Kredītkarte un debetkarte – kā tās atšķiras?

Bieži vien jebkura bankas norēķinu karte tiek saukta par kredītkarti, taču patiesībā tās ir dažādas kartes ar atšķirīgām funkcijām. Kādas tās ir, skaidrojam šajā rakstā.

Šodien teju katram maciņā ir norēķinu karte jeb debetkarte, kas ļauj mums ērti norēķināties par pirkumiem veikalos un internetā, kā arī kārtot citas ikdienas finanšu lietas. Šī karte ir piesaistīta kontam, kurā tiek ieskaitīta ikmēneša alga, stipendija, kabatas nauda vai citi ienākumi, un ar šo karti rīkojamies pēc saviem ieskatiem un vajadzībām.

Kredītkarte piedāvā tādas pašas iespējas, taču papildus tam Swedbank Zelta kredītkartē tev tiek piešķirts noteikts naudas aizdevums jeb kredītlimits, kas var noderēt dažādās dzīves situācijās, piemēram, lielāku pirkumu veikšanai, kam ir nepieciešams papildu finansējums. Turklāt procentus aprēķina tikai no brīža, kad limitu sāc lietot, un tikai par izmantoto limita daļu. Salīdzinājumā ar debetkarti kredītkarte piedāvā dažādus papildu bonusus.

Kas jāzina par kredītkartēm?

Kredītkarti šodien daudzi izmanto kā savu otro norēķinu karti, jo tai ir vairākas priekšrocības, ko nepiedāvā ikdienas maksājumu karte jeb debetkarte. Piemēram, dažas kredītkartes piedāvā bezmaksas ceļojumu apdrošināšanu, pirkumu apdrošināšanu un bezprocentu periodu, kad par iztērēto summu procenti nav jāmaksā.

Pērkot telefonu, datoru vai jebkuru citu lietu, pirkums ar kredītkarti tiek automātiski apdrošināts. Tas attiecas gan uz pirkumiem veikalā, gan internetā visā pasaulē. Savukārt, ja plāno doties uz ārzemēm, ceļojuma apdrošināšana ir jau iekļauta kredītkartē, turklāt visai ģimenei, ar ko ceļo kopā.

Izvēloties kredītkarti, tiek piešķirts kredītlimits jeb summa tēriņiem. Swedbank Zelta kredītkartei tas ir no 600 € līdz summai triju algu apmērā. Tu vari pieteikt sev vēlamo summu, un banka divu dienu laikā izvērtēs, kāds ir tev piemērotākais limits. Banka ir ieinteresēta, lai tu spētu bez problēmām atmaksāt aizdevumu, tāpēc ir prātīgi izvēlēties tādu kredīta limitu, kāds tev ir nepieciešams, pat ja tev būtu pieejama lielāka aizņēmuma summa.

Maksājot par pirkumiem ar kredītkarti, procentu maksājumi nav jāmaksā uzreiz, kā tas ir, piemēram, īstermiņa aizdevumu gadījumā.

Katrai kredītkartei ir savs bezprocentu periods – tas nozīmē, ka noteiktu laiku par pirkumiem, kas veikti ar šādu karti, nav jāmaksā procenti. Šomēnes ar Zelta kredītkarti veiktajiem pirkumiem bezprocentu periods darbojas līdz nākamā mēneša 10. datumam – procenti tiek aprēķināti vien no 11. datuma.

Tātad iztērētā summa ir jāatmaksā pēc šī laika posma no iztērēšanas brīža. Tāpēc ir svarīgi izmantot tikai tādu tēriņu apmēru no kredītkartes, par kuru esi pārliecināts – varēsi to atmaksāt bezprocentu periodā. Izsekot saviem tēriņiem un pārvaldīt limitus, kā arī jebkurā brīdī atmaksāt naudu ātri un ērti var mobilajā lietotnē vai internetbankā. Turklāt vari pats izvēlēties un noteikt atmaksāšanas iespēju – to vari izdarīt, arī izveidojot regulāro maksājumu uz noteiktu periodu. Piemēram, vari veikt nepieciešamo pirkumu, izlemt, cik maksājumos summu būtu ērti atmaksāt un tad to samaksāt vairākos maksājumos vai nu pats, vai izmantojot regulāro maksājumu. Tas palīdzēs viegli kontrolēt un atmaksāt kredītlimitu.

Kredītkartes kontā vari iemaksāt un izmantot arī savus līdzekļus, kas var būt izdevīgi, lai apdrošinātu pirkumus vai izmantotu izdevīgus nosacījumus, iepērkoties tieši ar kredītkarti, ko piedāvā dažādas tirdzniecības vietas.

Piemēram, ja ir iespēja ieliet degvielu, maksājot ar kredītkarti, un saņemt 2 centu atlaidi litrā, tā var pat ietaupīt.

Tāpat ir vērts zināt, ka vari apdrošināt kredītkartes saistības. Tas nozīmē – ja pēkšņi zaudē darbu vai slimības un traumas dēļ iestājas darbnespēja ilgāk par 30 dienām, apdrošināšana segs kredītkartes iztērētos limitus.

Kopumā kredītkarte būtu jāuzlūko drīzāk kā norēķinu karte ar papildu priekšrocībām (pirkumu, ceļojumu apdrošināšanu, atlaidēm, automašīnu nomai), kādu nav debetkartei, taču tā nevar būt par glābiņu regulārai “caurumu lāpīšanai” tavā budžetā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?