5 ieteikumi bankas digitālo pakalpojumu ērtai izmantošanai

Personīgo finanšu pārvaldīšana var šķist laikietilpīga un apgrūtinoša, taču ar pareizajiem rīkiem tā tāda var nebūt.

Šajā rakstā iepazīstināsim ar pieciem svarīgākajiem Swedbank rīkiem laika un naudas ietaupīšanai, kas var mainīt ikdienas bankas pakalpojumu, personīgo finanšu un investīciju pārvaldību.

1. PIN koda apskate mobilajā lietotnē - vairs nekādu satraukumu par tā atcerēšanos

Redzam, ka iedzīvotāji nereti izvēlas pasūtīt jaunu karti pirms esošās termiņa beigām, kam biežākais iemesls ir nevis esošās kartes nozaudēšana, bet tieši PIN koda aizmiršana. PIN kods ir viena no tām lietām, kas praktiski ir vajadzīga tikai laiku pa laikam, jo ikdienā lielākā daļa maksā, izmantojot bezkontakta norēķinus, un parasti PIN kods aizmirstas visnepiemērotākajos brīžos, piemēram, mēģinot norēķināties pārtikas veikalā, kad gluži vai desmit pāru acu skatiens tev vēstī: "Pasteidzies!".

Tagad kartes PIN koda numura atcerēšanās nav nepieciešama, jo tas ir drošā veidā apskatāms Swedbank mobilajā lietotnē jebkurā laikā un jebkurā vietā. Vienkārši atver lietotni un pieslēdzies tai, dodies uz karšu sadaļu, izvēlies “Kartes PIN kods”, veic autentifikāciju, un tavs aizmirstais kartes PIN kods tiks parādīts tavas ierīces ekrānā.

2. Ērti sūti un saņem naudu

Kad nepieciešams saņemt naudu no drauga vai paziņas kādam kopīgam pirkumam, nevajag meklēt sava konta numuru un to pārsūtīt. Tagad pietiek, ja lietotnē naudas pieprasījumu sagatavo pats – norādi konkrētu summu un maksājuma mērķi, izvēlies, kā nosūtīsi pieprasījuma saiti, atrodi attiecīgo personu no sava kontaktu saraksta un gatavs. Viena pieprasījuma maksimālā summa ir 500 eiro. Turklāt Android lietotāji var izveidot naudas pieprasījumu arī QR koda veidā. Citādi saiti var nosūtīt, izmantojot dažādus saziņas kanālus, tostarp Messenger, SMS, e-pastu, WhatsApp un citus. Kad tavs draugs saņems saiti, viņš tiks novirzīts uz maksājumu lapu, kurā visi nepieciešamie dati ir jau iepriekš aizpildīti. Viņiem tikai jāapstiprina maksājums, un lieta darīta.

3. "Mans portfelis" - īsceļš uz ieguldījumiem

Ja vēlies spert pirmo soli investīciju pasaulē vai arī tev jau pieder kādi aktīvi un vēlies gūt skaidru pārskatu par savu peļņu, noteikti novērtēsi nesen Swedbank mobilajā lietotnē atjaunināto sadaļu "Mans portfelis".                                                    

Sadaļa "Mans portfelis" ir izveidota, lai pārskatāmā un vienkāršā veidā apkopotu visu aktuālo par investīcijām vienuviet. Populārākie instrumenti, piemēram, akcijas, fondi, pensijas, noguldījumi un citi aktīvi šeit ir izvietoti atsevišķās apakšsadaļās, lai būtu vieglāk atrast meklēto un varētu ātri iesniegt pirkšanas/pārdošanas rīkojumu. Rīkojumi, kas gaida izpildi, tagad ir ērti redzami lapas augšpusē. Turpat uzreiz var redzēt neizpildīto rīkojumu statusu, un pēc vajadzības tos atcelt vai mainīt.

Šajā sadaļā arī pieejama vērtīga analīze par finanšu tirgus aktualitātēm, kas pieejama bez maksas, tostarp par pasaules ekonomikas perspektīvām, ieguldījumu ieteikumiem, dažādiem finanšu instrumentiem, kā arī pamācības, semināri, raksti un raidieraksti.

Lai piekļūtu "Mans portfelis" sadaļai, vienkārši jāautorizējas Swedbank mobilajā lietotnē vai internetbankā, jādodas uz sadaļu "Uzkrājumi un ieguldījumi" un jāspiež uz "Mans portfelis".

4. Tavs automatizētais risinājums uzkrājumiem – Krājrīks

Viens no iecienītākajiem Swedbank uzkrājumu produktiem iedzīvotāju vidū ir krājrīks, kas nav piesaistīts konkrētam noguldīšanas termiņam. Tas darbojas kā virtuāla krājkasīte, kurā var ieskaitīt dažus eiro, kad vien ir vēlme un iespēja, kā arī veikt regulārus maksājumus. Iecienīta ir arī maksājumu noapaļošanas funkcija – daži centi “iebirst” krājrīkā ikreiz, kad maksā ar karti (maksājums automātiski noapaļojas līdz veselam eiro). Gluži kā centi, kas kādreiz krājās kabatās pēc maksājumiem ar skaidru naudu, – tikai tagad tie krājas kontā un arī pelna jaunu naudu: tagad jau 1,5% gadā.

5. Mans budžets – tavs personīgo finanšu plānotājs

Nenoliedzami - papildu ikdienas izdevumu izsekošana var prasīt laiku. Šo procesu var padarīt vienkāršāku ar Swedbank piedāvāto rīku “Mans budžets”.

Palīdzot izsekot izmaksām, šis rīks analizē ar karti vai no konta veiktos maksājumus un sadala tos pa dažādām tēriņu kategorijām, piemēram, pārtika, transports, veselība un skaistumkopšana, uzkrājumi un ieguldījumi. Pēc vienkāršas nokonfigurēšanas “Mans budžets” sniedz ātru pārskatu par visiem darījumiem vienuviet - ar uzskatāmām datu diagrammām par mēneša tēriņiem, kas sadalīti izdevumu kategorijās.

Automātiskā izmaksu grupēšana darbojas ar teju 99% precizitāti, taču pēc nepieciešamības var mainīt kategoriju manuāli. Mēneša beigās bez īpašas piepūles gūsi samērā precīzu priekšstatu par saviem tēriņiem. Ar šo rīku ienākumiem un izdevumiem var sekot līdzi Swedbank internetbankā un mobilajā lietotnē.

Lai šos datus padarītu praktiski izmantojamus, "Mans budžets" ļauj iestatīt ierobežojumus sadalījumā pa kategorijām: cik daudz plāno tērēt kopumā, cik daudz plāno tērēt konkrētām kategorijām? Taču tas neaizliedz tēriņus, kas pārsniedz noteiktos limitus, tāpēc budžeta kontrole tāpat paliek paša ziņā.

Personīgo finanšu pārvaldībai nav jābūt laikietilpīgai vai nogurdinošai. Izmantojot pareizos rīkus, varat ietaupīt gan laiku, gan naudu, efektīvi risinot savas ikdienas bankas pakalpojumu vajadzības, veidojot budžetu, veidojot uzkrājumus un veicot ieguldījumus.