Svētkos uzdāvināt pašu dārgāko – savu laiku un rūpes

Lai rūpīgi piemeklētu dāvanas saviem tuvākajiem, mēs mēdzam veltīt daudz laika, enerģijas un nereti arī naudas līdzekļu, taču – vai sirdsmīļākie brīži tavās atmiņās ir kāda saņemta manta vai tomēr kopā pavadītais laiks?

Šajos svētkos aicinām dāvināt savu klātbūtni, jo kopīgi piedzīvojumi un sirsnīgi mirkļi neprasa lielus finansiālus ieguldījumus, taču dāvanas saņēmējs iegūst pašu dārgāko - tavu laiku un rūpes.

Šajā rakstā esam apkopojuši piecas lieliskas idejas dāvanām mīļai kopā būšanai.

Ziemas pastaiga, izzinot Latvijas dabas bagātības

Pielāgojot maršrutu dāvanas saņēmēja vecumam un interesēm, sarīko īpašu piedzīvojumu dabā, kas vēl ilgi paliks siltās atmiņās gan tev, gan dāvanas saņēmējam. Karsta piparmētru tēja ar medu termosā, pašu gatavoti našķi un aizraujošas spēles atelpai dabā būs lielisks iesākums aizraujošai pastaigai.

Idejas, kurp doties:

  • Līgatne jeb “alu pilsēta” Cēsu novadā, kas lepojas ar Līgatnes Papīrfabrikas ciemata vēsturisko centru un tā dabas daudzveidīgo apkārtni, būs saistošs galamērķis kā lieliem, tā maziem. Izvēloties nesteidzīgai pastaigai Lielo vai Mazo pārgājiena loku, iespējams iepazīt daļu no 19.gs vēsturiskās koka un ķieģeļu apbūves, smilšakmens iežus – Lustūzi un Anfabrikas klintis, zivju nārsta ceļu, kā arī alu pagrabus, kas veidoti smilšakmens iežos. 
  • Sietiņiezis ir viens no augstākajiem baltā smilšakmens atsegumiem Latvijā Gaujas labajā krastā starp Valmieru un Jāņmuižu. Tā kraujas augstums ir 15 m, bet klinšu garums – ap puskilometru. No Sietiņieža paveras gleznains skats uz Gaujas senleju, bet tā apkārtnē plešas ainaviski priežu meži. Raugoties uzmanīgi apkārt, apskatāmas gan nelielas alas un nišas, gan erozijas gravas.
  • Cīravas Mežaparks ar tā labiekārtoto Cīravas bebru taku var būt viens no pārgājienu galamērķiem. Tā ir lokveida, 4km gara dabas taka, kas ved caur skaistu, jauktu koku mežu gar Durbes upes līčiem. Taka sevišķi patiks bērniem, jo tajā ik pēc posma uzstādīti dažādi atrakciju elementi – trošu tiltiņš, kāpšanas sienas, šūpoles, mazi skatu tornīši, āra lasītavas, atpūtas laukumiņi. Pils parkā izvietotas koka skulptūras ar skaistiem kokgriezumiem. Iespējams pastaigāties arī pa Skaņo taku, kurā 1 km garā posmā izvietoti Latvijā līdz šim vienīgie skaņu radoši mākslas vides objekti no metāla – “Taures – svilpes”, “Skanošās kastes”, “Zvangs”, “Meža arfa”.

Meistardarbnīcas

Tiem, kam ziemas laikā vairāk tīk darboties iekštelpās kamīna uguns sasildītiem, iesakām apsvērt idejas kopīgiem radošiem mirkļiem.

  • Ķermeņa skrubju gatavošanas darbnīca būs lielisks kopā pavadīšanas laiks tiem, kam patīk uzburt SPA sajūtas mājās. Šādās darbnīcās ikviens var ļaut vaļu savai izdomai un patikai pēc dažādām zālīšu un citu dabas izejmateriālu faktūrām un aromātiem. Šādu darbnīcu var izveidot arī pats mājās, izmantojot tādas ikdienā lietojamas izejvielas kā kafijas biezumus, cukuru un sāli kā bāzes abrazīvo sastāvdaļu un dažādas ziedlapiņas, kaltētus zariņus, aromātiskās eļļas, medu, garšvielas un citus vērtīgus labumus kā īpašo papildinājumu.
  • Auduma maisiņu dekorēšanas darbnīca var tikt pielāgota dažādiem vecumiem un spējām, darbojoties ar krāsām, otām un citiem rīkiem. Piemēram, viens no veidiem, kas būs pa spēkam ikvienam, ir augļu un dārzeņu zīmogu izgatavošanai, ar ko pēcāk izdekorēt jebkādu auduma gabalu. Izgrebt ornamentus - trijstūri, kvadrātu, aplīšus, zvaigznes, sirsniņas un tamlīdzīgi - var pārgriežot uz pusēm kartupeli un uz gludās daļas veidot izgriezumu. Izveidoto zīmogu apziež ar krāsu un veido nospiedumus uz auduma. Tāpat var griezt uz pusēm citus stingros augļus vai dārzeņus - ābolus, citronus, apelsīnus, baklažānus - veidojot dabisku faktūras nospiedumu. Šādā darbnīcā var dalīt atbildības -, kamēr omīte darbojas ar nazi, griežot ornamentus, tikmēr bērni aizraujas ar krāsām un nospiedumu veidošanu uz auduma.
  • Sveču liešanas darbnīca un sveču meditācija ir nodarbe, ko varat draugu vai ģimenes lokā veikt mierpilnā gaisotnē, pieklusinātā telpā. Sveču vaska kausēšana un stikla trauka uzpildīšana ar sev tīkamiem rotājumiem un aromātiem var kļūt par pavisam meditatīvu procesu. Visus nepieciešamos rīkus sveču gatavošanai ātri un ērti iespējams iegādāties atbilstošos nozares interneta veikalos Latvijā. Pēc sveču gatavošanas var noslēgt gaismas un nodoties sveču meditācijai. Speciālisti atzīst, ka koncentrēšanās uz vienu, siltu sveces liesmu ir labs veids, kā nomierināt prātu un atbrīvot ķermeni, veicot apzinātas ieelpas un izelpas. Mierpilna kopā būšana un atbrīvots prāts var palīdzēt raisīties dziļām sarunām.

Pārgājiens pie jūras ar dabas mandalu veidošanu

Garās svētku brīvdienas ir kā radītas, lai izvēdinātu galvu pie jūras. Neatkarīgi no tā, vai ziema mūs priecēs ar lielām sniega kupenām vai simts Latvijas pelēkā nokrāsām, pārgājiens pie jūras var kļūt par neaizmirstamu kopā pavadītu laiku. Lai vēl bez labas piknika vietas meklēšanas kāpu aizvējā būtu papildus nodarbe pa ceļam, iesaistītajiem pārgājiena laikā var sarīkot “Dārgumu medības”, vācot interesantus, jūras apskalotus kociņus, akmentiņus, sausās jūraszāles. Piknika vietā no savāktajiem materiāliem visiem kopīgi būs iespēja radīt dabas mandalu - vienotu simbolisku ornamentu savstarpējai saticībai un ģimenes vai draugu saikņu nostiprināšanai.

Kurp doties?

  • Garciema taka Carnikavas novadā aizvedīs līdz pat jūrai, ļaujot izvēlēties pašiem attālumu, ko tālāk uz vienu vai otru pusi veikt gar jūras krastu. Labiekārtotā taka, kas ved gar Eimuru kanālu, sākas pie Eimuru sūkņu stacijas, un tā iekļaujas dabas parka reljefā un gleznainā priežu meža ainavā. Tā būs ērta pastaigai arī ar bērnu ratiņiem un līdzsvara riteņiem kompānijas mazākajiem pārstāvjiem.
  • Saulrieta taka vijas no Baltās kāpas līdz Saulkrastu centram apmēram 4km garumā. To ejot, iespējams apskatīt Saulkrastu jūrmalai raksturīgo ainavu – plašo, smilšaino pludmali, priekškāpas, Pēterupi un kāpu meža dižpriedes. Vairākās vietās no tās paveras skaisti skati uz upes ieleju un jūru. “Dārgumu medības” var turpināt brīvā nodabā jūras krastā, nonākot galapunktā.
  • Tūja-Vitrupe būs pa spēkam veikliem un izturīgiem gājējiem pa Vidzemes akmeņaino piekrasti 17 km garumā. Vietām jāpārvietojas tikai pa akmeņiem, kas var būt arī vietām slideni. Taču izturīgākie gājēji šajā posmā tiks apbalvoti ar iespēju apskatīt Veczemju sarkanās klintis, Ķurmraga bāku un Kutkāju ragu. Ceļa posma veikšanai svarīgi sagatavot piemērotu apģērbu un ekipējumu, kā arī labi daudz silto dzērienu un spēcinošu našķu.

Maģiskais nākotnes paredzēšanas vakars

Tuvojoties Jaunajam gadam, ir pieņemts atskatīties uz paveikto, piedzīvoto un noskaņot sevi nākamajam gadam. Ziemas saulgriežu laikam jau izsenis tiek piešķirta arī sava maģiskuma sajūta un veikti dažādi nākotnes paredzēšanas rituāli. Te ieskats dažos no tiem, ko varat izvērts kopīgā piedzīvojumā ar tuvajiem.

  • Laimīšu liešana no alvas ir tradīcija, ko var viegli veikt arī pilsētas dzīvoklī, iepriekš sagatavojot alvas gabaliņus, ūdens trauku un kausēšanas lāpstiņu. Dažādos interneta un grāmatu avotos var piemeklēt simboliskos tulkojumus vai uzticēt uzdevumu atjautīgākajam cilvēkam kompānijā, paredzot kādas pārmaiņas varētu nest nākamais gads.
  • Sapņu kolāžas veidošana, griežot bildītes, uzrakstus no žurnāliem un citiem drukātajiem materiāliem var izvērsties par vērtīgu laiku, lai atļautu sev sapņot un apdomāt, ko patiesi tuvākā vai tālākā nākotnē vēlies sasniegt. Veidojot kolāžas savu mīļo cilvēku kompānijā, var vairāk uzzināt viens par otra aktuālajām vēlmēm, un gada laikā kļūt savstarpēji par atskaites personām, kas pārjautā, kā veicas ceļā uz savu sapņu īstenošanu.

Smelies iedvesmu “Ideju bankā”

Lai palīdzētu sarūpēt kopīgus mirkļus ar tuvajiem, Swedbank ir izveidojusi ideju banku dāvanas izvēlei un noformēšanai. Viss, kas jādara, jāveic daži soļi lapā Swedbank Ziemassvētki

  • izvēlies dāvanu no piedāvātās ideju izlases;
  • personalizē dāvanu – izveido uzrunu, atstāj gatavo apsveikuma tekstu vai radi savu versiju;
  • izvēlies, kā dāvināsi – lejupielādē kartīti, lai saņēmējam nosūtītu digitāli, vai izdrukā.

Lai tas būtu galda spēļu vakars, kāda pašu veidota meistardarbnīca vai pārgājiens dabā, vērtīgākais ieguvums ikvienam būs kopīgi pavadītais laiks un rūpes, kas ir dārgākā dāvana, ko otram sniegt. Veltot nedaudz savas izdomas, rosinām šogad zem eglītes saviem mīļajiem salikt mīlestības pilnas vēstules ar dažādiem aicinājumiem pavadīt pilnvērtīgu koplaiku.