Kā saņemt Altum atbalstu NBS karavīriem mājokļa iegādei vai būvniecībai?

Lai NBS karavīriem atvieglotu mājokļa iegādes vai būvniecības procesu, pieejama jauna Altum atbalsta programma - garantija bankas aizdevuma pirmās iemaksas veikšanai.

Grūtības uzkrāt pietiekami lielu pirmo iemaksu bieži vien ir galvenais iemesls atlikt sava mājokļa iegādi, tāpēc šādās situācijās neatsverams atbalsts ir Altum garantijas pirmās iemaksas veikšanai. Līdz šim šādas garantijas pieejamas jaunajiem speciālistiem, kā arī ģimenēm ar bērniem, taču jau no šī gada tās var saņemt arī NBS (Nacionālo bruņoto spēku) karavīri.

Swedbank ir pirmā banka, kas sākusi nodrošināt kredītus ar valsts garantijām, tāpēc esam apkopojuši svarīgāko par Altum programmu “Mājokļu atbalsts NBS karavīriem”.

Pirmās iemaksas garantija līdz 20 000 eiro

Ja esi NBS karavīrs un plāno iegādāties vai būvēt savu mājokli, izmantojot hipotekāro kredītu, tu vari saņemt Valsts garantiju līdz 25% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 20 000 eiro, lai samazinātu pirmās iemaksas apmēru. Kopējā darījuma summa nedrīkst pārsniegt 250 000 eiro.

  • Maksimālā darījuma summa - 250 000 EUR

  • Maksimālais garantijas apmērs - līdz 25% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 20 000 EUR

  • Izmaksas - 2,5% komisijas maksa no piešķirtās garantijas apmēra

  • Garantijas pieteikumu kārto banka

  • Tiek piemērota atlaide īpašumtiesību reģistrācijai Zemesgrāmatā

Piemēram, ja plāno iegādāties īpašumu par 150 000 eiro, bez garantijas tavs paša līdzfinansējums būtu 22 500 eiro (pirmā iemaksa bankai - 15% no summas). Toties, ja izmantosi valsts garantiju 10% apmērā, tev pirmajai iemaksai no saviem uzkrājumiem būs nepieciešami 7500 eiro, jo atbilstoši Altum piešķirtās garantijas apmēram tiks palielināta aizdevuma summa.

Pirms garantijas saņemšanas tu Altum samaksāsi vienreizēju maksu par garantijas izsniegšanu 2,5% apmērā no piešķirtās garantijas summas - šajā piemērā tie būtu  375 eiro (2,5% no 15 000 eiro). Papildus izmaksas var radīt garantijas nosacījumu maiņa – tādā gadījumā tiek piemērota maksa 1% apmērā no atlikušās garantijas summas.

Soli pa solim jeb kas jādara, lai saņemtu aizdevumu

Lai saņemtu hipotekāro aizdevumu, kas nodrošināts ar Altum mājokļu garantiju, tev jāvēršas bankā, ar kuru Altum ir noslēdzis sadarbības līgumu. Šobrīd vienīgi Swedbank nodrošina šo iespēju. Banka izvērtēs tavas iespējas saņemt kredītu, kā arī sazināsies ar Altum par garantijas piešķiršanas iespējām.

Tātad tev jāveic šādi soļi:

  1. Tu iesniedz pieteikumu hipotekārā aizdevuma saņemšanai;
  2. Saņem no sava darba devēja izziņu, ka tev ir aktīvs darba līgums kā profesionālā dienesta karavīram;
  3. Banka izvērtē tavu pieteikumu un pārliecinās, ka atbilsti garantijas saņemšanas nosacījumiem;
  4. Banka sagatavo un iesniedz Altum garantijas pieteikumu;
  5. Altum 5 darba dienu laikā izvērtē pieteikumu un pieņem lēmumu par garantijas izsniegšanu vai atteikumu. Paziņojumu par lēmumu Altum nosūta bankai;
  6. Ja lēmums no Altum ir apstiprinošs, Altum izraksta rēķinu par garantijas izsniegšanu (2,5% no piešķirtās garantijas summas);
  7. Kad Altum saņēmis rēķina apmaksu un tava hipotekārā kredīta līgumu, Altum bankai izsniedz garantiju un tev tiek izmaksāts bankas aizdevums mājokļa iegādei vai būvniecībai.

Ja līdz šim esi izmantojis jau kādu citu Altum garantiju mājokļa iegādei, tu vari pieteikties jaunam atbalstam, ja vien iepriekš piešķirtās garantijas saistības ir beigušās un kopš garantijas saņemšanas ir pagājuši vismaz trīs gadi.

Pateicoties valsts atbalstam, ceļš līdz savam mājoklim šķiet jau pavisam tuvu, tāpēc, lai noskaidrotu, ar kādu naudas summu vari rēķināties, lai iegādātos vai būvētu savu sapņu mājokli, vari izmantot Swedbank izstrādāto kalkulatoru maksimālās aizdevuma summas aprēķināšanai. Savukārt, ja savu nākamo mājokli plāno būvēt, izmēģini Būvniecības izmaksu kalkulatoru.

Saistītie raksti: