12. jūn, 2024

Swedbank izveidojis jaunu depozīta iepakojuma atmaksas pakalpojumu dPays

Piereģistrējoties dPays, klienti varēs atmaksu par depozīta iepakojumu saņemt nevis papīra čeka vai skaidras naudas veidā, bet gan savā bankas kontā.

Swedbank sadarbībā ar SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” izveidojis jaunu depozīta iepakojuma atmaksas pakalpojumu dPays. Piereģistrējoties dPays, klienti varēs atmaksu par depozīta iepakojumu saņemt nevis papīra čeka vai skaidras naudas veidā, bet gan savā bankas kontā. Šobrīd risinājums izveidots vasaras festivālu un pasākumu nodrošināšanai, lai atvieglotu depozīta trauku apriti. Savukārt rudenī dPays varēs sākt izmantot arī nododot iepakojumu īpaši lielas jaudas depozīta iepakojuma pieņemšanas vietā, ko šobrīd attīsta SIA “Depozīta Iepakojuma Operators”. 

Kā atzīst Jevgenijs Ivanovs, Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs, tad “tieši uzņēmumiem līdz šim bija lielākās grūtības izmantot depozīta sistēmas pakalpojumus. Ja uzņēmums ir nodarbināts sabiedriskās ēdināšanas  vai pasākumu rīkošanas jomā, tad iepakojumu nodošana taromātos pret čeku neļāva šos līdzekļus atgriezt uzņēmuma bilancē. Ar dPays risinājumu šī problēma ir atrisināta, jo nu uzņēmums ne tikai iegādājas preces, samaksājot par iepakojuma depozītu, bet arī var atgriezt šos līdzekļus savā bankas kontā, kad iepakojumu nodod. Tāpat šis risinājums palīdzēs arī atgūt uzņēmuma līdzekļus, kas izmantoti, piemēram, darbinieku ballēs vai citos uzņēmuma rīkotos pasākumos, kur tiek iegādāti dzērieni, kuru iepakojumu var nodot depozīta pieņemšanas punktos. Papildus praktiskajai ērtībai un klientu vajadzības risināšanai savs ieguvums ir arī apkārtējai videi, kurā turpmāk nonāks mazāk papīra izdruku un mazāk plastmasas trauku.

Tikmēr SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis atzīst, ka "dPays risinājums ļaus dažādot un pilnveidot iepakojuma nodošanu taromātos. Lielākie viesmīlības nozares uzņēmumi ir noslēguši līgumu ar SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” par iepakojuma savākšanu uzņēmuma telpās, savukārt mazāki uzņēmumi izmanto iepakojuma nodošanas iespējas taromātos. Šā brīža situācija paredz vai nu depozīta maksu atgūt, saņemot papīra čeku, kuru var izmantot iepērkoties veikalā, vai arī saņemt depozīta maksu atsevišķu veikalu lojalitātes profilos. Čeki mēdz pazust vai ciest no apkārtējās vides ietekmes, kamēr atsevišķa veikala lojalitātes punkti ir izmantojami tikai iepērkoties konkrētajos veikals. Izveidojot risinājumu saņemt depozīta naudas atmaksu uz bankas kontu, klientiem vairs nav ne mazāko ierobežojumu izmantot savus līdzekļus pēc saviem ieskatiem. Tas kļūst īpaši aktuāli arī domājot par depozīta pakalpojumu klāsta paplašināšanu, kad nodot varētu ne tikai dzērienu pudeles, bet arī citas aprites ekonomikā izmantojamas preces.

Lai izmantotu dPays, klientiem, kuri rīko pasākumus, būs jāpiesaka pakalpojuma lietošana . Tikmēr lietotājiem, kas vēlēsies nodot iepakojumu vai pasākumu traukus, jāreģistrējas dPays. Nododot iepakojumu, klientiem būs nepieciešams viedtālrunis ar ko būs jānoskenē QR kods, kas ļaus pārskaitīt depozīta maksu uz klienta norādīto bankas kontu.

Pasākumu laikā izmantojamos traukus jau var nodot, izmantojot dPays, kamēr pirmā vieta, kur šo risinājumu varēs izmantot taromātos būs īpaši lielas jaudas depozīta iepakojuma pieņemšanas vieta Rīgā, kuru šobrīd attīsta “Depozīta Iepakojuma Operators”. Plānots, ka tā tiks atklāta  rudens sākumā un būs īpaši piemērota, lai nodotu lielus iepakojuma apjomus.