču ņem vērā, ka pārtikas kvalitāte, atkarībā no produkta, samazināsies pēc 3-12 mēnešiem.

Izproti pārtikas marķējumu

Uz pārtikas produktiem ir sastopamas norādes “izlietot līdz” un “ieteicams līdz”. Norāde “izlietot līdz” (use by) ir pārtikai, kuru nepieciešams uzglabāt ledusskapī, jo tā ātri bojājas, piemēram, piena produkti, svaigas zivis un gaļa, gatavie salāti. Norāde apzīmē datumu, līdz kuram pārtikas preci var droši lietot, tāpēc pēc tā produktu lietot nevajadzētu, pat ja tas smaržo vai garšo labi. Ievēro arī uzglabāšanas norādījumus, piemēram, “Uzglabāt ledusskapī”, jo citādāk pārtikas produkti sabojāsies ātrāk, un pastāv risks ar tiem saindēties.

Norāde “ieteicams līdz” (best before) apzīmē datumu, līdz kuram pārtikas produkts saglabā paredzēto kvalitāti. Pēc tā produkts var sākt zaudēt garšu un struktūru, taču to var droši lietot uzturā, ja vien ir ievēroti uzglabāšanas nosacījumi un iepakojums nav bojāts. Būtībā ir jāpaļaujas uz savām maņām – redzi, ožu un garšu, lai pārliecinātos, ka produktu var lietot.

Šāda norāde parasti ir konservētai, kaltētai, žāvētai, sasaldētai pārtikai, svaigiem augļiem un dārzeņiem.

Lai saprastu, vai arī tavā ģimenē nauda nenonāk miskastē, ieteicams vismaz nedēļu papētīt, kāda ir “miskastes apetīte”. Izpētot savus paradumus, būs vieglāk apzināt, kurās jomās nepieciešami uzlabojumi, lai samazinātu izmestās pārtikas apjomu un ietaupītu naudu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?