Īpaši spēcīgas lietavas appludina mājokli: īpašnieces stāsts

Lai arī ekstremāli laikapstākļi, šķiet, pēdējo gadu laikā kļuvuši biežāki, ir grūti paredzēt, kur un kad tieši tie notiks. Tāpēc vieglākai sirdij un mājokļa drošībai lieti noder mājokļa apdrošināšana.

Arī Zoju Osipovu pēc mājas teritorijas applūšanas nepieredzēti spēcīgu lietavu dēļ no 50 tūkstošu izdevumiem glāba Swedbank mājokļa apdrošināšana. Viņa dalās pieredzē par piedzīvoto, pēc lietavām nepieciešamajiem remontdarbiem un apdrošināšanas atlīdzināšanas norisi.

Lietavu radītie bojājumi un apdrošināšanas loma situācijas risināšanā

Zojas privātmājas teritorija Dārzciemā applūda, jo notika spēcīgas lietavas un apkārtējai lietus ūdens novadīšanas sistēmai trūka kapacitāte novadīt tik lielu ūdens apjomu. Tā kā ūdens līmenis ap māju bijis līdz ceļgaliem, pārstāja darboties elektriskie vārti, ūdens apgādes sistēma un ūdens ieplūda arī mājas garāžā. Pārējā ēkas daļa sākotnēji palika neskarta, jo bija uzbūvēta augstāk par garāžas līmeni.

Kad šķita, ka jauni bojājumi vairs neparādīsies, pēc pāris nedēļām mājas grīda nosēdās par 10-15 centimetriem, un piemājas bruģa virsma kļuva viļņaina.

"Zināju, ka citi apdrošinātāji lietus radītos zaudējumus nesedz, tāpēc nebijām droši, vai šis gadījums ir apdrošināts. Māju Swedbank apdrošinājām jūlijā, un negadījums notika augustā. Iepriekš bijām apdrošinājušies pie cita pakalpojumu sniedzēja, kur lietus radītos zaudējumus kompensētu tikai līdz tūkstoš eiro," atceras Zoja.

Tā kā bojājumi mājai bija gana nopietni un nepieciešamie remontdarbi sarežģīti un darbietilpīgi, Zoja sazinājās ar Swedbank, lai noskaidrotu, vai aprakstītais notikums ir apdrošināts. Liels bija atvieglojums, kad apdrošinātāja pārstāvja darbinieks apstiprinājis, ka saskaņā ar apdrošināšanas noteikumiem ir apdrošināti arī spēcīgo lietavu dēļ radušies zaudējumi.

Foto no Zojas privātā arhīva

Ātra un efektīva remonta organizācija pēc stihijas

Tas process bija ļoti ātrs. Šķiet, trīs dienu laikā pēc pieteikuma atbrauca eksperts. Pēc mājokļa apsekošanas viņš sazinājās ar apdrošinātāju, kurš piedāvāja konkrētu uzņēmumu remontdarbu veikšanai. Pēc nedēļas atbrauca uzņēmuma pārstāvji un novērtēja, vēl pēc nedēļās izveidoja remontdarbu tāmi un, pēc tās saskaņošanas, naudu saņēmām dienas laikā,” Zoja stāsta.

Laiku prasījis tieši gatavošanās process, kamēr veiktas aplēses par nepieciešamajiem mājokļa labošanas darbiem un to izmaksām. Labošanas darbi sākušies ar ūdensapgādes sistēmas tīrīšanu, jo plūdu laikā tajā sasūcies netīrs lietus ūdens. Tad salaboti elektriskie vārti. Taču mājas pacelšana jau bijis sarežģītāks process.

Baltijā ir tikai viens uzņēmums, kas nodarbojas ar mājas pacelšanu,” teic Zoja, “viņi atbrauca, izpētīja situāciju un izurba grīdā caurumus, lai pārbaudītu, cik daudz specifiskas putas nepieciešamas mājas pacelšanai atpakaļ vietā. Viss process noritēja ļoti ātri – māja tika pacelta dienas laikā.”

Grīdas līmeņa atjaunošanas izmaksas sasniedza 44 tūkstošus eiro, un vēl pieci tūkstoši tika izmaksāti bruģa pārlikšanai. Kopējā atlīdzība pārsniedza 50 tūkstošus eiro. Zoja uzsver, ka bez Swedbank apdrošināšanas neviens cits apdrošinātājs šādus zaudējumus nebūtu sedzis.

Kāpēc ir vērts apdrošināt mājokli?

Zoja stāsta, ka apdrošināt mājokli viņu pamudinājusi vēlme pēc finansiāla drošības spilvena gadījumā, ja notiek kas neparedzēts. Īpaši svarīgi viņai tas kļuvis, sasniedzot pensijas vecumu, jo viņas iespējas ieguldīt mājas uzturēšanā un remontdarbos ir ierobežotas.

Daži cilvēki saka, ka nav tik bagāti, lai apdrošinātos, bet apdrošinātāji atbild otrādi – vai tu esi tik bagāts, lai neapdrošinātos? Vai tev kontā ir pietiekama naudas summa, lai varētu samaksāt? Šeit arī ir atbilde. Cilvēki, kas strādā, viņi varbūt var to visu atļauties, bet, ja cilvēks kā es, dzīvo no pensijas līdz pensijai, labāk ir apdrošināties,” Zoja pamato.

Viņa piebilst, ka 20 gadu laikā, kopš ir mājas īpašniece, nekas tamlīdzīgs nebija noticis, tāpēc paredzēt notikušo bija neiespējami – it sevišķi tāpēc, ka māja neatrodas plūdu zonā, bet gan pilsētas centrā, kur nekas līdzīgs nav piedzīvots. Tāpēc Zoja arī citiem iesaka domāt par apdrošināšanu laicīgi un nepieņemt, ka, ja māja 10 gadus ir stāvējusi neskarta, arī nākamajos 10 gados nekas slikts nenotiks.

Drošs paliek drošs. Labāk tagad iztērēt 10, 20 vai 30 eiro mēnesī apdrošināšanai, nekā vēlāk uztraukties par 50 tūkstošu eiro remontu. Manā gadījumā māja vēl bija apdzīvojama, bet es domāju arī par situācijām, kad tiek norauti jumti vai, nedod Dievs, māja nodeg un to nākas būvēt no jauna. Tāpēc mēs izvēlējāmies apdrošināšanu ar plašāku segumu. Jāmaksā vairāk, bet var gulēt mierīgi,” secina Zoja.