8 idejas neaizmirstamām Ziemassvētku dāvanām

Dāvināšanas prieks ir Ziemassvētku neatņemama sastāvdaļa, kad vari iepriecināt sevi un savus mīļos ar ko neaizmirstamu un īpašu.

Lai neiekristu iepirkšanās drudzī un beigās neattaptos pie “štruntiņu” kaudzes, esam apkopojuši idejas ilgtspējīgām un mūsdienīgām dāvanām, ko novērtēs ikviens.

Meistarklases prātam un iedvesmai

Kāpēc gan svētkos nedāvināt jaunas zināšanas? Vari uzdāvināt kādu tiešsaistes kursu profesionālajai izaugsmei vai varbūt kādam jaunam hobijam. Piemēram, LU Open Minded piedāvā gan gada abonementu ar piekļuvi visiem platformā pieejamajiem kursiem, gan iespēju iegādāties pieeju kādai konkrētai tēmai no plašā piedāvājuma. Šeit iespējams apgūt no psiholoģijas, sabiedriskajām attiecībām, etiķetes, fizikas, ekonomikas līdz pat veselīgam dzīvesveidam, apzinātības, seksualitātes un citām aizraujošām tēmām. Tāpat vari sniegt iespēju izmēģināt spēkus kādā jaunā hobijā, piemēram, klātienē apgūstot zināšanas pie profesionāļa pavārmākslā, keramikā, rotu veidošanā vai pat masāžā. Līdz ar dāvanu vari uzdāvināt arī laiku kopā, kad izvēlētos kursus apmeklē arī pats.

Ziedojums - dāvana ne tikai saņēmējam

Dāvanas saņēmēju vari iepriecināt ar dāvināšanas prieku, sniedzot atbalstu tiem, kam šobrīd tas ir visvairāk nepieciešams. Latvijā ir vairākas organizācijas un sociālie uzņēmumi, kas parūpējušies, lai svētkos iegādātā dāvana būtu jēgpilna un ar nozīmi ilgtermiņā. Vari ziedot labdarības organizācijām, apsveikumā norādot organizāciju un mērķi, kam esi novirzījis šī gada Ziemassvētku dāvanu budžetu (piemēram, Bērnu slimnīcas fonds, SOS bērnu ciemati, Draugu stipendija, Dod Pieci 2022), vai arī iegādāties dāvanu, kur daļa no ienākumiem tiek novirzīti labdarībai kādas sociāli mazāk aizsargātas grupas atbalstam (Visi var, BlindArt, Fonds “Nāc līdzās!”, Sveču darbnīca).

Joprojām aktuāls atbalsts ir Ukrainas karā cietušajiem, tāpēc ziedojums Latvijā dzīvojošajām Ukrainas ģimenēm vai finansējums Ukrainas atbalstam noteikti tiks novērtēts.

Dāvana ar “otro elpu”

Piešķirt jaunas mājas lietotām, taču labi saglabātām lietām palīdzēs ne tikai samazināt atkritumu daudzumu, bet arī dos iespēju atrast ko īpašu un, iespējams, arī sen aizmirstu par pievilcīgāku cenu. Šogad vari izaicināt sevi un atrast dāvanas saviem mīļajiem lietoto preču veikalos, antikvariātos vai pārlūkot piedāvājumu lietoto preču platformās. Piemēram, Andele Mandele vari atrast gan apģērbu un dažādas rotaļlietas, gan dizaina pērles interjeram un mājas iekārtošanai. Savukārt, ja tavs dāvanas saņēmējs ir liels grāmatu mīlis, noteikti apskati Robert's Books literatūras atradumus.

Kopīgi piedzīvojumi

Ja cilvēkam, ko plāno iepriecināt, patīk pārgājieni un dažāda veida izaicinājumi, lieliska dāvana būs kopīgs piedzīvojums. Vari uzdāvināt pastaigu purvā ar piemērotu ekipējumusaullēkta sagaidīšanu Cenas tīrelī, sniegotu pastaigu ar uzdevumiem pārim, ielūgumu uz kādu no visā Latvijā pieejamajām izlaušanās istabām vai doties interaktīvā pārgājienā, pa ceļam pildot uzdevumus un atbildot uz dažādiem jautājumiem.

Kultūras dzīves baudītājiem

Šogad kultūras dzīve atgriezusies ar virkni izsmalcinātu un katra gaumei piemērotu programmu. Iegādājies biļetes uz kādu izrādi, koncertu vai uzvedumu vai sniedz iespēju dāvanas saņēmējam pašam izvēlēties sev tīkamāko kultūras notikumu. Teju katra kultūras vieta šobrīd piedāvā iegādāties dāvanu kartes dažādām gaumēm un budžetam, tāpēc atliek vien izvēlēties dāvanas saņēmēja gaumei piemērotāko. Šī var būt arī iespēja apmeklēt kādu sen gaidīta mākslinieka koncertu ārpus valsts robežām, apvienojot mākslu ar nelielu ceļojumu tuvākā vai tālākā zemē.

Pirmā karte bērnam

Ja tavs mazais izaudzis jau tik liels, ka vairs neraksta vēstules Ziemassvētku vecītim, jo zina, ka patiesībā dāvanas sarūpē mamma un tētis, tad, iespējams, tieši šis ir īstais brīdis uzdāvināt bērnam pirmo maksājuma karti ar nelielu depozītu un ļaut kādu kārotu lietu nopirkt sev pašam. Tā būs milzīga dāvana bērna pašapziņai!

Lielāks bērns pratīs novērtēt arī pilngadības krājkontu. Tas būtībā ir atsevišķs konts, ko vecāki atver uz bērna vārda un līdz viņa pilngadības sasniegšanai veic tajā iemaksas. Bērnus, tieši tāpat kā pieaugušos, silda apziņa – pašam savs krājkonts, kurā tiek krāta naudiņa kādam lielākam mērķim.

Pašdarinātas dāvanas un laiks kopā

Pašdarinātas dāvanas ir īpašas, jo veidojam ko unikālu, dāvanā ieliekot daļiņu no sevis. Šeit radošumam nav robežu - vari izveidot mākslas darbu, sacerēt dzejoli, stāstu vai dziesmu, pagatavot vannas sāli, sveci vai pat gardus Ziemassvētku cepumus. Idejas vari smelties pinterest.com ar atslēgas vārdiem: home made presents un home made gifts. Savukārt, šeit smelies idejas pašu gatavotām Ziemassvētku dāvanām.

Tāpat pašdarinātā dāvana var būt ar roku rakstīts kupons kopīgiem piedzīvojumiem ar tevi, piemēram, “piedzīvojums dabas takā”, “pirts vakars”, “nakts pastaiga pilsētā” vai kas cits, kad tu esi parūpējies par piedzīvojuma norises plānu, bet dāvanas saņēmējam tikai atliek aktivizēt kuponu sev piemērotākajā laikā.

Abonementi - dāvana, ko izbaudīt visa gada garumā

Lieliska dāvana ir tā, kas prieka mirkli rada ne tikai pirmajā saņemšanas brīdī, bet visu gadu, tāpēc ikviens novērtēs abonementu, ko izmantot varēs ilgāku laika periodu. Ikmēneša prieku pastkastītē saņemot žurnālu vai avīzi, vari uzdāvināt arī citiem. No plašā Manizurnali.lv vai Abone.lv piedāvājuma izvēlies piemērotāko katra saņēmēja interesēm. Savukārt, aktīvā dzīvesveida piekritējs noteikti novērtēs abonementu sporta zālē, kamēr mākslas baudītāji priecāsies par Gada biļeti Latvijas mākslas muzejos. Tāpat vari iepriecināt savus mīļos ar abonementiem kādā mūzikas vai filmu straumēšanas platformā, kad kino vakarus varēsiet veidot kā tradīciju.

Tomēr, neskatoties uz dāvanu izvēli, neaizmirsti sekot līdzi saviem tēriņiem un dāvanām atvēlētajam budžetam, lai beigās Ziemassvētku sagaidīšanas prieku nepavada satraukums par milzīgo robu tavā maciņā. Ja tomēr gadījies dāvanu iegādi atlikt uz pēdējo brīdi, rūpīgi izvērtē piedāvājumus, jo arī šobrīd atrodamas svētku atlaides, kas ievērojami var samazināt tavus tēriņu. Patstāvīgi arī kredītkaršu īpašniekiem ir īpaši bonusi un atlaižu piedāvājumi no sadarbības partneriem, tāpēc pirms pirkuma veikšanas izpēti visas tev sniegtās iespējas.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?