Kas jāzina par pieteikšanos studiju un studējošā kredītam?

Lai augstākā izglītība kļūtu pieejamāka plašākam lokam, studiju un studējošā kredītu no 2020.gada ir iespējams saņemt ar valsts atbalstu jeb Altum garantiju.

Piesakoties studiju vai studējošajam kredītam, topošajiem studentiem vairs nav nepieciešams otrs galvotājs, kas uzņemtos saistības gadījumā, ja kredītņēmējs nevarētu atmaksāt kredītu, – šobrīd šo garantiju sniedz finanšu institūcija Altum. Iepriekš papildu prasība nodrošināt atbilstošu privāto galvotāju daudziem studentiem izrādījās nepārvarams šķērslis, kas šobrīd vairs nav aktuāls.

Tāpat šobrīd netiek noteikti studiju griesti, kā tas bija iepriekš – maksimālais studiju kredīts ko var saņemt students ir studiju maksas apmērā. Valsts subsidē studiju kredīta procentu maksājumus studiju laikā un gadu pēc absolvēšanas. Savukārt jaunajiem vecākiem, pēc augstskolas absolvēšanas, ir iespēja pieteikties studējošā kredīta dzēšanai 30% apmērā no neatmaksātās studējošā kredīta summas un šāda iespēja ir pieejama abiem bērna vecākiem.

Kā pieteikties?

Lai pieteiktos studiju vai studējošā kredītam ar Altum garantiju, topošajam studentam:

  • Vispirms jānoslēdz līgums ar augstskolu par studiju uzsākšanu. Kad tas izdarīts, augstskola 10 dienu laikā atjaunos informāciju Valsts izglītības informācijas sistēmā. Šī informācija ir nepieciešama, lai Swedbank var pieņemt lēmumu par studiju vai studējošā kredīta izsniegšanu.
  • Kad līgums ar izglītības iestādi ir parakstīts un informācija par studējošo ir iekļauta Valsts izglītības informācijas sistēmā , jāiesniedz pieteikums studiju vai studējošā kredīta saņemšanai ar Altum garantiju. Visērtāk to izdarīt Swedbank internetbankā. Pēc pieteikuma izvērtēšanas banka sazināsies ar katru interesentu un informēs par pieņemto lēmumu un tālākiem soļiem. 
  • Pozitīva iznākuma gadījumā jānoslēdz kredīta līgums Swedbank internetbankā vai filiālē. Altum garantiju banka piemēros pati pēc pieteikuma izvērtēšanas un līguma parakstīšanas – topošajiem studentiem nekas papildus nebūs jādara.

Jāatzīmē, ka pirms valsts garantēta kredīta saņemšanas studentam jābūt attiecīgās bankas klientam.

Tos, kuri interesējas par šiem kredītiem, bet vēl nav Swedbank klienti, aicinām savlaicīgi atvērt kontu, ko var izdarīt arī attālināti Swedbank mājaslapā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?