Swedbank Zaļās mājas skola | Mājokļa būvniecība un atjaunošana | 25.aprīlis (VIDEO)

25. aprīlī visus, kam aktuāla mājokļa būvniecība vai atjaunošana, aicinājām uz pirmo Swedbank Zaļās mājas skolas tikšanos.

Semināra ietvaros Miķelis Putrāms no MADE arhitekti iepazīstināja ar jaunākajām energoefektīvu māju projektēšanas tendencēm, savukārt Swedbank Latvia būveksperts Gatis Pūcītis sniedza praktiskus ieteikumus tāmes sagatavošanai. Varēja dzirdēt arī noderīgus pieredzes stāstus – ar ieteikumiem, kā izaicinošo būvniecības procesu aizvadīt veiksmīgāk, dalījās Raitis Streičs, kurš pats aktīvi iesaistījies savas mājas projektēšanā, un arhitekts Gints Sūna, kurš no nulles atjaunojis “meža mājiņu”. Protams, pasākumā varēja satikt arī Swedbank finansēšanas konsultantus un mūsu partnerus, koka karkasa māju ražotājus SIA Līvas grupaSomu Māja un MyCabin Latvija.

Ja Tev nebija iespējas apmeklēt pirmo Swedbank Zaļās mājas skolu, bet ir aktuāla mājokļa būvniecība un/vai atjaunošana, piedāvājam noskatīties prezentāciju video ierakstus.

  • Arhitekts Miķelis Putrāms – energoefektīvu mājokļu projektēšanas tendences

Tendences ēku projektēšanā nemitīgi mainās, taču energoefektivitātes principi būvniecībā ievēroti jau izsenis. Tāpēc, domājot par savas mājas būvniecību, ir vērts noskaidrot vairāk par jaunākajām tehnoloģijām, lai māja būtu pēc iespējas draudzīgāka gan videi, gan tās saimniekiem. Kā stāsta Miķelis Putrāms, MADE Arhitekti vadītājs, ikvienam topošajam privātmājas īpašniekam būtu jāpadomā, lai māja būtu energo efektīva, energo “viegla” un nekaitīga. Attiecīgi ar efektivitāti saprotot esošo resursu izmantošanu, kā, piemēram, saules spīdēšanas ciklu konkrētajā zemes gabalā, ar “vieglu” saprotot – pēc iespējas dabai draudzīgāku materiālu izmantošanu būvniecībā, savukārt ar nekaitīgu – tādu apdares materiālu izmantošanu iekštelpās, kas neapzināti neradītu kaitējumu savai veselībai. Skaties, kādi ir arhitekta Miķeļa Putrāma ieteikumi, domājot par energoefektīvas ēkas būvniecību:

  • Raitis Streičs – mājokļa būvniecības pieredzes stāsts

Ir tāds teiciens, ka perfektu māju var uzbūvēt, to darot tikai ceturto reizi. Taču Raitis Streičs ar ģimeni ir piemērs tam, ka savu izsapņoto mājokli var radīt arī ar pirmo piegājienu. Galvenais pamatnosacījums – būt gataviem ieguldīt gana daudz sava laika un darba vēl izpētes procesā. Pirms došanās pie arhitekta Raitis jau diezgan skaidri bija vizualizējis savu vīziju, kas ļāva tālākam sadarbības procesam noritēt gludi. Arī būvniecības process, lai arī neiztika bez atsevišķām mācībām, kopumā bija sekmīgs. Skaties, kādi ir Raita ieteikumi, plānojot un realizējot savas mājas būvniecību:

  • Swedbank būveksperts Gatis Pūcītis – kā sagatavot būvniecības tāmi?

Biežākā kļūda, sastādot mājas būvniecības tāmi, ir priekšstats, ka to vajag bankai, nevis tās topošajiem saimniekiem, stāsta Swedbank Nekustamā īpašuma vērtēšanas daļas vadītājs Latvijā. Tāme primāri ļauj apjaust ēkas patiesās būvniecības izmaksas un ļauj sekmīgāk kontrolēt naudas plūsmu būvniecības laikā, kas jau pats par sevi ir pietiekami intensīvs laiks ikvienam, kurš nav nozares eksperts. Skaties, kā pareizi sagatavot mājas būvniecības tāmi un kādas kļūdas nepieļaut:

  • Arhitekts Gints Sūna – mājokļa atjaunošanas pieredzes stāsts

Gints Sūna ar ģimeni pirms diviem gadiem lēma par labu mājokļa iegādei, kam nepieciešams piešķirt otro elpu. Veca koka māja Jūrmalā pēc pamatīgiem pārbūves darbiem nu kļuvusi par viņu ģimenes īpašumu. Kādus pārsteigumus māja sagādāja tās saimniekiem, kas bija visizaicinošākais un ko varētu ieteikt citiem, skaties Ginta stāstā:

Ceram uz tikpat iedvesmojošiem stāstiem un ieinteresētiem Zaļās mājas skolas viesiem arī nākamajā tikšanās reizē augusta beigās, kas galvenokārt būs veltīta privātmāju un daudzdzīvokļu namu energoefektivitātes risinājumiem. Vairāk informācijas sekos.

Swedbank Zaļās mājas skola ir platforma, kurā reizi ceturksnī ikvienam interesentam ir iespēja satikties un konsultēties gan ar dažādiem jomas profesionāļiem, gan aizgūt kādu mācību no cilvēku pieredzes stāstiem.Pirmā Swedbank Zaļās mājas skolas tikšanās 25. aprīlī tika veltīta mājokļa būvniecībai un atjaunošanai – sākot ar idejām līdz reāliem risinājumiem.