Pirktākie auto 2023 – Toyota, Škoda un Volkswagen

Analizējot 2023. gada pirktāko auto tendences, izskatās, ka pērnā gada apņemšanās saistīta ar zaļāku dzīvesveidu un plašumiem - pieprasītākie videi draudzīgie un lielākas ietilpības auto.

Kā liecina Swedbank Līzings dati, pērn par trešdaļu jeb 30% pieaugusi jaunu automašīnu iegāde līzingā. Vidējā summa, ko 2023. gadā Latvijas iedzīvotāji atvēlējuši jauna auto iegādei, bijusi 25 350 eiro, kamēr mazlietoto automašīnu pircēji savam spēkratam tērējuši vidēji 17 669 eiro.

“Pagājušais gads auto tirgum bija kā atelpas brīdis pēc ilgstošiem izaicinājumiem un piegāžu ķēžu problēmām – ja 2022. gadā uz jaunu auto nācās gaidīt līdz pat gadam, tad pērn tirgus pakāpeniski atgriezās ierastajās sliedēs un izvēlēto automašīnu bija iespējams saņemt ievērojami ātrāk. Tādēļ tieši jauno auto segments bija vispieprasītākais,” skaidro Swedbank auto finansēšanas jomas vadītājs Sergejs Romaņuks.

Cupra iesoļo pirktāko auto topā

Vairums jauno auto īpašnieku (66%) izvēlējušies lielākas ietilpības spēkratus jeb krosoverus un džipus, savu izvēli visbiežāk izdarot par labu tādiem ražotājiem kā Toyota, Škoda un Volkswagen, taču pieprasītāko auto modeļu izvēlē domas mainījušās. Lai gan pirmajā vietā jau trešo gadu pēc kārtas redzam Toyota Rav-4, otrajā vietā šoreiz ierindojies topa jaunpienācējs - Cupra Formentor, bet trešajā – Toyota Corolla.

Interesanti, ka izmaiņas vērojamas arī starp pieprasītākajiem auto dzinēja tipiem, jo pērn tikai katrs desmitais jaunā auto īpašnieks savam spēkratam izvēlējies dīzeļa iekšdedzes dzinēju. Priekšroka tiek dota benzīna (76%) vai elektrodzinējiem (16%). Līdzīgu tendenci varam redzēt arī mazlietoto auto tirgū, kur pagaidām gan dīzelis vēl ietus līdera pozīcijas (52%), taču topa augšgalam strauji pietuvojas arī benzīna (43%) un palēnām arī elektroauto dzinēji (5%).

TOP 3 pirktākie mazlietotie auto

Arī lietoto auto izvēlē esam pamainījuši savas domas starp ražotājiem. Populārākais 2023. gada mazlietotais auto bijis VW Tiguan, aiz sevis atstājot iepriekšējo gadu līderi VW Passat, bet trešajā vietā – Toyota Corolla.

“Zaļie” auto kļūst aizvien populārāki

Vēl iespaidīgāks pieaugums 51% apmērā vērojams videi draudzīgo automašīnu segmentā jeb automašīnām, kuru izmešu līmenis nepārsniedz 130g CO2/km. Teju puse (45%) no šiem finansētajiem auto bijuši elektroauto un katrs trešais “zaļā” auto īpašnieks saņēmis valsts līdzfinansējumu elektroauto vai uzlādējamā hibrīda iegādei.

“Straujais videi draudzīgo auto skaita pieaugums ir apliecinājums, ka Latvijas iedzīvotāji novērtē jauno tehnoloģiju iespējas, kas mūsu pārvietošanos padara aizvien ilgtspējīgāku. Šādām izvēlēm liels atspaids bija pagarināta valsts atbalsta programma jaunu vai lietotu elektroauto un hibrīdauto iegādei. Redzam, ka arī Swedbank 0% finansējuma piedāvājums videi draudzīgiem auto motivēja iedzīvotājus “zaļākām” izvēlēm – pērn finansējām 422 pilnībā elektrizētus auto, kas ir par 65% vairāk nekā 2022. gadā,”papildina S. Romaņuks.

Vai Tu šogad plāno iegādāties jaunu auto?