11. apr, 2019

Edgars un Ieva Masaļski: “Pie mērķa var nonākt tikai ejot”

Edgara Masaļska vārdu zina katrs hokeja fans: rezultatīvākais vārtsargs Latvijas hokeja vēsturē, sargājis Latvijas izlases komandas vārtus 160 spēlēs, toskait 15 Pasaules čempionātos un četrās olimpiskajās spēlēs. Pirms diviem gadiem Edgars atvadījies no aktīvā hokeja, bet turpina tajā darboties trenera statusā. Un šovasar Masaļsku ģimenes dzīvesvietā Ikšķilē durvis vērs viņam piederošā sporta kluba “EE Fitness” jaunā ēka, kas top ar Swedbank finansējuma un “Altum” mezanīna aizdevuma atbalstu.

Atgriežoties bērnības vasarās

Edgars ar dzīvesbiedri Ievu un abiem dēliem Emīlu un Tomu uz Ikšķili pārcēlās 2012. gadā. Ar šo vietu abi bijušie rīdzinieki saistīti sen, jo te savulaik aizritējušas gan Edgara, gan Ievas bērnības vasaras: Edgaram Ikšķilē dzīvoja vecmāmiņa, savukārt Ievas ģimenei te bija vasarnīca. Taču iepazinās abi Rīgā, kur dzīvoja blakus mājās, un ir kopā jau vairāk nekā 20 gadu. “Kad sākām dzīvot kopā, arī katru brīvu brīdi braucām uz Ikšķili. Kad Ievas vecāki mums uzdāvināja zemesgabalu, pieņēmām loģisku lēmumu celt māju un pārcelties te uz dzīvi pavisam,” stāsta Edgars, atzīstot, ka Ikšķile ir ļoti laba vieta, kur dzīvot – klusa, zaļa pilsētiņa, apkārt daba un svaigs gaiss, un līdz Rīgai tikai pusstundas brauciens.

“Tolaik vēl spēlēju hokeju Krievijas klubos. Taču jau ilgāku laiku bija doma, ka vajadzētu uzsākt ko savu, un ideāli būtu – tepat Ikšķilē,” Edgars turpina. “Un tad pavisam nejauši padzirdēju, ka toreizējie Ikšķiles sporta centra “EE Fitness” īpašnieki vēlas to pārdot. Satikāmies, vienojāmies un 2013. gada beigās to nopirkām.”

Nišā bez pieredzes

“EE Fitness” savu darbību bija sācis 2008. gadā kā pirmais sporta centrs Ikšķilē. Tā kā Edgars vēl turpināja aktīvās hokejista gaitas, tā faktisko vadību uzņēmās viņa uzticamais plecs – Ieva, kurai ir bakalaura grāds uzņēmējdarbības vadībā un kura pēc sporta centra iegādes izlēma iegūt arī pirmā līmeņa augstāko izglītību Latvijas Sporta akadēmijā, kļūstot par sertificētu fitnesa treneri.

Lai arī joma šķita pazīstama, abiem jaunajiem uzņēmējiem tas bija solis nezināmajā. “Bija interesanti,” atceras Ieva. “Tā bija niša, kurā ienācām bez jebkādas iepriekšējas pieredzes, tā bija jāuzkrāj darbā.”

“Kad pārņēmām sporta centru, ieviesām daudz jaunu lietu,” stāsta Edgars. “Izremontējām telpas, daļēji atjaunojām inventāru, un uzreiz bija jūtama jauna elpa, apmeklētāju pieplūdums.” Nāca vietējie, brauca klienti no Ogres, Saulkalnes, Salaspils. 2014. gadā “EE Fitness” paplašināja savu darbību, atverot trenažieru zāli arī Salaspils sporta hallē.

“Taču ar laiku gan telpas, gan inventārs nolietojas, tāpat nemitīgi jādomā, kā piesaistīt klientus ar kaut ko jaunu. Ja tu to nedari, cilvēkiem ātri apnīk, viņi to sāk uztvert kā rutīnu,” atzīst Edgars. “Šī ir joma, kurā visu izšķir pakalpojuma kvalitāte, taču esošajās telpās to uzlabot bija grūti.”

Pretī neatkarībai

Edgars un Ieva atzīst, ka doma par jaunu telpu nepieciešamību abiem radusies jau uzreiz, jo tagadējās atrodas vēl 80. gadu sākumā būvētā sabiedriskā centra ēkā, kas ilgus gadus nav tikusi pienācīgi apsaimniekota un neatbilst mūsdienu prasībām. “Telpas ir ļoti sliktā stāvoklī un nespēj uzņemt visus sportot gribētājus. Uz grupu nodarbībām mums ir pat pieraksts un veidojas rinda,” saka Ieva. “Arī trenažieru zālē ir par maz vietas, tāpat inventārs jau vairs nav tas labākais,” atzīst Edgars. Ikšķiles iedzīvotāju skaits turpina augt, lielākā daļa no sporta centra potenciālajiem klientiem strādā vai mācās Rīgā un līdz ar to izvēlas dot priekšroku modernākajiem un labāk aprīkotajiem galvaspilsētas klubiem.

Tomēr Edgars atzīst, ka tik nopietnam un finansiāli ietilpīgam solim – jaunas ēkas būvniecībai – viņi diezin vai būtu tik drīz saņēmušies, ja kādudien nebūtu atskanējis telefona zvans no pašreizējās īpašniekiem ar ziņu, ka ēka ir pārdota un telpas jāatbrīvo. “Tā mums bija sūra mācība: tu nevari būt drošs par savu biznesu, ja tajā esi atkarīgs no kāda cita, mūsu gadījumā – kā nomnieks,” atzīst Ieva.

Bija steigšus bija jāmeklē risinājums, un tas tika atrasts: pavērās iespēja iegādāties privātu zemesgabalu labā vietā pie Daugavas, un tūdaļ tika uzsākta jaunās sporta kluba ēkas projekta izstrāde. Bija skaidrs, ka ar pašu līdzekļiem tās būvi nebūs iespējams finansēt, jāmeklē aizdevējs. Īsā laikā paveicamo darbu saraksts bija iespaidīgs – bija jāīsteno privātai apbūvei paredzētā zemesgabala juridiskā statusa transformācija, lai uz tā varētu būvēt sabiedrisku ēku, jāpabeidz projekts, jāveic būvizmaksu aprēķini, jāatrod būvnieks, jāsastāda tāme, jāatrod aizdevējs... Turklāt, lai nezaudētu laiku, tas viss bija jādara paralēli.

Finansējuma meklējumos

“Kolīdz provizoriskā tāme bija gatava, sākām meklēt finansējumu,” stāsta Edgars. “Bijām pāris bankās, bet sākumā uz mums raudzījās skeptiski. Bijām veikuši rūpīgu analīzi, un mūsu projekts bija balstīts uz aprēķiniem, ka jaunajā sporta centrā varēsim uzņemt daudz vairāk klientu, līdz ar to apgrozījums palielināsies, taču tobrīd tas nekādi nebija pierādāms. Mums teica – jā, bet tā jau nav Rīga, tā ir Ikšķile... Tad mums ieteica painteresēties “Altum” par iespēju saņemt paralēlo jeb mezanīna aizdevumu.

“Altum” mūs uzņēma ļoti atsaucīgi un teica, ka no savas puses ir gatavi mūs atbalstīt. Tad gājām vēl uz divām bankām, lai atrastu atlikušo finansējuma summu. Viena no tām bija Swedbank. Abas bija gatavas izsniegt aizdevumu, bet, tā kā esam Swedbank klienti un banka sarunās bija ļoti pretimnākoša, izvēlējāmies to.” Aizņēmuma kopējā summa ir vairāk nekā 440 000 eiro, no kuriem pusi finansē “Altum”, pusi – Swedbank. “Altum” finansējums izsniegts uz 15 gadiem, Swedbank – uz pieciem, ar iespēju termiņu pagarināt. “Novērtējam “Altum” piedāvāto iespēju,” atzīst Edgars. “Visu kredīta summu no bankas mēs nebūtu varējuši iegūt, bet šis risinājums mums ļoti palīdzēja.

Visas šīs paralēlās darbības – zemes transformācija, projekta izstrāde, sarunas ar bankām un būvniekiem – mums prasīja apmēram pusgadu. Un tad viss veiksmīgi saplūda vienā punktā: projekts bija gatavs, dokumenti kārtībā, būvatļauja saņemta, līgums parakstīts. Varējām sākt būvniecību!”

Būs ne sliktāk kā Rīgā

Jaunās ēkas pamati tika ielikti pagājušā gada rudenī, un jau šovasar sporta centrs varēs vērt durvis jaunajās telpās.

“Jaunajā sporta klubā viss būs jauns, tostarp arī ļoti augstas kvalitātes inventārs,” stāsta Edgars. “Mūsu mērķis ir radīt tādu piedāvājumu, lai vietējie, kuri tagad sporto Rīgā, turpmāk izvēlētos to darīt pie mums. Jo klubs, ko veidojam, būs Rīgas labāko sporta klubu līmenī. Sešu gadu laikā mums arī izveidojies lielisks treneru kolektīvs, kuram pēdējos gados pievienojušies jauni. Gribam piesaistīt arī vairāk klientu no tuvējās apkaimes – Ogres, Saulkalnes. Pašlaik strādājam no plkst 8:00 līdz 22:00, bet jaunajā klubā plānojam vērt durvis jau plkst. 7:00, lai dotu cilvēkiem iespēju pasportot jau pirms darba.

Ēkas pirmajā stāvā būs plaša trenažieru zāle, otrajā – zāles grupu nodarbībām, ģērbtuves, dušas telpas un sauna. Pārējās telpas paredzētas apakšnomai. Arī nomnieki jau atrasti: pirmajā stāvā atradīsies kafejnīca un privāta pirmsskolas izglītības iestāde bērniem.

Kaut kas izdodas tikai tiem, kuri dara

Šajā visai spraigajā laikā Edgars un Ieva vēl paguvuši arī iegūt maģistra grādu Latvijas Sporta akadēmijā: Edgars – hokeja trenera specialitātē, bet Ieva – sporta organizāciju vadībā. Diplomi gan vēl nav kabatā, precizē Edgars, tie tiks saņemti vasarā – līdz ar jaunā sporta centra atklāšanu.

Sporta kluba vadītāja, tāpat kā iepriekš, būs Ieva, jo Edgars, viņas vārdiem, “pašlaik skrien uz septiņām pusēm”: viņš ir Rīgas “Dinamo” komandas treneris un Latvijas hokeja izlases vārtsargu treneris. ““Dinamo” sezona tikko beidzās, tagad sākas darbs ar izlasi un gatavošanās Pasaules čempionātam; kolīdz tā beigsies, atkal būs “Dinamo”. “Var teikt, ka pašlaik esmu iekšā hokejā vēl vairāk, nekā tad kad vēl pats spēlēju,” nosmaida Edgars.

Ko abi pēc savas pieredzes var ieteikt citiem uzņēmējiem? 

“Pirms uzsākt savu lietu, noteikti vajag visu kārtīgi apdomāt, izanalizēt un aprēķināt,” saka Ieva. “Bet, pats galvenais, – ticēt saviem spēkiem un nebaidīties! Šaubas un bailes, ka var neizdoties, jau būs vienmēr, bet tās vajag pārvarēt.”

Un Edgars piebilst: “Mana pārliecība ir, ka kaut kas izdodas tikai tiem, kuri dara. Ja paliksi pie savām šaubām, vai tur kas sanāks, tu tā arī nekad neuzzināsi, kā būtu bijis. Tāpēc, ja tev ir mērķis, esi apņēmīgs un ej uz to! Pie mērķa var nonākt tikai ejot un tikai ejot var uzzināt, vai lēmums bijis pareizs vai nepareizs. Ja nesāksi iet, nekur arī nenokļūsi.”

Vairāk par iespējām iegūt Swedbank finansējums uzņēmējdarbības attīstībai lasiet šeit un Altum mezanīna aizdevumu – šeit.