Ar ko sākt, lai sakārtotu savu finanšu veselību? Trīs pieredzē balstīti padomi

Izpratne par savām naudas lietām ir pamats tam, lai justos droši par kopējo finanšu veselību.

To apliecina arī Swedbank finanšu veselības mēneša dalībnieki - Ralfs Kārkliņš @raalfsk, Dace Buša @dace.busa un Iveta Simsone @mrssimsonart4u. Viņi šī gada aprīlī pievērsa pastiprinātu uzmanību tam, kādi ir viņu ikdienas finanšu paradumi un ko vajadzētu darīt, lai tā uzlabotos. Lūk viņu trīs pamata padomi.

Sāc ar bezmaksas finanšu konsultāciju bankā

Kā stāsta Dace Buša: “Tāpat kā fiziskā veselība, arī finanšu veselība noteikti prasa profilaktisku pieeju, tāpēc es Swedbank Finanšu veselības mēneša ietvaros devos uz bezmaksas konsultāciju, pēc kuras man tapa skaidrāks, kas manā finanšu jomā ir labi un kas noteikti ir jāuzlabo.”

Arī digitālā satura veidotājs Ralfs Kārkliņš atzīst: “Pirms tam nemaz nezināju, ka ir iespēja doties uz banku pie finanšu konsultanta un stundas laikā sakārtot visu pa plauktiņiem. Ja pirms tam zināju, ka ir labi, ja ir iekrājumi, tad pie konsultanta noskaidroju, cik lieliem tiem man būtu jābūt. Līdz ar to, zinot mērķi, varēju arī sastādīt sev plānu, kā tur nonākt.”

Bezmaksas finanšu konsultācijai pie Swedbank finanšu ekspertiem ir iespējams pieteikties gan klātienē, gan attālināti. Iveta Simsone novērtēja iespēju saņemt konsultāciju klātienē: “Es ļoti novērtēju, ka Swedbank ir iespēja tikties klātienē, nevis tikai datorizēti, kā ir daudzās citās bankās. Tāpēc aicinu ikvienu izmantot šo iespēju un pieteikties bezmaksas konsultācijām pie bankas speciālista, un izskatīt un izanalizēt savu finanšu veselību, lai tā būtu maksimāli veselīga un atbilstoša jūsu iespējām.

Drošības spilvenam krāj gudri

Gan Iveta un Dace, kuras jau rūpējas par savām atvasēm, gan Ralfs atzīst - pamata uzdevums, neatkarīgi no vecuma un atbildības pret citiem, primāri ir parūpēties par drošības spilvenu jeb uzkrājumu neparedzētām situācijām.

Pirmais un svarīgākais finanšu veselībā ir drošības spilvena veidošana. Pēc konsultācijas ar bankas ekspertu es uzreiz pieslēdzu Swedbank piedāvāto krājrīku, kas nav tā kā krājkonts, no kura būtu grūti izņemt naudu, bet tas ir vienkārši kā atsevišķs konts bez kartes, kurā var skaitīt naudu. Par to naudu, ko turat šajā krājrīka kontā, banka maksā vēl procentus. Uzliku arī summas noapaļošanas funkciju, kas nozīmē,- kad es veikšu pirkumus ar karti, centiņi līdz pilnam eiro ieskaitīsies šajā te krājrīka kontā,” pieredzē dalās Dace Buša.

Finanšu veselības mēneša laikā visi dalībnieki pievērsās arī pensijas jautājumiem, jo arī tas ir sava veida drošības spilvens, ko veidojam jau šodien, tikai tālākai nākotnei. Kā saka Ralfs: “Ja pirms tam par pensiju līmeņiem zināju, ka tādi ir, bet pensija man taču vēl tālu, tad tagad zinu, ka pat pavisam mazas iemaksas, kuras šobrīd pat nepamanu, gadu laikā veidos lielu uzkrājumu.” Tāpēc arī Ralfs aicina ikvienu pārskatīt, kurā pensiju 2.līmeņa plānā šobrīd katrs veidojam uzkrājumu un vai tas ir vecumam piemērotākais. Jo – ja krāsim nepiemērotā pensiju 2.līmeņa plānā, ir risks nevis nopelnī vairāk, bet pat daļu no uzkrājuma zaudēt.

Dace finanšu veselības uzlabošanas nolūkos sakārtoja pensiju 2.līmeņa mantošanu: “Pensiju 2. līmenis ir obligāts visiem, līdz ar to nevar teikt, ka uz mani tas neattiecas. Finanšu veselības mēneša laikā es ieliku ļoti svarīgo ķeksīti par šī pensijas līmeņa mantošanu portālā latvija.gov.lv, - ja nu kas, lai iekrātais (un jau tagad tur sakrājusies ievērojama summa) nonāk pie manas ģimenes.”  Savukārt Iveta šos jautājumus jau bija sakārtojusi, tāpēc Finanšu veselības mēneša laikā pievērsās jau nākamajam solim – uzkrājumu veidošanai pensiju 3.līmenī.

Ieguldi naudu atbilstoši savām iespējām

Pensiju 3.līmenis jau ir uzskatāms par nākamo soli, kad pamata uzkrājums drošības spilvenam jau sakrāts. Tas pats attiecas arī uz ieguldījumiem finanšu tirgos – investēt vajag, bet vispirms ir jāsakārto bāzes lietas.

Dace Buša ir apņēmusies sākt investēt tuvākajā laikā, jo saprata - jo ātrāk sāk, jo lielāks ieguvums būs pēc gadiem. Viņai šī pieredze jau daļēji ir, jo naudu finanšu tirgos jau iegulda, izmantojot iespēju veidot uzkrājumu bērna nākotnei, kas paredz ik mēnesī noteiktu naudas summu ieguldīt atbilstoši izvēlētajai riska stratēģijai. Tagad Dace vēlas pamēģināt finanšu tirgos ieguldīt arī pati.

Savukārt Ralfu ieguldījumi interesē jau sen: “Investīcijas vienmēr šķitis kā kaut kas, kur daudz jāiedziļinās, jāpavada laiks un jāiegulda lielas summas, bet izrādās, ka tas ir pavisam vienkārši: to var izdarīt internetbankā, kur ir viss paskaidrots, un to var sākt darīt ar mazākām summām, pat ar pāris eiro mēnesī."

Tas ir tiesa, jo, piemēram, ieguldīt Swedbank Robur fondos var kaut vienu eiro mēnesī, turklāt darījumi ar Swedbank fondiem un fondu glabāšana ir bez maksas. Līdz ar to, ja mēnesī vari ieguldījumiem veltīt 10 vai 30 eiro, tas būs labs starts, lai saprastu, kā strādā finanšu tirgi un kas tev ir piemērotākais. Savukārt, ja pašam nav laika iedziļināties vai ir bažas, tad noteikti var izvēlēties banku piedāvātos ieguldījumu risinājumus kā privātais portfelis, uzkrājums bērna nākotnei vai pensiju 3.līmenis, kur ieguldījumus tavā vietā veiks pieredzējuši banku konsultanti.

Galvenais ir neignorēt jautājumus par naudu un sākt soli pa solim, jo finanšu veselība - tā ir drošības un neatkarības sajūta, un pārliecība, ka mana un ģimenes dzīves kvalitāte ir paša rokās.