3. okt, 2023

Tikai 29% mazo un vidējo uzņēmumu kvalificējas bankas finansējuma saņemšanai

Kā liecina Swedbank “Finansējuma luksofora” apkopotie dati par finanšu veselību Latvijas mazajos un vidējos uzņēmumos (MVU), tikai trešā daļa uzņēmumu varētu pretendēt uz bankas finansējumu.

Savukārt teju piektā daļa (18%) uzņēmumu bankas finansējuma saņemšanai nekvalificētos. Biežākie iemesli, kas liedz saņemt bankas finansējumu, saistīti ar vājiem finanšu rādītājiem uzņēmumā, zemu rentabilitāti, kā arī nepietiekamu vai negatīvu pašu kapitālu. Salīdzinot uzņēmumu finanšu rādītājus starp Baltijas valstīm, Latvijā šogad finansējumam kvalificējas 29% uzņēmumu, kamēr Igaunijā un Lietuvā attiecīgi 33% un 36% uzņēmumu.

“Lai gan šī gada astoņos mēnešos esam izsnieguši finansējumu vairāk nekā 1500 uzņēmumu ar kopējo summu 43 miljoni eiro, diemžēl, joprojām ir ļoti daudz uzņēmumu, kuriem bankai būtu jāatsaka. Ikdienā izskatot finansējuma pieteikumus, mēs redzam, ka varētu atbalstīt daudz lielāku skaitu Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu – ja vien tie būtu izpildījuši vairākus mājas darbus, kam atslēgas vārds ir caurspīdīgums. Vēl joprojām lielai daļai uzņēmumu ir neskaidri uzņēmuma finanšu rādītāji- problēmas ar uzņēmuma gada pārskatu iesniegšanu, nodokļu nomaksu, sadarbības uzlabošanu ar partneriem un banku, kā arī problēmas ar uzņēmumu kredītvēsturi," skaidro Swedbank Uzņēmumu finansēšanas atbalsta daļas vadītājs Jānis Paiders.

janis-paiders_sm-1.jpg

Iemesli atteikumam – vāji finanšu rādītāji un maksājumu vēsture

Swedbank ir izstrādājusi “Finansējuma Luksoforu”, kas katram klientam internetbankā ļauj noskaidrot kāda varētu būt bankas iespējamā atbilde, ja tas pieteiktos finansējumam. Luksofora rezultāts tiek aprēķināts izmantojot pieejamos uzņēmuma iesniegtos gada pārskatus, kā arī Swedbank rīcībā esošo informāciju par iepriekšējo sadarbību ar klientu. Lai noskaidrotu sava uzņēmuma iespējas saņemt finansējumu no bankas, digitālo risinājumu “Finansējuma Luksofors” šogad izmantojuši vairāk nekā 40 tūkstoši uzņēmumu. No tiem trešdaļa (29%) saņēmuši zaļo gaismu jeb kuri atbilst visiem finanšu kritērijiem, lai pieteiktos bankas finansējumam. Vairāk nekā puse (51%) uzņēmumu “Finansējuma luksoforā” saņēmuši dzelteno gaismu, kas uzņēmumam neliedz saņemt bankas finansējumu, taču nepieciešams uzlabot atsevišķas uzņēmuma finanšu pozīcijas, piemēram, spēju segt savas īstermiņa un ilgtermiņa saistības, pašu kapitāla nepietiekamība, kā arī uzņēmuma rentabilitāte. 15% uzņēmumu dzeltenais rādītājs jeb ierobežojumi saņemt finansējumu ir saistīti ar iepriekš kavētiem maksājumiem par finanšu vai citām saistībām.

Nemainīgi augsts ir arī sarkano gaismu saņēmušo uzņēmumu īpatsvars, kad uzņēmumiem vispirms būtu jāveic būtiski uzlabojumi konkrētos rādītājos, lai paaugstinātu iespējas saņemt finansējumu – tādi ir 18% no uzņēmumiem. Visbiežākais iemesls sarkanās gaismas saņemšanai ir uzņēmuma vājie finanšu rādītāji: nepietiekams vai negatīvs pašu kapitāls un zaudējumi.

“Lai gan izsniegto kredītu apjoms uzņēmumiem pēdējo mēnešu laikā turpina augt, un tas attiecas ne vien uz lielajiem uzņēmumiem, kuri bāzējas Rīgā, bet arī uz mazākiem uzņēmumiem ārpus galvaspilsētas (tādi ir aptuveni 39% no visiem aizdevumiem), daļā uzņēmumu finanšu rādītājos redzam būtiskas nepilnības, kas liedz piešķirt finansējumu biznesa attīstībai. Tomēr finansējumu uzņēmumiem atsakām tikai tad, kad no visiem viedokļiem esam rūpīgi izvērtējuši, ka konkrētajā situācijā uzņēmumam aizņemties nav prātīgi un būtu pat ļoti riskanti. Banka pieņem depozītus un atbild par naudu, ko cilvēki tai ir uzticējuši, tāpēc mums jābūt ļoti atbildīgiem, šo naudu izsniedzot. Veselīgi finanšu rādītāji apliecina, ka ar savu tālāko biznesa stratēģiju uzņēmums spēs attīstīties un pildīt visas uzņemtās saistības,” skaidro Swedbank Uzņēmumu finansēšanas atbalsta daļas vadītājs Jānis Paiders.

Nauda darīšanai

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?