Seši iemesli, kāpēc vērts uzkrāt naudu 3. pensiju līmenī

Lai pārliecinātos, vai ir vērts uzkrāt 3. pensiju līmenī, katrs sev var uzdot jautājumu: ja man no rītdienas būtu puse tagadējās algas, vai ar to pietiktu? Skaidro Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

Attīstītās pasaules demogrāfija ļoti tieši skar pensiju sistēmu. Pateicoties zinātnes un medicīnas attīstībai, mēs dzīvojam aizvien ilgāk. Tas nodarbinātajiem rada lielāku slogu, jo nodokļu maksātāji nevar nopelnīt tik daudz, lai pietiktu visiem pensionāriem.

Risinājums

Tava pensija būs atkarīga no tā, ko nolemsi šodien. Vai tev ir plāns, kur gūt ienākumus vecumdienās? Populārākie varianti ir ilgtermiņa noguldījumi, mazais bizness un ieguldījumi nekustamajā īpašumā. Pēdējais ir iespējams tikai tad, ja ir brīvi līdzekļi īpašuma iegādei. Paļaujoties uz mazo biznesu, jārēķinās, ka var pienākt brīdis, kad aktīvi darboties vairs negribas vai neļauj veselība.

Tāpēc, lai sakrātu naudu vecumdienām, ikvienam ieteicams izvēlēties pensiju 3. līmeni, kamēr ienākumi ļauj to darīt.

Seši iemesli, kāpēc izvēlēties pensiju 3. līmeni:

1. Dzīves kvalitāte. Ar valsts pensiju noteikti nepietiks, un pienāks brīdis, kad vairs fiziski nevarēsi tik aktīvi strādāt un pelnīt. Aprēķināt savu provizorisko pensiju vari www.latvija.lv. Vēlamo iemaksu pensiju fondā, kas būtu nepieciešams papildus pensijai, var aprēķināt www.nopietnapensija.lv.

2. Peļņa. Fondi, kas pārvalda pensiju 3. līmeni, naudu iegulda ekonomikā. Tava nauda pelna naudu, pašam neko nedarot.

3. Nauda ir pieejama pēc 55 gadu vecuma sasniegšanas. Tā īstermiņa naudas problēmas netiek risinātas uz vecumdienu rēķina.

4. Nodokļu atvieglojumi. pensiju 3. līmeņa uzkrājējus atbalsta likumdošana, piemērojot nodokļu atvieglojumus. 

5. Drošība. Fonds nav banka, fonda īpašnieki ir visi ieguldītāji. Arī pensiju fondu pārvaldītājs, kas bija radniecīgs uzņēmums Krājbankai, turpina darbu, un pārmaiņas naudu nav iespaidojušas.

6. Mantošana. pensiju 3. līmenī uzkrāto naudu var mantot pēcnācēji, arī uzkrājējam nesasniedzot 55 gadu vecumu.