30. nov, 2023

Sunly no Swedbank piesaista 22 miljonus eiro 52 MW saules parku portfeļa būvniecībai Latvijā

Atjaunojamās enerģijas uzņēmums un neatkarīgais elektroenerģijas ražotājs “Sunly” piesaistījis no Swedbank 22 miljonus eiro sešu saules parku būvniecībai.

Atjaunojamās enerģijas uzņēmums un neatkarīgais elektroenerģijas ražotājs “Sunly” piesaistījis no Swedbank 22 miljonus eiro sešu saules parku būvniecībai. Finansējums ļaus īstenot projektus, kuru kopējā jauda sasniegs 52 MW, tādējādi kļūstot par līdz šim lielāko Swedbank ieguldījumu saules parku attīstībai Latvijā. Ieguldījums “Sunly”, uzsākot atjaunojamās enerģijas ražošanu Latvijā, ļaus samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, kā arī stiprināt reģiona enerģētisko drošību.  

Piesaistītās investīcijas ne tikai apliecina “Sunly” lomu un gatavību attīstīt atjaunojamās enerģijas ražošanu, bet vienlaikus ir solis reģiona energoapgādes un drošības kontekstā. Vienlaikus, spēja piesaistīt projektu realizēšanai nepieciešamo finansējumu Latvijas komercbankā, ir novērtējums “Sunly” kompetencei un līdera pozīcijai tirgū. Šis solis ļauj ambiciozi skatīties uz nākotnes iecerēm attiecībā uz Baltijas valstu un Polijas apgādi ar atjaunojamo enerģiju, kur “Sunly” ir ambiciozi plāni. Esam gandarīti īstenot sadarbību ar Swedbank, kas par vienu no saviem mērķiem izvēlējusies ilgtspējas veicināšanu reģionā, kas sasaucas arī ar “Sunly” misiju,” uzsver Toms Nāburgs, “Sunly” izpilddirektors Latvijā.  

Līdz šim starp “Sunly” investoriem minami tādi starptautiskie spēlētāji kā Francijas aktīvu pārvaldītājs "Mirova", kas specializējies ilgtspējīgos ieguldījumos, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), u.c. 

Esam tiešām gandarīti par sadarbību ar Swedbank Latvijā, jo šis mums, kā grupai, ir pirmais pilnībā komerciālais saules enerģijas finansējums Baltijā un Polijā, bankai finansējot uzņēmumu, kas elektrību pārdos par tirgus cenu un balstoties uz tirgus principiem, bez papildu ilgtermiņa līgumiem vai garantijām. Inovatīvais risinājums bija iespējams, pateicoties rūpīgai aizdevuma strukturēšanai, kurā vērā ņemtas arī potenciāli svārstīgās elektroenerģijas cenas. Domāju, ka tas var kļūt par piemēru līdzīgiem finanšu darījumiem arī nākotnē,” ir pārliecināta “Sunly” Finanšu direktore Lili Kirikal. 

Jevgenijs Ivanovs, Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs norāda: “Reģionāla atjaunojamās enerģijas uzņēmuma ienākšana Latvijas tirgū apliecina mūsu valsts spēju un potenciālu drosmīgāk virzīties enerģētikas ražotājvalsts virzienā. Kā viens no lielākajiem finansētājiem Latvijā, esam gandarīti piedalīties šādu projektu attīstībā, kas nodrošina enerģētisko neatkarību un veicina tautsaimniecības izaugsmi.” 

Ilgtspējas novērtējums un zaļā finansējuma veicināšana jau ir kreditēšanas lēmumu pieņemšanas ikdiena. Novērtējums tiek veikts proporcionāli finansējuma apjomam, kā arī uzņēmējdarbības nozares ietekmei uz vides, sociālajiem un pārvaldības faktoriem. Papildus projekti tiek izvērtēti pēc iespējamās atbilstības Ilgtspējīgas finansēšanas ietvaram, un pamatojoties uz šo ietvaru, Swedbank var emitēt zaļās obligācijas. Tajā iekļautās zaļo kategoriju definīcijas (piemēram, saules elektrostacijas) saskaņotas ar Starptautiskās kapitāla tirgus asociācijas (ICMA) Zaļo obligāciju principiem 2021, kā arī zaļās kategorijas lielā mērā ir pielāgotas ES taksonomijas tehniskās pārbaudes kritērijiem. 

Paredzēts, ka visi seši saules paneļu parki pilnā apmērā sāks darboties jau 2024. gadā. Parku jauda svārstās no 4 MW līdz 13 MW, kopā veidojot 52 MW portfeli, un to lokācija nosedz teju visu Latvijas teritoriju. Attiecīgi, divi no parkiem atradīsies Bauskas novadā, trešais – Jelgavas novadā, divi no tiem arī Vidzemē:  netālu no apdzīvotas vietas – Barkavas, Madonas novadā un pie Alūksnes pilsētas, kā arī Kurzemē - Liepājas ezera apvidū. Kopumā, šobrīd “Sunly” izstrādes procesā Latvijā ir vairāki saules un vēja enerģijas projekti, kas spēs saražot aptuveni 2TWh elektroenerģijas.  

"Sunly" ir atjaunojamās enerģijas uzņēmums un neatkarīgs elektroenerģijas ražotājs, kas 2019. gadā dibināts Igaunijā, bet darbojas plašākā reģionā - tostarp Polijā un Baltijas valstīs. Uzņēmums attīstīta liela mēroga saules, sauszemes un atkrastes vēja enerģijas, kā arī enerģijas uzglabāšanas projektus. 

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?