Ceļo kopā ar bērniem – kam jāpievērš uzmanība jau plānošanas procesā?

Jebkurš ceļojums kopā ar bērnu ir īpašs un piedzīvojumu pilns, tāpēc savlaicīga un pārdomāta ceļojuma plānošana ļaus samazināt neparedzētas situācijas, kas ikvienam var atgadīties brauciena laikā.

Ko ņemt vērā, ja tuvākā vai tālākā atpūtā plānojat doties ar pašiem mazākajiem ģimenes locekļiem, stāsta Vanilla Travel ceļojumu konsultante un Capital Clinic Riga pediatre pediatre, Dr. Daira Brenča.

Kādiem galamērķiem ģimenes dod priekšroku?

Kā stāsta Vanilla Travel ceļojumu konsultante Viktorija Šerste-Galuščaka, ģimenes ar maziem bērniem parasti izvēlas galamērķus, kur var nokļūt ar tiešo reisu – rudens un ziemas sezonā lielākā daļa izvēlas Kanāriju salas (Tenerife), Ēģipti, Apvienotos Arābu Emirātus, savukārt vasarā tā ir Turcija, Grieķijas salas – Korfu, Roda, Krēta, Spānijas piekraste (Malaga un Barselona).

Plānojot ceļojumus ar bērniem, parasti iesakām vecākiem izvērtēt naktsmītnes kvalitāti, noskaidrot, vai viesnīcā tiek piedāvātas aktivitātes bērniem, kā arī pievērst uzmanību pludmales aprakstam un paskatīties, kādos laikos ir lidojumi. Šīs pamatlietas ne tikai var noteikt kopējās sajūtas par ceļojumu, bet ir svarīgas no bērna drošības aspekta,” norāda Viktorija Šerste-Galuščaka.

Kā rāda Swedbank apdrošināšanas dati, teju trešdaļa no visiem apdrošināšanas gadījumiem ceļojumu laikā saistīti ar veselības problēmām, turklāt visbiežāk palīdzība ir bijusi nepieciešama tieši bērniem. Paaugstināta temperatūra, angīna, saindēšanās ar pārtiku un vēdera vīrusi, traumas, kas gūtas aktīvās atpūtas laikā, alerģiskas reakcijas vai saules apdegumi ir biežākie saslimšanas gadījumi bērniem. Medicīniskās palīdzības izdevumi ārzemēs saistībā ar nelaimes gadījumu vai slimību var sasniegt ievērojamu summu - vidējie zaudējumi ir teju 700 eiro.

Kā parūpēties par bērnu veselību pirms brauciena un tā laikā?

Kā norāda Capital Clinic Riga pediatre, Dr. Daira Brenča, ja plānots brauciens uz siltajām zemēm, tad jāpadomā par bērnu galvassegām un pret apdeguma līdzekļiem. Ja gadījumā bērnam ir veselības problēmas, un ir nepieciešama regulāra medikamentu lietošana, tad būtu svarīgi nodrošināt šo medikamentu krājumus visam ceļojuma  periodam un arī tad, ja kādu notikumu dēļ plānotais ceļošanas laiks ieilgst.

Vecāki zina sava bērna slimošanas īpatnības. Ja ir kādas šaubas vai bažas, tad pirms ceļojuma vajadzētu konsultēties ar bērna ārstējošo ārstu – bērnu ārstu vai ģimenes ārstu. Ja bērns ir nedaudz apaukstējies pirms ceļojuma, tad es parasti saku, ka arī pozitīvas emocijas arī ir ļoti labas zāles. Ja šis kopīgais ģimenes brauciens ir gaidīts, plānots, izlolots, tad ir jāizlemj par labu braucienam. Visai ģimenei kopā ir jādodas braucienā un jābauda brīvdienas!” stāsta Dr. Daira Brenča.

Protams, īpaši jāpiedomā par mazulīšiem, bērniem vai citiem ģimenes locekļiem, kuriem ir nepieciešams speciāls uzturs. Tie var būt specializēti piena maisījumi, ārstnieciskais uzturs. Svarīgi padomāt par to, lai ir paņemtas līdzi nepieciešamā ēdiena rezerves. Pastāv risks, ka speciāli nepieciešamie maisījumi var nebūt pieejami galamērķa aptieku sortimentā. Strauji mainot ēdienkarti, var izprovocēt kādus ne visai vajadzīgas veselības problēmas, kas varētu sabojāt braucienu. Jāpadomā arī par līdzi paņemtajiem medikamentiem – pret temperatūras līdzekļi, pretsāpju līdzekļi, deguna pilieni, medikamenti sāpīgam vēderam, plāksteri.

Svarīgi atcerēties par ceļošanai derīgiem dokumentiem, tai skaitā arī par vakcinācijas statusu apliecinošiem dokumentiem, ideālā variantā – potēšanas pasi. Noteikti vajadzētu parūpēties par ceļojuma un veselības apdrošināšanu – kas ir apdrošināts, tas vismaz finansiāli ir pasargāts,” norāda pediatre. 

Vecākiem jābūt vērīgiem

Neatkarīgi no tā, vai ģimene ir ieplānojusi ceļot ar personīgo auto, prāmi, vai lidmašīnu, ne uz mirkli nedrīkst atstāt bērnu bez uzmanības. Vecumā līdz 5 gadiem bērni ir ārkārtīgi kustīgi un rosīgi. Tās lietas, kas mums kā pieaugušajiem šķiet maznozīmīgs, bērnam ir liels piedzīvojums, un viss ir intereses vērts. Turklāt tieši brīžos, kad liekas – ar bērnu nekas nevar notikt, viņš pamanās izdomāt neiedomājamo.

Tāpat, lai izvairītos no saslimšanām, nevajadzētu dot bērnam ēst nemazgātus augļus un dārzeņus. Ieteicams neeksperimentēt ar jaunām garšas sajūtām, bet izvēlēties bērnam piemērotu un jau zināmu ēdienu.

Ceļot kopā ar bērniem ir neaizmirstams piedzīvojums, un svarīgi, ka tas ir bagāts ar pozitīvām emocijām, nevis satraucošs un nogurdinošs. Tāpēc pirms došanās ceļā noteikti jāizpēta ne tikai galamērķis un tā piedāvātās atpūtas iespējas, bet arī jāpārdomā aktivitātes ar bērniem lidojuma vai brauciena laikā, jāiepazīstas ar izvēlētās aviokompānijas nosacījumiem, kas attiecas uz ģimenes lidojumiem, jāizpēta iespējamie risinājumi, ja notiek lidojuma aizkavēšanās vai atcelšana, kā arī jāpārdomā līdzi ņemamo mantu saturs. Sekmīga ceļojuma pamatā noteikti ir rūpīga tā plānošana.