Pagalms sākas tavā balkonā jeb 7 iemesli, kāpēc labiekārtot savu balkonu

Pēc sava balkona labiekārtošanas iespējams baudīt ne tikai pašu audzētus zaļumus vasarā, bet arī miera un labsajūtas iespējas pašu mājoklī - balkondārzā.

Krāvumi ar tukšām stikla burciņām, bērnu ragaviņas, smilšaini gumijnieki, puslietota augsnes paka, ziemassvētku eglītes “kāja” un citas sadzīves lietas, kurām mājās īsti nav savas vietas. Vai šis izskatās pēc mantu saraksta, kas atrodas arī tavā pārkrautajā balkonā?

Ja tas šķiet pazīstams, tad iepazīsties ar balkondārza entuziastes un zīmola “For My Plants” radītājas Liānas Kažmeres ģimenes stāstu par to, kā, izrevidējot balkonā gadu gaitā uzkrātās lietas, no “lieko mantu glabātuves” viņu balkons pārtapis par vēl vienu pilnvērtīgi izmantojamu dzīvojamo platību svaigā gaisā.

Labiekārtošanas darbi

Balkona labiekārtošana mūsu, Kažmeru ģimenei, prasīja dažu stundu darbu, lai izšķirotu tur pavirši noliktās mantās, saprastu, ko varam glabāt citur un kam ir laiks pamest mūsu mājās. Tad izplānojām koka krēsla izbūvi, kas reizē ir arī neliela mantu glabātuve tā atzveltnes daļā, kas ir atverama. Uz balkona margas tika izvietotas draugu sētā pašu sabūvētas koka kastes zaļumu audzēšanai. Uz grīdas tika ieklāti koka terases dēļi. Vēl dažas stundas, izstaigājot dārza un interjera veikalus, piemeklējot dekoratīvus sīkumus, un mūsu jaunā dzīvojamā telpa gatava!

  • Ar iemesliem, kāpēc, mūsuprāt, ir vērts labiekārtot savu balkonu, padalīšos turpinājumā.

1. Pašu audzēti zaļumi un tomāti vasaras brokastīm

Kas gan var būt labāks par svaigi plūktiem lociņiem vasaras brokastu biezpienā un tomātiņiem uz maizītes? Lai gūtu gandarījumu par pašu izaudzētajiem labumiem, aizraujošs ir arī dārziņa stādīšanas un aprūpes laiks. Bērniem pilsētā tā ir laba pieredze redzēt, kā pirms dažām dienām pašu iesētie zirņi, centīgi laistot, dzen asniņus un pārtop par skaisti ziedošiem puķzirņiem.

Arī pirmo zemenīšu sārtošanās ir gaidīta ļoti! Mūsu balkona dārzā līdz šim audzēti arī gurķi, paprika, čili pipari, dilles, skābenes, piparmētra ledus tējai, rozmarīns, baziliks un citi garšaugi.

Katru gadu tiek veidotas arī dažādu vasaras puķu stādu kompozīcijas. Apstādījumu iespējas piemeklējamas ikvienai gaumei, sagādājot stādiņus vietējās dārzniecībās vai pilsētas tirgū.

2. “Zaļais” mājas ofiss

Arvien ierastāka prakse mūsdienās ir darbs no mājām. Arī mums pašiem, vadot savu ģimenes uzņēmumu un zīmolu “For My Plants”, dažādi ikdienas darbi notiek mājās, pamatā pie datora. Tad nu balkons kļūst arī par darba vietu, strādājot no mājām. Tā kā otro dienas daļu balkons ir ēnā, varam izmantot iespēju no ierastā darba galda pārcelties ar portatīvo datoru tur, uzpildīt lielo krūku ar ūdeni, ledu un pievienot turpat plūktas, svaigas piparmētru lapiņas.

3. Privātā mājas sporta zāle

Sporta zāles vasarā parasti kļūst krietni tukšākas, jo nereti tajās ir bezgaiss. Tāpēc spēka vingrinājumu pildīšanai vai jogas praksei vasarā īstā vieta ir svaigā gaisā, tavā balkonā! Pēc savas pieredzes iesaku mosties agrākā rīta stundā, kad diena vēl nav tik ļoti iesilusi. Mierpilni izstaipīties, izaicināt sevi ar treniņu un noslēgumā izdzert kādu vitamīniem bagātu smūtiju veselīgam dienas iesākumam.

4. Bērnu rotaļu stūris svaigā gaisā

Lielākā karstumā iekštelpās grūti uzturēties paliek ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Tāpēc noder ierīkot noēnotu rotaļu stūri, izklājot segu vai novietojot pufus. Bērni tad var pavadīt laiku, lasot grāmatas, spēlējot galda spēles vai vienkārši atpūšoties.

5. Baudpilni vasaras vakari ar auksto tēju un augļiem

Maltītes uz balkona ieturēt ir patīkami visas dienas garumā, taču īpaši baudpilni ir vakari, kad dienas svelme nedaudz atkāpjas un pilsēta norimst.

Tad ir patīkami vienkārši sagatavot kādas svaigas uzkodas, sasēsties uz vakara sarunām ar ģimeni vai uzaicināt ciemos draugus.

Ierīkojot nelielu papildus apgaismojumu, tā ir arī laba vieta, kur mierā palasīt vakara grāmatu, kad bērni iesnaudušies. Jāpiebilst, ka arī vasaras lietus laikā balkonā var uzturēties un gūt labu atveldzējumu.

6. Guļvieta tveices naktīs

Jau no bērnības atminos, ka gulēšana ārā vienmēr šķitis vesels piedzīvojums. Ja tveices naktīs pilsētas centrā nešķiet īsti droši un saistoši pārnakšņot teltī daudzdzīvokļu ēkas pagalmā, tad balkons ir laba alternatīva, kur pavisam ērti iznest matračus un ierīkot guļvietas.

Atkarībā no izdomas, var ierīkot arī kādu “segu jumtiņu”, lai bērniem radītu mājiņas sajūtu.

Vai tieši pretēji – ejot gulēt, apbrīnot nakts zvaigžņotās debesis. Augusta sākumā var izdoties pat saskatīt vairākas krītošās zvaigznes.

7. Iedvesma kaimiņiem

Ar savu pieredzi iesakām nolikt malā latvieša ierasto “ko tad es”, un sākt celt dzīves kvalitāti savās mājās pirmajam, ja arī citu kaimiņu balkoni ir atstāti novārtā. Mūsu novērojums liecina, ka ar savu rīcību var iedvesmot arī citus. Mūsu māju komplekss šovasar ir kļuvis krietni zaļojošāks salīdzinājumā ar pirmo vasaru, kad izveidojām savu balkona dārzu. Kāda kaimiņa balkonā parādījies viens puķu stāds, bet cits jau ar vērienu ir apstādījis visu margu un pa vasaru iznesis ārā galdu un krēslu, lai tur lasītu avīzi. Tā mēs visi kopā ar savu nelielo pienesumu kopā radām savu pagalmu arvien pievilcīgāku un tīkamāku dzīvošanai. Turklāt, ir tik sirdssilti rīta agrumā sasveicienāties ar kaimiņieni, kura arī vēl naktskreklā iznākusi apliet savus augus pirms dienas karstuma.

Mūsu ģimenes dzīve lielā mērā notiek mājās. Diendienā mūsu “zaļajā ofisā” strādājam, vadot savu ģimenes uzņēmumu, vingrojam mājās, bērni aug kopā ar mums. Līdz ar to, balkona labiekārtošana ir izrādījusies kā liels ieguvums mums visiem. Lai mūsu pieredze noder par iedvesmu!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?