Tendences piemājas dārziņu veidošanā – padomos dalās @LīgaNakts

Pašaudzēti tomāti un baziliks ir arvien ierastāks skats ne tikai piemājas dārziņos, bet arī uz dzīvokļu palodzēm un balkoniem.

Ja pirms pāris gadiem piemājas dārziņu iekopšana vai kokteiļdārziņi uz palodzēm asociējās ar vecāka gada gājumu cilvēkiem vai grūtu darbu, tad šodien tā tiek uzskatīta par trendīgu aizraušanos, ko grib piekopt ar vien vairāk jaunu cilvēku.

Vasara ir īstais brīdis, lai iekārtotu savu mazdārziņu, tādēļ pēc padoma, kā un kur to veiksmīgāk izdarīt, vērsāmies pie fotogrāfes Līgas Biņkovskas jeb sociālajā tīklā Instagram plašāk zināmas kā Līga Nakts.

Viņa nu jau trešo gadu turpina dokumentēt savus eksperimentus piemājas dārziņā, iedvesmojot un rādot, ka dārzs nav tikai kartupeļu vai burkānu vagas, kādu to daudzi iespējams atceras no savas bērnības, bet tas var būt estētiski skaists papildinājums piemājas teritorijā.

Kā stāsta Līga: “Ja mazdārziņš izvietots pie savas mājas, tad tā ir kā "piektā" istaba jeb vieta, kur ne tikai iegūt tomātu un gurķi, bet arī rast mieru, vērot dabu, pavadīt laiku ar draugiem, baudīt ziedu smaržu un to skaistumu un netraucēti pabūt svaigā gaisā.

Pirmie soļi dārziņa iekārtošanā

Pirms sava piemājas dārziņa iekārtošanas ir jāapdomā, kādas zonas vēlies izveidot - zonu ziedu vai dārzeņu un ogu audzēšanai, vietu siltumnīcai, augļkoku placītim, ugunskura vietai, akmensdārzam, terasei vai citām zonām. Katras zonas atrašanās vieta ir svarīga, jo tas ne tikai var izmainīt tā estētisko vai praktisko pusi, bet arī vidi augu augšanai.

Siltumnīcu ieteicams novietot Z-D virzienā saulainā vietā, jo vairumam ziedu, dārzeņu un ogu patiks saulaina un aizvēja vieta, tādēļ ir svarīgi pārliecināties, kā saulainākajās vasaras dienās veidojas ēnas no mājas vai īpašumā esošajiem kokiem. Turpretim atpūtas zonu jeb terasi ir nepieciešams izvietot ar skatu uz dārzu un parūpēties par to, lai tā būtu gan ēnas, gan saules pusē, jo būs vasaras dienas, kad vēlēsies patverties ēnā, bet citreiz sauļoties, dzerot rīta kafiju,” stāsta Līga, vienlaikus aicinot iedvesmu savam sapņu dārzam smelties sociālajos tīklos Pinterest vai Instagram!

Dārza iekārtošanas laikā pielāgojies situācijai

Sava dārza izveidē nepieciešama ideja, apņēmība un arī zināmas finanses materiāliem un augiem, taču jāatceras, ka daudz ko vari paveikt arī paša spēkiem! Veidojot siltumnīcu vai dārzu paša rokām, manāmi samazinās iekopšanas izdevumi, taču jāatzīmē, ka tas ir smags un ilgs darbs, un rezultāts droši vien neizdosies profesionālā līmenī. Turklāt, ja ambīcijas ir daudz plašākā un profesionālākā līmenī, zināmu daļu investīciju labiekārtošanā sastādīs izmaksas būvatļaujām, materiāliem un atalgojumam iekārtošanas profesionāļiem.

  • Ja esi apņēmības pilns veidot dārzu ar gandrīz teju nekādām izmaksām - tas ir iespējams!

Palūdz paziņām padalīties ar augiem, kas viņu dārzā saauguši par daudz, vai iegūsti sēklas no jau mājās esošajiem tomātiem un gurķiem. Taču, lai izveidotu jauku atmosfēru, no akmeņiem veidotajam ugunskuram izveido sēdvietas no lietotām koka paletēm,” savos ieteikumos par bezbudžeta dārziņa iekārtošanu dalās Līga.

Piemājas dārziņš - vieta, kur pavadīt laiku ar ģimeni un draugiem

Pēdējo gadu aktuālākā tendence ir iekārtot dārziņus kā vietu, kur pavadīt laiku ar ģimeni un draugiem, nevis radīt tos tikai ražas ieguvei. Šī iemesla dēļ modē ir ienākušas augstās dobes, kuras rada skaidras robežas un izceļ tajā augošos augus, tādējādi padarot dārzu daudz pievilcīgāku. Šim nolūkam Līga iesaka dobēs iestādīt pļavas ziedus, cinnijas, samtenes, kreses un citus ziedus, kas ne tikai uzlabos dārza kopskatu un aicinās tajā ienākt biežāk, bet arī nāks par labu arī bitēm!

Īpašu atmosfēru siltos vasaras vakaros veidos iekarinātas gaismiņu virtenes, turklāt ar vien biežāk ierastā grila vietā tiek ierīkotas picas krāsnis.

Kā iesmej Līga: “Nav jābūt itālim, lai izdotos gardi pagatavot picu savā dārzā, jo arī Latvijā var izaudzēt Margaritas oriģinālajā receptē izmantoto tomātu šķirni San Marzano.”

Garšaugu dārziņš uz katras palodzes

Ja dārziņa iekārtošanas projektam šobrīd nepietiek resursu, tad ikkatrs var pievērsties tā alternatīvai jeb veidot kokteiļdārziņu uz balkona vai logu palodzēm! Lai to paveiktu ir jāsagādā kaste, melnzeme un jāizvēlas savus mīļākos garšaugus, ko vēlās iestādīt. Vislabāk garšvielu dārziņos audzēt rozmarīnu, timiānu, lavandu, čilli piparus, baziliku, citronzāli un citus augus.

Kokteiļdārziņos var audzēt dažādas piparmētru šķirnes, taču tās iesaku stādīt atsevišķos podiņos, jo tās mēdz ļoti strauji izplesties,” papildina Līga, “turklāt, ievācot baziliku un piparmētru, iesaku plēst nevis pa lapiņai, bet nokniebt galotnītes vēlamā garumā līdz divām lapiņām - tad no šīm divām lapiņām augs divi jauni zariņi, augs sakuplos, un kalpos daudz ilgāk!”

Ja arī tev ir vēlme par pašaudzētiem salātiem vai tomātiņiem, neaizmirsti, ka to vari veidot mazus kokteiļdārziņus arī uz sava dzīvokļa palodzes!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?