9 padomi, kā atrast savu aicinājumu, kamēr vēl sēdi skolas solā

Savu sapņu īstenošanu vari sākt jau pamatskolā, veidojot veiksmīgus ieradumus un pārliecību par saviem spēkiem.

Kopā ar jauniešu motivācijas programmas “MOT” treneri Annu Zaulu esam apkopojuši deviņus padomus, kā vari atrast savu dzīves aicinājumu un tuvoties sapņu īstenošanai, kamēr vēl mācies skolā.

  1. Iztēlojies sevi tuvākā un tālākā nākotnē

Pirms sāc iet, izdomā, kur vēlies nokļūt. Lai to uzzinātu, tev sevi jāiepazīst un jāizprot, kas ir tavas vērtības un sapņi. Iztēlojies divas savas dzimšanas dienas – 25. un 80. gadu - un pārdomā, kā tu redzi sevi katrā no šīm dienām. Iedomājies, kāda ir pasaule tev apkārt un kā tu atskaties uz to.

Uzdod sev jautājumu: “Vai šis ir pieaugušais, par kuru es vēlētos kļūt?”

Saraksti uz lapas, izveido kolāžu vai uzfilmē video, ko tu gribi būt piedzīvojis, sasniedzis un izdarījis šajās dienās un kas tev būtu jādara šodien, lai tas piepildītos. Lai gan sākotnēji šis šķitīs kā nesasniedzams sapnis, redzēsi, ka katra sapņa pamatā ir pavisam reāli uzdevumi, lai domas pārvērstu īstenībā, jo mērķis bez plāna ir tikai vēlēšanās.

  1. Uzstādi konkrētus mērķus

Kad jau konkrētāk saproti savus sapņus, skaidri nosaki, kas jāpaveic, lai tos piepildītu. Skaidrs mērķis palīdz saskatīt sava ceļa virzienu un precīzus soļus, kā līdz tam nonākt. Arī psiholoģijas pētījumi rāda, ka pat formāla mērķa izvirzīšana (tas nozīmē – uzstādu sev mērķi, jo skolotājs tā lika) palīdz to sasniegt. Ko tas nozīmē tev? Izvirzi mērķus it visā un priecājies, kad tos sasniedz. Lai vieglāk saredzēt progresu, mērķi vari sadalīt vairākos mazos mērķīšos un uzlikt tiem reālus termiņus, jo tad pats ērti varēsi sekot līdzi savam progresam.

Uztver to kā eksperimentu, kur vēlamo rezultātu zini, bet soļus, kā līdz tam nonākt, izmēģināsi daudz un dažādus.

Tas nekas, ja tie mainās ik pa pāris nedēļām, galvenais, ka virzies uz priekšu. Pirmais - sapnis, otrais - mērķis, trešais - gājiens uz mērķi, un ceturtais - sāc visu no jauna!

  1. Pārvērt “man nesanāk” par “turpināšu un sanāks”

Turies pie “Growth mindset” jeb izaugsmes domāšanas un normalizē neizdošanos – ja izvēlētais mērķis ir gana izaicinošs, tad sākums būs grūts un tev nesanāks. Tas ir labi un normāli, kamēr vien esi gatavs turpināt kustēties izaugsmes virzienā. Tā vietā, lai teiktu: “es nevaru”, paskaties spogulī un saki: “es mēģināšu”. Atceries visiem zināmo frāzi “Fake it till you make it” jeb izliecies, līdz izdodas, un turpini darīt. Iespējams, ka pirmais piegājiens nebūs veiksmīgs un gribēsi atmest visam ar roku, taču “es mēģināšu, kamēr izdosies” tev palīdzēs virzīties uz priekšu un turpināt.

  1. Izmēģini un eksperimentē, kamēr atrodi savu sirdslietu

Izmēģini lietas, kas tevi interesē un atceries, ka tās var un drīkst mainīties. Izmēģini dažādas aktivitātes, intereses, nodarbības un sevis attīstības virzienus. Nav pat tālu jāmeklē - tavā skolā noteikti ir daudz un dažādi interešu pulciņi, kuri var palīdzēt novērtēt, vai izplānotais tiešām tev ir piemērots. Ja vēlies kļūt par uzņēmēju, sāc ar mācību uzņēmumu skolā.

Ar neatsveramu atbalstu un zemiem finanšu riskiem tu vari izmēģināt visus uzņēmējdarbības soļus no sava biznesa dibināšanas līdz pat slēgšanai.

Arī Lancman Bags un RocketGrip savu uzņēmējdarbību sāka tieši skolā. Pat ja gala beigās sapratīsi, ka nemaz nevēlies būt uzņēmējs, arī šis būs lielisks rezultāts taviem mēģinājumiem, jo saprast, ka kaut kas tev neder, jau ir liela veiksme.

  1. Nekautrējies no savas “nūģīgās” aizraušanās

Kas būtu tas, ko tu darītu, ja neviens neskatītos un nezinātu? Ļauj sev domāt ārpus rāmjiem arī šajā jomā. Lai kādas būtu tavas intereses, ja vien mērķtiecīgi attīsti savas prasmes, tās var aizvest līdz augstiem mērķiem. Bioloģija var tevi aizvest līdz šūnu izpētei un mikrobioloģiskiem atklājumiem, ģeogrāfija līdz vides attīstībai un pilsētplānošanai, latviešu valoda līdz pirmajam bestsellerim. Arī sabiedrībā labi zināmi mūziķi un aktieri nekautrējas no savas aizraušānās. Piemēram, mūziķis Kanje Vests kolekcionē Anime (japāņu komiksus), aktrise Danica McKellar aizraujas ar matemātiku, kā arī slavēnās grupas “Queen” ģitāristam Brajanam Mejam sirdslieta ir zinātniskais doktora grāds astrofizikā, bet mūsu pašmāju jūtūbera Joreta aizraušanās ar 3D printeriem nodrošinājusi pat vietējā slavenības statusu.

  1. Meklē sabiedrotos

Atrodi jauniešus ar līdzīgām interesēm un dari kopā. Tu uzzināsi par iespējām, kuras pats vēl neesi atklājis, kā arī iegūsi domubiedrus, ar kuriem dalīties pieredzē un kopīgi iet tālāk. Taču neapstājies jau pie zināmā un paplašini savu redzesloku, iepazīstot aizvien jaunu cilvēku intereses un aizraušanās.

Atceries, ka tava klase vai interešu klubiņi, par kuriem līdz šim neesi interesējies, veido vienotu satelīta orbītu. Varbūt tavā klasē ir kāds, ar kuru līdz šim neesi sarunājies vai pat pateicis “čau”?

Viena saruna par tev jaunu tēmu var izrādīties aizraujoša ceļa sākums. Pavadi laiku ar pozitīviem un iedvesmojošiem cilvēkiem, jo iedrošinoši un jaudīgi draugi, paziņas un ģimene tev palīdzēs nepadoties un turpināt iet uz priekšu.

  1. Atrodi mentoru

Meklē padomdevēju jeb mentoru un lūdz palīdzību. Nebaidies būt atklāts un izstāsti, kur tev nepieciešams atbalsts vai padoms, jo citiem ir grūti uzminēt tavas vajadzības, lai varētu palīdzēt. Ja savā jomā redzi kādu pieaugušo, kas tevi iedvesmo, nebaidies un uzrunā viņu. Iepazīsties ar tiem, kas dara to, par ko sapņo tu. Pieaugušie lielākoties būs sajūsmā par iespēju veltīt savu laiku kādam dedzīgam jaunietim sava ceļa sākumā, jo arī viņš kādreiz ir bijis vidusskolēns ar sapņiem un vēlmi pēc padoma. Citu pieredze ir jauda, ko tu vari izmantot, veidojot savu ceļu. 

  1. Paņem pauzes un novērtē padarīto

Lai arī kā gribētos, tu tomēr nevari visu laiku traukties augšup gaismas ātrumā. Ne vienmēr straujais kāpums tev palīdzēs, jo ātrajā tempā vari palaist garām kādu būtisku detaļu vai informāciju, kas tev var noderēt turpmāk. Novērtē arī savas atpūtas pauzes un izmanto laiku refleksijai jeb padarītā izvērtēšanai un pārdomāšanai.

Pēc katra mērķa, mēģini atskatīties un uzdot sev trīs vienkāršus jautājumus – kas man izdevās, kas ne tik labi un ko es būtu gribējis darīt citādi.

Ar vēsu prātu, mieru un bez pārmetumiem tu pats sev būsi izcils skolotājs ar padomiem, ko mainīt, atstāt vai uzsākt no jauna.

  1. Paslavē sevi

Tu taču esi lielisks! Jau doma vien, ka vēlies ko vairāk un mēģini, ir izcils sākums un turpinājums. Uzspīdini sev gaismu un iemācies paslavēt sevi un apkārtējos. Jā, protams, būs mirkļi, kad tavs “ideālais plāns” sāks irt pa diedziņiem, taču nešausti sevi, bet paslavē. Katrs mēģinājums ir solis uz priekšu. Atceries, ka jauna ieraduma izveidošana aizņem līdz 3 mēnešiem, tāpēc, nepadodoties, saskatot labo un turpinot, jaunais ieradums un spēle ar lielāku un mazāku mērķu īstenošanu laika gaitā kļūs automātiska. Regulāri atgādini sev, kāpēc esi uzsācis šo ceļu, lai rastu aizvien jaunas takas līdz galamērķim

  • MOT ir pusaudžu motivācijas programma skolās, kuras pamatā ir vēlme veidot drošāku sabiedrību, stiprinot jauniešu izpratni un drosmi - drosmi dzīvot, rūpēties un pateikt nē. Saredzot kopīgās vērtības un vēlmi padarīt pasauli iekļaujošāku un drosmīgāku, no šī gada arī Swedbank ir kļuvis par vienu no MOT programmas atbalstītājiem, lai aizvien vairāk skolās tiktu īstenots MOT dzīves prasmju koncepts, kas aizdedz jauniešu sirdis.
  • Ja vēlies, lai arī tavā skolā ir pieejama MOT programma, kā arī entuziasma pilni MOT treneri, piesakies MOT programmai!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?