Kā izvēlēties savu pirmo auto?

Nav svarīgi, vai esi tikko autovadītāja apliecību ieguvis jaunietis, vai jau paspējis uzkrāt zināmu dzīves un braukšanas pieredzi, pirmā auto iegāde ir nozīmīgs notikums katra auto vadītāja dzīvē.

Veiksme prasa sagatavošanos, tāpēc piedāvājam ekspertu padomus par to, kā pieņemt gudru lēmumu par pirmā auto iegādi.

Kādu summu esmu gatavs tērēt un kādas ir manas vajadzības?

Pirmais un svarīgākais – apzināties, kāds ir auto iegādei pieejamais budžets, gan raugoties uz kopējo pirkuma summu, gan mēneša griezumā, kā arī apzināties, kādas ir manas ikdienas vajadzības? Vai meklēju lielu un ietilpīgu auto, kurā ērti sasēdināt visu ģimeni, savietot bagāžu un, iespējams, arī mājdzīvnieku, vai arī man nepieciešams kompakts un ekonomisks auto īsiem pārbraucieniem pilsētas robežās?

Jāatceras, ka papildus kredīta vai līzinga maksājumam, jārēķinās arī ar degvielas izmaksām (ja vien neplāno kļūt par elektroauto īpašnieku), apdrošināšanas un servisa izdevumiem, kā arī citiem ar auto saistītiem maksājumiem. Piemēram, izdevumi par stāvvietu apmaksu mēneša griezumā tavā budžetā var veidot nozīmīgu izdevumu pozīciju, tāpat arī automašīnas nodoklis, kas jāmaksā, ejot tehnisko apskati, var sagādāt nepatīkamu pārsteigumu.

Lielāko daļu no šīm izmaksām ir iespējams noskaidrot vēl pirms konkrētā auto iegādes, ko noteikti arī vajadzētu darīt. Līdz ar to salīdzinoši mazāka daļa saglabāsies kā nezināmais lielums.

Piemēram, pērkot lietotu auto, remonta izmaksas nebūs iespējams precīzi noteikt. Pat pārbaudot auto servisā pirms tā iegādes, nav garantiju, ka ar auto neatgadīsies kāda tehniska ķibele, kuras remonts var atstāt pamatīgu iespaidu uz ikmēneša budžetu. Savukārt pērkot jaunu vai mazlietotu auto ar rūpnīcas garantiju no šādiem negaidītiem finanšu satricinājumiem var izvairīties.

Jāņem vērā, ka daļa šoferīšu ar pirmo personīgo auto vēl tikai nostiprinās savas jauniegūtās braukšanas prasmes, kas nereti raisa gan piedzīvojumus, gan pārdzīvojumus. Piemēram, braukšana atpakaļgaitā var kādā brīdī var sagādāt galvassāpes, jo auto gabarīti var izrādīties lielāki nekā iepriekš šķitis. Lai šādās situācijās izvairītos no papildus emocionāliem pārdzīvojumiem un finansiālām likstām, kā pirmo auto noteikti nav ieteicams iegādāties savu sapņu auto.

Kredīts vai līzings?

Lietotu auto iespējams iegādāties pat par summu, kas mazāka par 1000 eiro, tomēr īpaši ierobežota budžeta gadījumā vērts veltīt papildus laiku un līdzekļus izpētei, lai pēcāk ievērojami lielākas summas regulāri nenāktos tērēt auto remontam. Latvijā lietota auto iegādei cilvēki visbiežāk tērē ap 6 000 eiro, un šim mērķim piemērots finanšu atbalsta instruments ir auto kredīts, kam turklāt nav nepieciešama pirmā iemaksa.

Savukārt jaunu auto iespējams iegādāties pat sākot no 15 000 eiro un šāda pirkuma finansēšanai pieejams auto līzings

Kā liecina Swedbank Līzinga dati, pēdējo gadu laikā vērojams aizvien lielāks pieprasījums pēc jauniem auto. Tā šogad katrs otrais līzingā iegādātais auto bija tikko no salona, un populārāko auto vidū bija Toyota RAV 4, Nissan Qashqai un Škoda Octavia.

Summa, par kādu iedzīvotāji izvēlas iegādāties jaunu automašīnu, ir vidēji 19 000 eiro vērtībā. Operatīvajā līzingā uz pieciem gadiem, ko izvēlas visbiežāk, mēnesī par jaunu auto šādā vērtībā jāmaksā attiecīgi 212 eiro*.

Starp citu, līdz ar pieejamo valsts atbalstu, aizvien populārāki kļūst elektroauto. Šī gada pirmajā ceturksnī iegādāts par 60% vairāk videi draudzīgo auto, nekā tajā pašā laika periodā pērn. Turklāt iedzīvotāji visbiežāk izvēlas iegādāties jaunus elektroauto, vidējai līzinga summai sasniedzot 26 400 eiro Tāpēc gadījumā, ja esi gatavs šķirties no relatīvi lielākas summas, kas būs nepieciešama iegādājoties elektroauto, tad lietošanas laikā varēsi novērtēt vērā ņemamu ietaupījumu.

Kad esi apzinājis gan sava budžeta iespējas, gan vajadzības un, iespējams, jau nolūkojis konkrētu auto modeli, noteikti izmanto iespēju veikt testa braucienu, kas palīdzēs saprast, vai gaidas atbilst braukšanas pieredzei, ko sniedz izvēlētais auto.

Pārbaudi, pārbaudi un vēlreiz pārbaudi

Ja nepērc jaunu auto tieši no salona, CSDD transportlīdzekļu reģistrācijas daļas eksperts Kristaps Dzenis iesaka pievērst īpašu uzmanību automašīnas tehniskajam un vizuālajam stāvoklim. Svarīgi noskaidrot, vai automašīna iepriekš nav bijusi iesaistīta ceļu satiksmes negadījumos, kas var būt par iemeslu sākotnēji uz aci nemanāmiem “iekšējiem bojājumiem.” Tāpat jāmēģina pēc iespējas detalizēti noskaidrot detaļu nolietojumu, kā arī iepazīties ar to, vai un kā aizpildīta auto apkopes grāmata – piemēram, pareizi mainītas motoreļļas, zobsiksna, bremžu šķidrumi, salona filtrs u.c. 

Tāpat būtiski izpētīt, kādā stāvoklī ir auto salons. Piemēram – vai iepriekšējais īpašnieks automašīnā nav smēķējis. Interesanti, bet, piemēram, Somijā automašīnas, kurām pie pārdošanas ir atzīme “nesmēķētāja salons”, ir vidēji par 25% dārgākas salīdzinājumā ar smēķētājiem iepriekš piederējušiem auto.

  • Izmanto iespēju CSDD interneta mājas lapā pārbaudīt pamata informāciju par noskatīto auto - cik īpašnieku tai bijuši, vai ar auto nav saistītas kādas parādsaistības. Visbeidzot, pēc rūpīgas izpētes vēlreiz novērtē auto tehniskā, vizuālā stāvokļa un dokumentācijas atbilstību cenai, ņemot vērā arī to, cik sen izieta tehniskā apskate.

Papildu CSDD pieejamajai informācijai, topošie auto īpašnieki var pārbaudīt auto vēsturi arī citos reģistros, kur pieejama informācija no arī citām valstī. Neskatoties uz to, ka tas ir maksas pakalpojums, to noteikti ir vērts izmantot gadījumos, ja automašīna kādu laiku ir kalpojusi ārpus valsts robežām.

Taču pats vienkāršākais veids, kā iespējams uzzināt ko vērtīgu par noskatīto automašīnu, ir ievadot automašīnas šasijas numuru interneta meklētājos. Ja automašīnai vēsturiski ir bijusi nopietna avārija un tā ir pārdota kādā izsoļu portālā, internetā par to vēl būs pieejama informācija. Ir bijuši gadījumi, kad klients tikai pēc auto iegādes uzzina, ka automašīnai ir veikti pamatīgi remontdarbi. Tāpēc kārtīga izpēte pirms auto iegādes noteikti ilgtermiņā atmaksāsies.

Pieredzē par sava pirmā auto iegādi dalās Madara, 28 gadi, piedāvājumu izstrādes speciāliste:

“Mans mērķis bija iegādāties ekonomisku pilsētas auto, kurš aprīkots ar automātisko kārbu ērtākai braukšanai pilsētā. Sākotnēji auto iegādei biju paredzējusi mazāku summu, bet iegādājos 2011. gada Peugeot 308 hečbeku par 1 tūkstoti eiro vairāk, kā biju plānojusi. Pārsvarā auto meklēju sludinājuma portālā SS.LV. "

"Kad potenciālo auto biju atradusi, mans paziņa, kas vairāk saprot tehnisko pusi, deva pozitīvu novērtējumu, pēc kura arī pieņēmu lēmumu par auto iegādi. Pirms auto iegādes vēlreiz pārbaudīju to pašas izvēlētā auto servisā pie uzticama speciālista. Pirkumu finansēju daļēji no uzkrājumiem, bet otru daļu sedza Swedbank automašīnas kredīts, ko saņēmu savā kontā jau tajā pašā dienā. Šobrīd mani izdevumi par auto ir ap 250 eiro mēnesī, ieskaitot auto apkopei nepieciešamos izdevumus. Visiem, kas vēl tikai meklē savu pirmo auto, pirms pirkšanas iesaku veikt pārbaudi servisā pie sev zināmiem meistariem.”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?