Pieredzes stāsts: Kabatas nauda bankas kartē – daudz ērtāk un pārskatāmāk

Ik gadu pieaug bērnu skaits, kuri pie savas pirmās maksājumu kartes tiek jau sākumskolā. Tas ir nākamais solis, kā apgūt naudas lietas.

Šajā vasaras izskaņā pie Swedbank ISIC kartes tika arī Ernests, kuram ir 9 gadi un kurš septembrī uzsāks mācības 3.klasē. Kā stāsta Ernesta mamma Velga, šis esot likumsakarīgs solis, jo bērns jau veiksmīgi ticis galā ar skaidru naudu – apzinājās tās vērtību, krāja naudiņu dažādām savām vēlmēm, bija veicis arī pastāvīgus pirkumus veikalā. Kad kādu dienu pēc skolas Ernests stāstījis vecākiem, kā skolā pārrunājuši jautājumus par kabatas naudu, ģimenē nolemts, ka tādu pamazām ieviesīs arī Ernestam.

Tas bija 2.klases izskaņā, kad vienojāmies, ka Ernestam sāksim dot savu kabatas naudu. Likās, ka tas ļaus bērnam vairāk saprast savus mazos ikdienas tēriņus, tostarp to, cik ātri var iztērēt naudu dažādos sīkumos. Jo līdz tam tika krāta sadāvinātā nauda tikai kādiem lielākiem pirkumiem, bet ikdienas tēriņi, ko pamatā maksāja vecāki, šķita nemanāmi. Kabatas nauda šo skatījumu nedaudz sāka mainīt. Ernests sāka saprast, ka nedēļai domāto naudu var iztērēt arī vienā veikala apmeklējuma reizē, nopērkot, piemēram, burbuļtēju, spēļu futbola kārtis un vēl kādu sīkumu. Kā vecākam uz to noskatīties ne vienmēr ir viegli, taču ir jāļauj bērnam veidot izpratni par to, kā un cik ātri nauda, ko tikko esi saņēmis, var pazust impulsīvos un emocionālos pirkumos,” stāsta Velga.

Kāpēc izvēlējās bērnam uztaisīt savu bankas karti?

Galvenā atbilde esot ērtība un pārskatāmība. “Sākumā kabatas naudu devām skaidrā naudā, bet tā mūsu ģimenē nav īpaši iecienīta, un regulāri sanāca, ka jaunas nedēļas sākumā man Ernestam nebija ko iedot. Tā kā savu solījumu turu un Ernests kabatas naudu gaidīja, sanāca, ka regulāri paliku viņam parādā. Tā nu izvēlējāmies uztaisīt Swedbank ISIC karti. Tajā es varu ērti ieskaitīt nepieciešamo summu un arī redzēt, kur un kā viņš naudu tērē.”

Swedbank ISIC karte pieejama bērniem jau no 6 gadu vecuma, un to vecāki var ērti pieteikt attālināti, vienlaikus atvērot arī bērnam bankas kontu.

Velga stāsta, ka karti bērnam pieteica, esot brīvdienās ārvalstīs. “Kamēr gaidīju lidmašīnu lidostā, atcerējos, ka bijām ar Ernestu vienojušies, ka uz jauno mācību gadu viņam būs sava bankas karte. Tā nu, izmantojot brīvo laiku, Swedbank mobilajā lietotnē ērti aizpildīju pieteikumu formu un mazāk kā pēc nedēļas mājas pastkastītē jau bija atsūtīta bankas karte,” norāda Velga.

Swedbank internetbankā vai mobilajā lietotnē vecāki, kuru bērniem ir līdz 15 gadiem, var kontu atvērt attālināti. Vienīgais, kas nepieciešams, ir bērna personas apliecinoša dokumenta attēls. Savukārt aktivizēt karti un atvērt bankas kontu vecāki var ērti savā internetbankā, nemaz neejot uz filiāli. Ja bērnam ir 7 gadi, viņam jāizveido Smart-ID, kas ļauj pēcāk ērti piekļūt internetbankai un redzēt, kam un kur nauda tērēta. To pašu var redzēt arī vecāks savā internetbankā.

Swedbank ISIC karte – arī skolēnu apliecība

Izvēlējāmies Swedbank ISIC karti arī tādēļ, ka tā vienlaikus ir bērna skolēna apliecība. Uz tās ir redzams, kurā skolā bērns mācās, un tā ļauj izmantot atlaides dažādās iepirkšanās vietās, piemēram, kino, grāmatnīcās un citviet,” stāsta Velga.

Viņa gan piebilst, ka drošības nolūkos pagaidām kartei nav pieslēgta atļauja veikt pirkumus internetā, jo apzinātiem pirkumiem šajā vidē Ernests vēl ir par mazu. “Uzskatu, ka vilinājumi tērēt naudu dažādām lietām spēļu vidē, šobrīd ir pārāk lieli, tāpēc šo pagaidām kā vecāki ierobežojam. Savukārt pirkumiem ar karti ir noteikti limiti, par kādu summu Ernests var vienā reizē iepirkties. Šādi rūpējamies par bērna finanšu drošību un mācām to arī viņam.

Bankas noteikumi paredz, ka bērns pie savas pirmās kartes var tikt, sasniedzot sešu gadu vecumu, taču Swedbank eksperti iesaka izvērtēt arī to, vai bērns jau saprot naudas nozīmi un vērtību un spēj veikalā iepirkties patstāvīgi. Ne mazāk svarīgi, lai bērns jau prastu saskaitīt, atņemt un rīkoties ar kalkulatoru.

Ko bērnam svarīgi izstāstīt par bankas kartes lietošanu?

  • Nekad neturi savu PIN kodu makā, kurā glabā karti. Tāpat neieraksti to mobilajā telefonā un neturi somā. Ja PIN kods piemirsies, to ērti un ātri vari apskatīt Swedbank mobilajā lietotnē.
  • Nekad nedod citiem maksājumu karti − ne draugiem, ne radiem, ne paziņām. Banka to ir izsniegusi tev, un tas nozīmē, ka tikai tu drīksti ar to rīkoties. Arī par kartes drošību esi atbildīgs tikai tu, nevis, piemēram, mamma vai tētis.
  • Esi vērīgs! Vienmēr atceries paņemt savu karti veikalā pie kases vai bankomātā. Iepērkoties ar skaidru naudu, atlikums taču arī ir jāpaņem.
  • Sargā uz kartes redzamos datus. Pat, ja pie savas maksājumu kartes esi ticis nesen un ļoti vēlies padižoties ar to draugiem, neplāties ar to lieki. Uz kartes redzamais numurs ir konfidenciāls, tas nozīmē – slepens!
  • Norēķināties ar karti ir visdrošāk. Ja skaidras naudas vietā nēsāsi līdzi bankas karti, tava nauda būs drošībā pat tad, ja nozaudēsi maku. Neviens cits nevarēs izņemt naudu no bankomāta, un, laikus ziņojot par kartes zaudējumu, to iespējams bloķēt, lai atradējs nevarētu ar to veikt bezkontakta norēķinus.
  • Ja esi pazaudējis karti, nekavējoties pastāsti par to saviem vecākiem. Viņi parūpēsies, lai karti slēgtu un neviens nevarētu iztērēt tavu naudiņu.
  • Uzmanies no krāpniekiem! Banka nekad tev nesūtīs, nezvanīs un nesūtīs īsziņu, lūdzot kādus pieejas datus. Ja šādu zvanu, e-pastu vai īsziņu esi saņēmis, parādi to vecākiem un kopā sazinieties ar banku.