Deviņas pazīmes, kas liecina – tu esi finansiāli pieaudzis

Pastāvīgs darbs un regulāri ienākumi vēl nenozīmē, ka esi finansiāli pieaudzis. Daudz vairāk par to liecina apzināti un tālredzīgi lēmumi. Novērtē sevi pēc šīm deviņām pazīmēm, kas raksturo finansiālo briedumu.

  • Swedbank Blog saturs pieejams arī audio formātā - klausies kur un kad tev ērtāk!

Tu mācies no citu panākumiem

Ja redzot kādu, kuram biznesā vai karjerā īpaši veicas, tu izjūti skaudību un domā, ka tas ir nepelnīti, tā nav pareizā attieksme. Veiksmīgi cilvēki ir tie, no kuriem visvieglāk mācīties. Uzdod viņam jautājumus, centies noskaidrot veiksmes stāsta iemeslus, domā, ka viņa piemērs var noderēt, veidojot tavu karjeru. Reti ir gadījumi, kad veiksme kādam nokrīt no gaisa, lielākoties tā ir pareizi pieņemtu lēmumu virkne, mācīšanās no savām kļūdām un citiem veiksmes stāstiem.

Tu uzņemies atbildību par savu dzīvi

Neviens cits – ne valdība, ne darba devējs vai darbinieki – nav tas, kurš nosaka, kā tev dzīvot, kā pelnīt un kā rīkoties ar savu naudu. Ikviens lēmums ir tavs, katrs eiro, ko nopelni un iztērē, ir tava atbildība. Arī nepieņemti lēmumi ir lēmumi. Darīt vai nedarīt, mainīt vai atstāt, kā ir, – kā lemsi, tā būs.

Tu rūpējies par savu nākotni

Dzīve no algas līdz algai, pa ceļam paķerot kādu mazo kredītiņu, ja pietrūkst jaunākam telefonam vai romantiskam ceļojumam, ir jauka, bet ir svarīgi jau šodien pieņemt lēmumus, kas ietekmēs tavu dzīvi nākotnē. Uzkrājumu veidošana, iemaksas pensiju fondā un nodokļu nomaksa tev palīdzēs, ja gadīsies kāda kataklizma vai vienkārši pienāks neizbēgamās vecumdienas.

Tu neatsakies no padoma

Pasakā par balodi, kas visu prata, bet beigu beigās tā arī neiemācījās novīt savu ligzdu, ir liela daļa patiesības. Ja tev kāds vēlas dot padomu, uzklausi un tad izdomā, vai tas būs noderīgs. Pieņemot finanšu lēmumus, prasi padomu draugiem, savai bankai vai meklē internetā – muļķīgi ir veidot pašam savu pieredzi, neizmantojot to, kas līdzīgā situācijā bijusi citiem.

Tu rūpējies par savu datu un naudas drošību

Pavirša attieksme pret dažādām parolēm un kodiem, kas ikdienā nepieciešami, lai rīkotos ar savu naudu internetā, ne vienam vien beigusies ar rūgtu pieredzi. Zināt un saprast, kam savus datus uzticēt, kā tos glabāt, un rūpēties par to drošību, ir tik dabiski, ka reizēm jābrīnās, kāpēc tik daudz cilvēku to dara pavirši un viegli kļūst par slikto zēnu upuriem.

Tu netērē vairāk, kā nopelni

Vēlme atļauties vairāk, nekā ļauj ienākumi, ir sabojājuši ne vienu vien kredītvēsturi. Saprotams, ka mēs visi vēlamies dārgas lietas, labu mājokli, auto un ceļot uz tālām zemēm, bet, ja maciņš to neļauj, vispirms ir jādomā, kā to piepildīt, nevis iztukšot vēl vairāk. Ņemot kredītu, ir jābūt skaidram plānam, kā to atdot. Ja tāda nav, varam sākt gaidīt nepatikšanas.

Tu plāno savu budžetu

Vai vari bez ilgas domāšanas pateikt, cik daudz naudas tev nepieciešams, lai nosegtu komunālos maksājumus un ikdienas tēriņus. Kāds ir tavs dienas, nedēļas un mēneša budžets, cik esi plānojis uzkrāt un cik ilgi vēl jāmaksā kredīts? Ja nezini, visticamāk, pie budžeta plānošanas derētu piestrādāt rūpīgāk.

Tu esi apdrošināts

Apdrošināšana nav nekāda nasta, kas obligāti jānes, jo to pieprasa likums vai banka. Mājokļa apdrošināšana, kā arī KASKO auto apdrošināšana ne vienu vien ir izglābuši no nopietnām problēmām, un tik daudzi ir koduši pirkstos, ka nav iegādājušies apdrošināšanas polisi. Tās iespējas ir plašas un sedz zaudējumus visdažādākajās dzīves situācijās, bet neviens nav apdrošināts pret to, ka šādas situācijas ir iespējamas.

Tavi pirkumi ir racionāli

Milzu džips, ar kuru vizināties pa Vecrīgas ielām, vai mājoklis, kurā brīvu telpu ir vairāk nekā apdzīvotu, joprojām ir standarta situācija. Pat tad, ja vari to atļauties, ir vērts izvērtēt, vai patiešām nepieciešams ir tieši visjaunākais telefona modelis vai visdārgākā zīmola apģērbs. Reizēm tas nebūt nenozīmē visaugstāko kvalitāti. Racionāli ir pirkt to, ko vajag, un tik, cik vajag, vai arī to, ko vari atļauties.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?