16. jūn, 2023

Swedbank sadarbībā ar “Arbonics” piedāvā aizdevumu zemes apmežošanai

Swedbank sadarbībā ar klimata tehnoloģiju jaunuzņēmumu "Arbonics"  piedāvā finansējumu jaunu mežu stādīšanai. Šis ir pirmais šāda veida aizdevums Latvijā, kas, atbalstot zemes īpašniekus – saimnieciskās darbības veicējus, sedz sākotnējās apmežošanas izmaksas, šādā veidā veicinot jaunu meža platību rašanos.

Partnerības ietvaros “Arbonics” veiks apmežošanas darbības klimata ieguvumu analīzi un atbalstīs zemes īpašniekus, nodrošinot visu nepieciešamo dokumentāciju aizdevuma pieteikumam. Savukārt Swedbank piedāvās finansējumu jauna meža ierīkošanai ar labākiem nosacījumiem. Zemes īpašniekiem- saimnieciskās darbības veicējiem- būs pieejams finansējums apmežošanai, šādā veidā palīdzot mazināt klimata pārmaiņas.

Kā norāda Swedbank Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Jānis Zaļums: “Kā viena no reģiona vadošajām bankām, par vienu no savas darbības galvenajiem mērķiem esam nosprauduši ilgtspējīgas nākotnes veidošanu. Lai nodrošinātu, ka klimatam draudzīgas investīcijas kļūst arvien izplatītākas zemes īpašnieku vidū, paplašinām finansējuma produktu klāstu, piedāvājot mūsu klientiem atbalstu ilgtspējīgāku izvēļu veikšanai. Sadarbība ar “Arbonics” nodrošinās ērtāku un efektīvāku finansējuma iegūšanu mūsu klientiem.”

Pirmreizējā apmežošana ir process, kurā notiek meža stādīšana zemē, kurai līdz tam bija cits zemes izmantošanas veids vai kura netika izmantota. Meža stādīšana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā cīnīties ar klimata pārmaiņām, jo meži ir viena no nedaudzajām dabiskajām ekosistēmām, kas var uzkrāt oglekli un palīdzēt kompensēt cilvēku radītās CO2 emisijas. Zemes īpašniekiem, savukārt, šī ir iespēja piedalīties brīvprātīgajā oglekļa tirgū, gūstot papildu ienākumus no oglekļa kredītiem.

“Arbonics” līdzdibinātājs Kristjans Lepiks uzsver: "Mēs esam pārliecināti, ka finanšu nozare kļūst par spēcīgu instrumentu cīņā pret klimata pārmaiņām, tāpēc esam gandarīti par sadarbību ar Swedbank. Šī partnerība iemieso būtiskas pārmaiņas banku nozarē, finansējot ilgtspējīgākas un klimatam draudzīgākas izvēles."

Latvijā koku stādi un stādīšana var izmaksāt līdz pat 1500 eiro par hektāru, kas ir ievērojamas sākotnējās izmaksas zemes īpašniekiem, kuri vēlas veikt apmežošanu. Aizdevums dos iespēju finansēt šīs stādīšanas izmaksas. Pirmais solis zemes īpašniekiem ir pārbaudīt īpašumu atbilstību un potenciālo apmežošanas stratēģiju, veicot oglekļa iespēju analīzi. Šai analīzei “Arbonics” izmanto patentētu uz datiem balstītu rīku, kas ņem vērā desmitiem datu avotu. Papildus tam, ka tiek pārbaudīta zemes piemērotība apmežošanai, tiek sniegta arī sākotnējā aplēse par ienākumiem no oglekļa kredītu pārdošanas. Swedbank piedāvās apmežošanas aizdevumu zemes īpašniekiem, cita starpā ņemot vērā sniegto analīzi.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?