Ar Swedbank finansējumu šogad tiks uzbūvēta lielākā saules elektrostacija Latvijā

Jau šogad Carnikavā darbību uzsāks saules elektrostacija (SES) ar 12 megavatu jaudu, nodrošinot ilgtspējīgas elektroenerģijas piegādi vairāk nekā 5860 mājsaimniecībām Carnikavā un tuvējām apdzīvotām vietām. Pateicoties Swedbank un pašmāju investīciju uzņēmuma "Merito Partners" (Merito) sadarbībai, jau šogad Carnikavā darbību uzsāks saules elektrostacija (SES) ar 12 megavatu jaudu, nodrošinot ilgtspējīgas elektroenerģijas piegādi vairāk nekā 5860 mājsaimniecībām Carnikavā un tuvējām apdzīvotām vietām. Carnikavas SES, kuras izbūvē ieguldīti 8 miljoni eiro, tostarp 4,5 miljoni Swedbank finansējuma, būs lielākā šogad ekspluatācijā nodotā saules spēkstacija Latvijā.

Septembra laikā 11,7 ha lielā platībā tiks izvietoti 22 300 saules paneļu. Carnikavas SES jauda būs 12 MW un paredzams, ka tā gadā saražos vismaz 12 300 000 kWh elektrības, kas atbilst 5860 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā.

Kā uzsver “Merito” līdzdibinātājs un vadošais partneris Mikus Janvars: “Esam pagodināti, ka varam īstenot “Merito” fonda ilgtspējīgā zaļās enerģijas projekta līdz šim lielākās saules elektrostacijas  būvniecību kopā ar Swedbank, lielāko banku Latvijā un vienu no Baltijas ilgtspējas līderiem. Mēs uzskatām, ka atbildīga biznesa attīstība ir ļoti nozīmīga – SES būvniecības procesā rūpīgi izvērtējam un kopā ar neatkarīgiem ekspertiem iepirkumos izvēlamies piegādātājus, kuri spēj nodrošināt atbilstošus ilgtspējas principus. Kāpinot  Latvijas atjaunīgās enerģijas īpatsvaru, vienlaikus rūpējamies par vides un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu. Mācoties no labākajiem un progresīvākajiem tirgus līderiem, ieviešam jaunas prakses, kas piešķirs vēl plašāku nozīmi  ilgtspējai un atbildīgai biznesa darbībai. Visos mūsu saules elektroenerģijas projektos ieviešam kukaiņu un sikspārņu mājas, kā arī nākotnē plānojam sadarboties ar vietējiem lauksaimniekiem, piedāvājot saules elektroenerģijas parka pļavas bišu saimēm un aitu ganāmpulkiem.”

Saules radītā enerģija ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā palielināt Latvijas un citu Eiropas valstu neatkarību no naftas un gāzes energoresursiem. Saules elektrostacijas ir ne vien ekonomiski izdevīgas, bet arī videi un sabiedrībai draudzīgas – to izbūvē nav nepieciešamas nozīmīgas teritorijas izmaiņas, savukārt darbības laikā tās ir klusas un dzīvajai radībai nekaitīgas. Pēc ekspluatācijas laika beigām saules paneļi tiek pārstrādāti un to komponentes tiek izmantotas atkārtoti.

“Merito” fonda finansētās saules elektrostacijas Carnikavā un citviet Latvijas teritorijā tiek attīstītas ar pieslēgumu sadales tīklu infrastruktūrai, tādējādi elektroenerģijas ražošana notiek tuvu tās patērētājiem – reģionālo pilsētu iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Carnikavas SES atrodas tieši pretim apakšstacijai "Carnikava".

Jevgenijs Ivanovs, Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs norāda: “Laikā, kad visas valsts mērogā ir diskusija par banku nozīmi tautsaimniecības attīstībā, mēs ar gandarījumu varam teikt, ka šī gada laikā uzceltā lielākā saules enerģijas elektrostacija ir tapusi ar Swedbank līdzdalību. Šis ir kārtējais piemērs tam, ka ilgtspējīgas biznesa idejas iegūst finansētāju atbalstu, jo to loma jaunas un kvalitatīvākas tautsaimniecības izaugsmē ir nenovērtējama. Īpaši laikā, kad esam saskārušies ar ģeopolitiskajiem riskiem un karu Ukrainā, kas tiešā veidā ietekmēja arī enerģētikas cenas Latvijā, mēs varam no enerģētikas patērētājvalsts kļūt arī par daļēju enerģētikas ražotājvalsti. Un tieši lielākā saules stacija Latvijā ir daļa no soļa sekmēt mūsu tautsaimniecības enerģētisko neatkarību no fosilajiem resursiem. Swedbank jau iepriekš ir definējusi, ka ir banka ilgtspējīgām pārmaiņām, tāpēc nav nekāds pārsteigums, ja banka kritiskāk vērtētu kādu “fosilā laikmeta” projektu, dodot priekšroku tiem projektiem, kas nodrošina mums zaļāku un arī neatkarīgāku ekonomisko nākotni”.

Visos kreditēšanas procesos lēmumu pieņemšanā Swedbank ņem vērā ilgtspējas riskus, veicot ar ilgtspēju saistīto faktoru novērtējumu atkarībā no finansējuma apjoma un uzņēmējdarbības veida un sarežģītības. Papildus projekti tiek izvērtēti pēc iespējamās atbilstības Ilgtspējīgas finansēšanas ietvaram, un pamatojoties uz šo ietvaru, Swedbank var emitēt zaļās obligācijas. Tajā iekļautās zaļo kategoriju definīcijas (piemēram, saules elektrostacijas) saskaņotas ar Starptautiskās kapitāla tirgus asociācijas (ICMA) Zaļo obligāciju principiem 2021, kā arī zaļās kategorijas lielā mērā ir pielāgotas ES taksonomijas tehniskās pārbaudes kritērijiem.

SIA "Carnikavas SES" īpašnieks ir pašmāju investīciju uzņēmuma “Merito Partners” fonds "Merito Sustainable Energy Fund I", kurš kopā ar ekspertiem no uzņēmuma “Saules Energy” Latvijas reģionos īsteno vērienīgu zaļās infrastruktūras projektu. Plānots, ka “Merito” fonds kopā ar “Saules Energy” kopumā īstenos astoņu elektrostaciju būvniecību Latvijā. Carnikavas SES ir starp pirmajām četrām, kas sāks ražot elektroenerģiju jau šogad.

Nauda biznesa izaugsmei

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?