2023. gadā būtiski augusi iedzīvotāju interese par ieguldījumiem

Neskatoties uz augsto inflāciju un nemierīgajiem finanšu tirgiem 2023. gadā, ir būtiski augusi iedzīvotāju interese par investīcijām, it īpaši ieguldījumu fondos un obligācijās.

Swedbank 2023. gada pirmo 11 mēnešu statistika liecina, ka šajā periodā jauno ieguldījumu apjoms vērtspapīros sasniedza 44 miljonu eiro.

Triju gadu laikā klientu skaits, kuriem vērtspapīru vai ieguldījumu kontā tiek turēti biržā tirgotie fondi jeb ETF, pieauga par 360%, savukārt to, kuriem ir ieguldījumu fondi, pieauga par 279%, Baltijas biržas akcijās – par 126%, ārvalstu akcijās – par 71%. Līdzīgu popularitāti guva arī obligācijas: kopš pērna gada, kad centrālās bankas sāka paaugstināt procentu likmes, obligāciju turējumu pieaugums klientu kontos bija vērojams par 176%.

Izvēles topā – obligācijas un fondi

Naudas apjoma ziņā klienti Latvijā visvairāk šogad ir ieguldījuši obligācijās (21 miljonus eiro), tam seko Robur ieguldījumu fondi (7 miljonus eiro), biržā tirgotie fondi jeb ETF (7 miljonus eiro). Savukārt ārvalstu akcijās un Baltijas biržā ieguldīti attiecīgi 3 un 6 miljoni eiro.

Vērtējot klientu populārākos investīciju mērķus starp fondiem, pēc ieguldījumu apjomiem populārākā izvēle ir "Robur Corporate Bond Europe", kam seko " Robur Access Edge Global", bet trešajā vietā ierindojas "Robur Technology" fonds. Savukārt no Baltijas un ārvalstu akcijām bija populāras Enefit Green, Madara Cosmetics, Delfingroup, TUI, Volkswagen, Roche Holding, Bayer u.c.

Saistībā ar dažādiem ģeopolitiskajiem konfliktiem klientu vidū ir pieaugusi interese par globāli diversificētiem ieguldījumu fondiem un biržā tirgotajiem fondiem (ETF), piemēram, par ETF, kas seko MSCI World un MSCI ASWI indeksiem. Savukārt starp populārākajam obligācijām bija tādas korporatīvās obligācijas kā Storent, Eleving Group u.c., bet no valdības obligācijām populāras bija Vācijas, ASV un Polijas obligācijas.

Ārējie apstākļi veicina brīvo līdzekļu ieguldīšanu

“Kopumā 2023. gads ir bijis patiesi vētrains: ar augstāko inflāciju, kas sekoja līdzi no 2022. gada, tāpat arī ar visstraujāko stingro monetāro politiku no centrālajām bankām. Taču vienlaikus gan pērnais, gan 2023. gads iezīmēja būtisku lēcienu investīciju jomā Latvijā. Acīmredzot inflācijas spiediens un naudas vērtības zudums ir licis arvien vairāk iedzīvotājiem savus brīvos finanšu līdzekļus ieguldīt, nevis turēt kontā,” skaidro Swedbank Ieguldījumu produktu līnijas vadītājs Rolands Zauls. "Nestabilitātes faktori diemžēl nav pazuduši, un, visticamāk, turpināsies arī nākamajā gadā. Tāpēc tas, ko jaunajiem un topošajiem investoriem ir vērts atcerēties: finanšu tirgi novērtē pacietīgos. Proti, tos investorus, kas nekrīt panikā par katru akcijas cenas vai tirgus svārstību, bet gan konsekventi un periodiski iegulda finanšu tirgos, lai sasniegtu savus ilgtermiņa finanšu mērķus. Glabājot brīvo naudu norēķinu kontā, tās vērtība tikai saruks, kamēr finanšu tirgi ilgtermiņā sniedz iespēju nopelnīt vai saglabāt tās vērtību".