Ko vērts zināt par bezdarba un darbnespējas apdrošināšanu?

Pandēmijas laikā, kad daudzi bažījas par savām iespējām saglabāt darbu un spēt segt visas uzņemtās kredītsaistības, lieti der atcerēties par kredītņēmēja bezdarba un darbnespējas apdrošināšanu.

Piedāvājam atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par kredītņēmēja bezdarba un darbnespējas apdrošināšanu, kas jau šobrīd ir atspaids daudzām ģimenēm, kas negaidīti zaudējušas daļu ienākumu, un priekšdienām noteikti var palīdzēt arī citiem kredītņēmējiem.

  • Kā bezdarba un darbnespējas apdrošināšana var palīdzēt?

Bezdarba un darbnespējas apdrošināšana palīdz, ja esi neparedzēti zaudējis darbu pēc darba devēja iniciatīvas vai kļuvis darbnespējīgs nelaimes gadījuma vai slimības dēļ. Izmaksājamā apdrošināšanas atlīdzība tiek aprēķina sākot no otrā mēneša, tas ir, pēc 30 dienām no apdrošināšanas gadījuma iestāšanās brīža, un tiek izmaksāta līdz pat 12 mēnešiem.

  • Vai pandēmija un epidēmija ir izņēmuma gadījumi?

Nē, kredītņēmēja bezdarba un darbnespējas gadījumā pandēmija un epidēmija nav izņēmumi, kas nozīmē – negaidīti zaudējot darbu vai esot darbnespējā vairāk nekā 30 dienas, saņemsi apdrošināšanas atlīdzību kredītmaksājumu segšanai.

  • Man ir izsniegta darbnespējas lapa, jo ir jāpaliek karantīnā, kā arī jārūpējas par saviem bērniem, taču ne es, ne bērni nav saslimuši. Vai šo var uzskatīt par apdrošināšanas gadījumu?

Nē, šajā gadījumā, ja esi karantīnā, bet neesi inficēts ar koronavīrusu vai citu slimību, tas nav uzskatāms par apdrošināšanas gadījumu.

  • Man ir jādodas bezalgas atvaļinājumā uz nezināmu laiku, jo ikdienā strādāju ārzemēs, bet robežas šobrīd ir slēgtas. Vai šo var uzskatīt par apdrošināšanas gadījumu?

Ja nevari nokļūt darbā, jo robežas ir slēgtas, un ir jādodas bezalgas atvaļinājumā, bet vēl joprojām ir spēkā esošs darba līgums, tad šāda situācija nav apdrošināšanas gadījums.

  • Ja es šodien noslēdzu jaunu bezdarba un darbnespējas apdrošināšanas līgumu un tieku atlaists, vai to var uzskatīt par apdrošināšanas gadījumu?

Tas ir atkarīgs no tā, kad notiek atlaišana, jo apdrošināšana ir paredzēta, lai saņemtu atlīdzību gadījumos, kad iestājas pēkšņi un neparedzēti notikumi. Bezdarba apdrošināšanas aizsardzība stāsies spēkā 90 dienas pēc apdrošināšanas līguma spēkā stāšanās.

  • Man ir konstatēta saslimšana ar koronavīrusu un ilgstoši jāpaliek slimnīcā. Vai to var uzskatīt par apdrošināšanas gadījumu?

Jā, ja darbnespēja ilgst vairāk par 30 dienām, tas ir uzskatāms par apdrošināšanas gadījumu un tu saņemsi apdrošināšanas atlīdzību.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?