Ar auto uz ārvalstīm – kas jāzina?

Ceļošanai ar automašīnu ir savas priekšrocības, ko novērtē daudzas ģimenes Latvijā.

Tāpēc svarīgi atcerēties būtiskākās lietas par auto apdrošināšanu, lai brauciens uz ārzemēm būtu bez liekiem pārsteigumiem.

Kurās valstīs darbojas Tava OCTA  un KASKO polise?

Latvijā iegādāts OCTA standartlīgums ir derīgs visās Eiropas ekonomiskās zonas valstīs, kā arī Šveicē, Lihtenšteinā, Serbijā, Andorā, Bosnijā un Hercegovinā, Melnkalnē un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotājā Karalistē. Dodoties uz  šīm valstīm ar derīgu OCTA polisi, nav nepieciešams papildus iegādāties citu polisi. Taču ir valstis, uz kurām dodoties jāiegādājas Starptautisko apdrošināšanas līgumu jeb Zaļo karti.

Zaļo karti nepieciešams iegādāties, ja plānojat doties vai šķērsot tādas valstis kā Albāniju, Azerbaidžānu, Irānu, Maroku, Moldovu, Ziemeļmaķedoniju, Tunisiju, Turciju un Ukrainu.

Zaļā karte tāpat kā OCTA standartlīgums apmaksā zaudējumus, ko transportlīdzekļa vadītājs nodarījis citas personas veselībai, dzīvībai vai mantai. Apdrošināšanas periods var būt no 15 dienām līdz pat 12 mēnešiem. Zaļās kartes risku segums ir vienāds ar OCTA standartlīguma risku segumu, bet atšķirīga ir  apdrošināšanas teritorija.

Ja Tavai automašīnai ir arī KASKO jeb brīvprātīgā auto apdrošināšana, pārliecinies par tās darbības teritoriju. Apdrošināšanas teritorija ir norādīta polisē.

Kā rīkoties, ja esot ārvalstīs, ir gadījies iekļūt ceļu satiksmes negadījumā?

Ja ceļu satiksmes negadījums notiek valstī, kurā darbojas OCTA standartlīgums, tad ceļu satiksmes negadījumā iesaistītas personas var aizpildīt Saskaņoto paziņojumu, kas ir vienots visās Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs.

Savukārt ceļu policija ir obligāti jāsauc gadījumos, ja:

  • ceļu satiksmes negadījumā ir iesaistīti vairāk nekā 2 transportlīdzekļi;
  • ir cietušas personas;
  • ir nodarīti bojājumi trešās personas mantai;
  • iesaistītajiem transportlīdzekļiem ir radušies tādi bojājumi, kuru dēļ tie nedrīkst vai nevar turpināt ceļu;
  • ceļu satiksmes negadījumā iesaistītie autovadītāji nespēj vienoties par ceļu satiksmes negadījuma apstākļiem;
  • pastāv ugunsgrēka, sprādziena vai vides piesārņojuma risks.

Ja ceļu satiksmes negadījumu izraisījušā transportlīdzekļa īpašnieka atbildība saskaņā ar OCTA standartlīgumu ir apdrošināta kādā no Eiropas Ekonomikas zonas valsts apdrošināšanas sabiedrībām, zaudējumu  par negadījumu atlīdzinās tās pilnvarotais pārstāvis Latvijā vai, ja tāda nav, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs (LTAB). Informāciju par atbildīgo apdrošinātāju var noskaidrot LTAB mājaslapā.

Ja ceļu satiksmes negadījums notiek valstī, kas nav Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts un kurā nepieciešama Zaļā karte, tad ceļu satiksmes negadījumā iesaistītajām personām par negadījumu jāpaziņo Ceļu policijai un attiecīgās valsts Zaļās kartes birojam. Zaļās kartes dalībvalstu biroju  kontakti ir atrodami LTAB mājaslapā.

Kas vēl jāņem vērā, dodoties uz ārvalstīm ar auto?

Ja plāno doties uz ārvalstīm ar līzingā iegādātu automašīnu, iespējams, būs nepieciešama izbraukšanas pilnvara, ko izsniedz līzinga devējs. To, vai šāda pilnvara ir nepieciešama, nosaka attiecīgās valsts tiesību akti. Lai noskaidrotu, kādi noteikumi ir valstī, uz kuru vēlies doties, noskaidro konkrētās valsts vēstniecībā.

Neatkarīgi no tā, vai plāno brīvdienu izbraucienu tepat uz Igauniju vai Lietuvu, vai arī tālāku ceļojuma galamērķi, atceries, ka vienmēr ir jābūt līdzi šādiem dokumentiem:

  • derīga izdrukāta OCTA polise;
  • derīga auto vadītāja apliecība;
  • automašīnas tehniskā pase;
  • personību apliecinošs dokuments (pase vai eID karte, ja ceļo Eiropas Savienības robežās);
  • vīza, ja to paredz attiecīgās valsts likumdošana.

Lai ceļojums būtu pilnībā drošs un bez liekiem pārsteigumiem, noteikti pirms brauciena pārliecinies arī par auto tehnisko stāvokli un aprīkojumu, kā arī neaizmirsti iegādāties ceļojuma mērķim atbilstošu Ceļojuma apdrošināšanu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?