Spēlē “Naudprati” un gūsti pieredzi gudru finanšu lēmumu pieņemšanā!

Swedbank ekspertu radītā finanšu pratības spēle “Naudpratis” jauniešiem palīdzēs saprast, kā gudrāk pieņemt lēmumus par naudas tērēšanu un pelnīšanu.

Lēmumu pieņemšanai finanšu jautājumos nav jābūt smagnējai un uztraukumu pilnai. Iemācoties izvērtēt informāciju, plānot pāris soļus uz priekšu un pieņemt informētus lēmumus, personīgo naudas līdzekļu pārvaldīšana var būt arī aizraujošs un prieka pilns process.

To uz savas ādas izdzīvot palīdz Swedbank ekspertu radītā finanšu pratības spēle “Naudpratis”. Tajā var izspēlēt kādu no trīs lomu scenārijiem – studiju gadi, investīcijas un bizness –, izvērtējot un pieņemot lēmumus par naudas tērēšanu.

Izveidoto situāciju, dilemmu un iespēju izvērtēšana ļauj jauniešiem saprast, kā pieņemt lēmumus par naudas tērēšanu un pelnīšanu. Katra scenārija izspēlēšana prasa tikai aptuveni 10 minūtes laika, dodot iespēju ar bāzes informāciju noteiktajos scenārijos iepazīties salīdzinoši ātri. Spēlei raksturīgs arī zināms vieglums, piedāvājot reālajai dzīvei raksturīgas situācijas un palīdzot lēmumu pieņemšanā izvērtēt potenciālos ieguvumus, riskus un zaudējumus.

Spēle veidota čata formātā, kur, iepazīstoties ar situāciju, rodas vairāki iespējamās rīcības varianti. Kad spēlētājs sniedz savu atbildi, seko precizējoši jautājumi, kas atkal piedāvā gan atbilžu variantus, gan rezultātus vai sekas izdarītajām izvēlēm. Atkarībā no pieņemtajiem lēmumiem, spēlētājs var uzkrāt vai iztērēt naudu. Tāpat izvēles sniedz punktus vieduma, attiecību vai stresa kategorijās.

Piemēram, kā studentam izvēloties dzīvot kopmītnēs, nevis pie vecākiem vai sevis īrētā dzīvoklī, nāk klāt vieduma un attiecību punkti, bet samazinās pieejamie līdzekļi. Izdarot citas izvēles, veidosies arī cits rezultāts, kas ietekmēs spēlētāja budžetu un punktus.

Swedbank finanšu ekspertu izveidotais “Naudpratis” ir pirmā simulācijas veida spēle par finanšu pratību, kas pieejama latviešu valodā. Tā piemērota jauniešiem, kas grasās uzsākt vai tikko uzsākuši studijas, saimniecisko darbību vai savas naudas investēšanu nākotnes vajadzībām. Tās veidošanā uzmanība pievērsta arī piekļūstamībai, piedāvājot dažādus kontrastus cilvēkiem ar redzes traucējumiem, kā arī tumšo “nakts” režīmu.

Kā apvienot studijas, darbu, attiecības un veselību, studiju gados audzējot arī finansiālo stabilitāti?

Pirmais “Naudpraša” scenārijs dod iespēju iejusties jauna studenta ādā, kas tikko pabeidzis vidējo izglītību un dodas lielajā dzīvē. Pieauguša cilvēka dzīve studenta lomā sākas ar nopietnu lēmumu pieņemšanu un nelielu sākuma budžetu.

Kur dzīvot, pabeidzot skolu un uzsākot studijas augstākajā izglītībā? Vai paralēli studijām vēlies strādāt? Kādu darbu spēsi apvienot ar mācībām? Ko darīsi, kad atkārtoti būs jāizvēlas: studijas vai palīdzība mammai, studiju projekta iesniegšana vai pasākums kopā ar draugiem, mācīšanās naktī vai kvalitatīva strādāšana studiju gadu darbā? Kur vedīsi randiņā iepazīšanās lietotnē sastaptu simpātiju un vai pieņemsi kolēģa piedāvātu iespēju ātri un viegli nopelnīt?

Šādi un līdzīgi lēmumi jauniešiem jāpieņem gan “Naudpratī”, gan reālajā dzīvē. Ne visas izvēles ir vienlīdzīgas vai vienkāršas, taču spēle tās palīdz salīdzināt un izsvērt pozitīvu emociju pilnā gaisotnē. Ar laiku tiek piedāvātas dzīvei pielīdzināmas aizvien sarežģītākas situācijas, piemēram, doties uz koncertu, kur ļoti gribas satikt draugus, lai arī ir nogurums un enerģija būs nepieciešama gan darbam, gan studijām.

Spēlē iekļauti arī finanšu pratības jautājumi, kas piedāvā vispirms izdarīt izvēli, bet pēc tam par to izglīto, tādējādi veidojot spēju atpazīt un izsvērti rīkoties līdzīgās situācijās ikdienas dzīvē.

Spēli spēlējot un noslēdzot, uzspiežot uz zvaniņa ikonas ekrāna augšējā labajā stūrī, var redzēt, kāds ir pieejamais budžets un iegūtie punkti stresa, attiecību un vieduma kategorijās. Vai studenta simulācijā izdevās atrast līdzsvaru starp sociālās, profesionālās un finansiālās dzīves aspektiem? Vai varbūt, ieraugot rezultātus, tomēr radīsies vēlme spēlēt vēlreiz, izdarot citas izvēles un turpinot domāt par to ietekmi uz spēlētāja nākotni?

Kā iejusties investora ādā, pieņemot lēmumus par naudas, laika un enerģijas resursu prātīgu ieguldīšanu ilgtermiņa labklājībā?

Investora scenārijs simulācijas spēlē “Naudpratis” piedāvā spēlētājam iekāpt jau nākamajā finanšu pārvaldības un pratības pakāpē. Te spēlētājam ir iespēja modelēt savu rīcību mainīgā finanšu tirgū četru gadu garumā.

Vieglā, informatīvā un pozitīvā tonī uzdodot spēlētājam jautājumus, spēle iepazīstina ar svarīgiem finanšu konceptiem, piemēram, pasīvie ienākumi, ieguldījumu termiņš un mērķis, dažādi ieguldījumu konti, finanšu instrumenti un ieguldījumu portfeļa diversifikācijas iespējas.

Jaunajam investoram dažādās situācijās jāsaprot un jāpieņem lēmumi par to, kur iegūt informāciju par investēšanu, kad sākt, kā ieguldīt atbilstoši saviem mērķiem, rīkoties akciju tirgus svārstību laikā, izvērtēt draugu un ģimenes locekļu viedokli un atrast līdzsvaru starp ieguldīšanu, personīgajiem tēriņiem un ienākumiem.

Spēles laikā un noslēgumā iespējams sekot nopelnītajiem līdzekļiem un iegūtajiem punktiem stresa, attiecību un vieduma kategorijās. Tāpat iespējams iegūt ieskatu savā izpratnē un vērtību sistēmā par īstermiņa un ilgtermiņa labsajūtas salāgošanu.

Kā pārdomāti uzsākt un attīstīt uzņēmējdarbību, pārvarot dažādus izaicinājumus un uzlabojot savu finansiālo stabilitāti?

“Naudpratis” piedāvā arī trešo finanšu pratības spēles scenāriju: iejusties biznesmeņa lomā. Šajā spēles tēmā iespējams iziet dažādus uzņēmējdarbības posmus no dibināšanas līdz izaugsmei, pa ceļam risinot dažādas problēmas un pieņemot nozīmīgus lēmumus.

Spēle sākas ar lēmuma pieņemšanu, kāds nereti jāpieņem arī jaunajiem saimnieciskās darbības veicējiem – mesties biznesa pasaulē ar pilnu jaudu vai sākotnēji apvienot to ar pamatdarbu. Tam seko svarīgu izvēļu izdarīšana par uzņēmējdarbības formu, ideju, finansējumu un citiem jautājumiem.

Kā pārliecināties par savas biznesa idejas potenciālu? Kā labāk organizēt grāmatvedības procesus un tikt galā ar formalitātēm? Kā izveidot produktu prototipus un ko darīt, ja pirmie klienti nav līdz galam apmierināti? Kā izvēlēties sava produkta vai pakalpojuma cenu? Kad iesaistīt draugus un radiniekus savā uzņēmējdarbībā ir laba, bet kad – vairāk riskanta ideja?

Uz šiem un citiem jautājumiem jāatbild, cenšoties iejusties uzņēmēja ikdienā un meklējot līdzsvaru starp personisko dzīvi, uzņēmuma izaugsmi un finansiālo labklājību. To darot, nemitīgi var sekot savam budžetam, darījumiem kontā, kā arī iegūtajiem vai zaudētajiem punktiem attiecību, fokusa un stresa kategorijās.

Atkārtota spēles iziešana šajā scenārijā, līdzīgi kā pārējos divos, palīdz saprast, kā noteiktas izvēles veido zināmus rezultātus gan nopelnītajos vai zaudētajos līdzekļos, gan emocionālajā labsajūtā un attiecībās ar apkārtējiem cilvēkiem. Turklāt to iespējams izdarīt ātri un viegli, ar sajūtu, ka spēlētāja izaugsmes ceļam līdzi seko ieinteresēta, izglītota un atbalstoša saskarnes un tēlu kopiena.

Spēlēt Naudprati