Kā kredītkarti izmantot ikdienas tēriņiem un ietaupīt?

Aizvien vairāk cilvēkiem kredītkarte kalpo kā pamata norēķinu karte, jo tā dod iespējas ietaupīt un sniedz dažādus drošības garantus. Kādēļ labāk izvēlēties kredītkarti saviem ikdienas norēķiniem?

Jau sen kā kredītkarte nav domāta tikai ļoti lieliem vai neplānotiem pirkumiem.
Esam apkopojuši reālus pieredzes stāstus, kad kredītkartes priekšrocības palīdzējušas ikdienas skrējienā – ceļojot, iepērkoties un pat palīdzējušas veiksmīgāk pārvaldīt savu budžetu un kontrolēt izdevumus!

Ikdienas tēriņiem un savu finanšu plānošanai

Vairums kredītkaršu īpašnieku to izmantokā norēķinu karti ar daudzām priekšrocībām, kas nav debetkartei, taču ne kā glābiņu, pie kā ķerties, kad esošie līdzekļi iet uz beigām. Bet daļai mūsu aptaujāto kredītkaršu īpašnieku tā kalpo kā vienīgā maksājuma karte vai rezerves variants, kad debetkartei, piemēram, beidzies derīguma termiņš.

“Kredītkarte ir mana vienīgā maksājuma karte. Ar to norēķinos veikalos, maksāju par pusdienām, izmantoju ārzemju braucienos, īrējot automašīnu, kā arī bez komisijas maksas izņemot skaidru naudu, kad plānots vakars kopā ar draugiem,” savā ikdienas pieredzē dalās Vitalijs Aksjonovs. 

Papildus atlaidēm, kas pieejamas kredītkaršu lietotājiem, šī ir iespēja kā ērtāk plānot tēriņiem paredzēto budžetu, to sadalot starp divām maksājuma kartēm vai kontiem.

“Sākumā kredītkarte man kalpoja tikai lielākiem pirkumiem, kad sakrāju konkrētu naudas summu, pārskaitīju to uz kredītkartes kontu un tad iegādājos sev jaunu datoru, televizoru, telefonu un pat brilles.

"Tādējādi atklāju, ka, ja mēneša sākumā uz savu kredītkartes kontu pārskaitu nepieciešamo summu, kredītkartes limitu nepārtērēju, taču papildus esošajam pirkumam iegūstu vēl vairākus labumus. Tagad teju visus savus pirkumus veicu ar kredītkarti, jo to esmu pievienojusi saviem maksājumiem ar telefonu."

"Turklāt kopš algas dienā uz kredītkartes kontu pārskaitu mēnesim paredzēto tēriņu summu, esmu sev atvieglojusi budžeta plānošanu. Un, ja pat citreiz sanāk pārtērēties pāri savam limitam, zinu, ka esmu drošībā, jo bezprocentu periodā no nākamās algas mierīgi varu atskaitīt uz kredītkarti pārtērēto summu, nesatraucoties, ka būs jāmaksā procenti,” savā pieredzē dalās Olga Elferte.

Ceļotāju sirdsmieram

Ja esi Swedbank Zelta vai Platinum kredītkartes īpašnieks, zini, ka tev ceļojuma apdrošināšana, ieskaitot Covid-19 riskus, jau ir iekļauta bez papildu maksas un tā darbosies arī ģimenei, kas ceļo kopā ar tevi – tavam laulātajam vai kopdzīves partnerim un, līdz noteiktam vecumam, arī bērniem vai mazbērniem. Šo priekšrocību aizvien biežāk novērtē arī jau esošie kredītkaršu lietotāji, kuriem apdrošināšana noderējusi ne reizi vien. Kādos gadījumos kredītkarte ir pasargājusi no nepatīkamiem starpgadījumiem?

“Kādā no ceļojumiem, kad bijām jau atgriezušies Latvijā, lidostā saņēmām bojātu lielās bagāžas čemodānu, kas vairs nebija lietojams. Pieteicu atlīdzību, ko saņēmu jau trīs darba dienu laikā,” stāsta Santa Krieva, kura ikdienā strādā kā Swedbank klientu konsultante un tieši ar savu personīgo pieredzi kredītkartes izmantošanā iedvesmojusi to lietošanā arī citus klientus. 

Kredītkartē iekļautā ceļojuma apdrošināšana noder arī atceltu vai pārceltu lidojumu reisu gadījumos, kad nīkšana lidostā vai jaunu biļešu iegāde pārsteigusi nesagatavotu.

“Mirklī, kad ar ģimeni jau bijām lidostā, lai izlidotu uz Turciju pelnītā atpūtā, reisu no agra rīta pārcēla uz vēlu vakaru. Gaidīšanas laika un maltīšu izmaksas man atlīdzināja kredītkartē iekļautā ceļojuma apdrošināšana. Arī atrodoties Turcijā, lieti noderēja kartē pieejamais kredīta limits, jo iegādājos vairākus pirkumus par lielākām summām,” ceļojuma pieredzē dalās Evita Zīra.

Vai esi aizdomājies, kā rīkotos un cik kopumā izmaksātu jaunu biļešu sagādāšana, ja ieplānotais reiss pēkšņi tiek pārcelts? Šādi nepatīkami starpgadījumi attiecīgi ietekmē arī kopējos ceļošanas plānus, kam noder ceļojumu apdrošināšana tavas ģimenes sirdsmieram un brīvdienām, kas neiekavējas 3 dienu aizkavēta reisa gadījumā.

“Ceļojot uz Portugāli gan turp, gan atpakaļ izmantojām lidojumu ar pārsēšanos Londonā. Pēdējā ceļojuma dienā atpakaļ reiss no Porto uz Londonu tika atcelts, jaunu piedāvājot tikai pēc trīs dienām."

"Tā kā jau nākošajā rītā mums bija plānots reiss no Londonas uz Rīgu, lai nonāktu Londonā laikus, nācās pirkt jaunas biļetes pie citas avio kompānijas. Tas kopumā mums izmaksāja 800 eiro."

"Šajā situācijā noderēja Zelta kredītkarte, jo šo neplānoto pirkumu iesniedzu kā ceļojuma apdrošināšanas gadījumu, kā rezultātā visa papildus iztērētā nauda par biļetēm tika atmaksāta,”  par neplānotajiem tēriņiem atcelta reisa rezultātā stāsta Kristīne Gausiņa.

Pasargāti pirkumi un neplānoti tēriņi nākotnes ietaupījumam

Pat tad, ja pieejamās atlaides un citi bonusi nav primārā motivācija, kamdēļ esi izvēlējies lietot kredītkarti, iegūtās priekšrocības atsevišķās situācijās var izrādīties ļoti noderīgas. Tā, piemēram, iegādājoties preces ar kredītkarti, vairumam pirkumu tiek nodrošināta preces apdrošināšana turpmākos sešus mēnešus.

Šāda iespēja noderēja arī Madarai, kura pavisam nejaušā ikdienas mājas solī sabojāja dēlam nesen iegādāto telefonu:

“Dēlam ar kredītkarti iegādājos jaunu telefonu. Pēc kāda laika dēls devās laukā baudīt ziemas priekus un šļūkt pa kalniņu. Tā kā laukā bija slapjdraņķis un jaka bija netīra, steigā visas drēbes sametu veļas mašīnā un pati devos uz teātri. Kā izrādījās - telefonu esmu izmazgājusi kopā ar netīrajām drēbēm! Tā kā telefona remontu novērtēja kā nerentablu, iesniedzu šo kā pirkuma apdrošināšanas gadījumu, sedzu pašrisku (30 Eur)  un iegādājos dēlam jaunu telefonu. Sev pie veļas mašīnas turpmāk novietoju uzrakstu “Pārbaudi kabatas!” pieredzē dalās Madara Stankus.

Savukārt, Marijai pieejamā kredītkarte ļāvusi veikt vairākus pirkumus vienlaicīgi, kas ilgtermiņā palīdzējis ietaupīt.

“Parasti izvairos izmantot kredītkarti, ja uzreiz nevaru atmaksāt iztērēto summu, taču reiz kredītkarte man palīdzēja ietaupīt. Kad Latvijā ienāca liels apģērbu tirdzniecības zīmols, tas uz īsu brīdi lielam preču apjomam izsludināja 50% atlaidi. Tā kā šajā piedāvājumā bija vairākas preces, ko tuvāko mēnešu laikā tāpat biju plānojusi iegādāties, vēlējos izmantot atlaides. "

"Tobrīd man kartē vairs nebija tik daudz līdzekļu, jo kopsummā bija nepieciešami aptuveni 800 eiro, tāpēc pirmo reizi izmantoju iespēju aizņemties ar kredītkartes starpniecību, kā rezultātā ietaupīju ievērojamu summu,” par neparedzētiem taču izdevīgiem tēriņiem stāsta Marija Ābola.

Ja kredītkarti lieto pārdomāti, apzinoties savas iespējas un vajadzības, tā var kļūt par tavu neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, palīdzot gan ietaupīt, gan arī nodrošināties pret neparedzētiem gadījumiem. Vairāk par kredītkartes sniegtajām priekšrocībām lasi šeit.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?