12. sep, 2024

Ieviestas pirmās elektroauto uzlādes stacijas, kur apmaksu var veikt bez mobilās lietotnes

BISS sadarbībā ar Verifone un Swedbank izstrādājis jaunu risinājumu lidostas stāvvietās - elektroauto uzlādes stacijas un apmaksas iespējas.

Lidostas pasažieri varēs veikt ērtu elektroauto uzlādi un apmaksu būs iespējams veikt kases automātā ar bankas karti.

BISS  autostāvvietas vadības sistēma Lidostā “Rīga” veiksmīgi strādā jau kopš 2011. gada. Ieviestais risinājums ļaus elektoauto īpašniekiem un īrniekiem izmantot Lidosta “Rīga” elektroauto uzlādes stacijas ar ērts un drošu apmaksas risinājumu.  

Šobrīd gandrīz visās elektroauto uzlādes stacijās apmaksu par uzlādi var veikt, izmantojot mobilo lietotni, kas daudziem ir nav pieejama vai ir neērta, savukārt, jaunais risinājums ļaus apmaksu veikt kases automātā ar bankas karti vai tālruni, izmantojot ApplePay vai GooglePay. Turklāt, apmaksu gan par elektroauto uzlādi, gan par autostāvvietu lidostas klienti varēs veikt vienā kases automātā. Šis jaunievedums nodrošinās ērtu un modernu risinājumu elektroauto īpašniekiem, atvieglojot elektrouzlādes un apmaksas procesu. 

Swedbank šis ir pirmais izstrādātais risinājums, kas ļaus elektromobiļu īpašniekiem veikt apmaksu ar bankas karti caur kases automātu, rezervējot summu, kas faktiski tiks izmantota uzlādes procesā, līdzīgi kā tas darbojas degvielas uzpildes stacijās. Tas nodrošina ērtu un uzticamu maksājumu veikšanu, padarot elektroauto uzlādi vēl pieejamāku un vieglāku ikvienam lietotājam. 

“Elektroauto uzlādes stacijām ir izšķiroša nozīme ilgtspējīga transporta izmantošanas veicināšanā un ir svarīgi, ka uzlādes vietās ir nodrošinātas drošas un klientiem saprotamas norēķinu iespējas. Swedbank karšu pieņemšanas pakalpojums ir daļa no šī apmaksas risinājuma, kas paredz iespēju elektroauto lietotājiem izmantot savas norēķinu kartes vai viedtālruņus, lai veiktu maksājumus par elektroauto uzlādi. Kopā ar BISS un Verifone esam spēruši būtisku soli norēķinu vienkāršošanā un kopā veicinām efektīvāku un ērtāku uzlādes pieredzi elektroauto īpašniekiem, vienlaikus atbalstot pāreju uz zaļāku nākotni”, norāda Valdis Vaišļa, Swedbank e-komercijas maksājumu risinājumu eksperts.

Elektroauto popularitāte Latvijā

Elektroauto popularitāte strauji pieaug, atspoguļojot sabiedrības pieaugošo interesi par videi draudzīgu transportu. Pēdējie statistikas dati no Ceļu satiksmes drošības direkcijas liecina, ka šī gada 1. janvārī Latvijā bija reģistrēti 6576 elektromobiļi, kas nozīmē gandrīz 60% pieaugumu salīdzinot ar iepriekšējā gada 1. janvāri. Pamatojoties uz statistikas datiem, ir skaidrs, ka atbilstoši šim izaugsmes tempam, katrai jaunai vai renovētai ēkai ir jānodrošina vismaz 10% autostāvvietu ar elektroauto uzlādes stacijām.

Pieejamās elektroauto uzlādes stacijas ir solis uz priekšu, bet šobrīd apmaksas iespējas stacijās ir pieejamas pārsvarā ar mobilās lietotnes starpniecību, kas nozīme - stacijās trūkst ērta un uzticama apmaksas risinājuma.

BISS plāno turpmāku elektroauto uzlādes staciju attīstību, lai atbalstītu videi draudzīgu pārvietošanos Latvijā un kaimiņvalstīs – Igaunijā un Lietuvā. BISS sadarbības rezultātā ar Swedbank un Verifone, spēs nodrošināt elektromobiļu uzlādes apmaksu ar bankas karti elektroauto uzlādes stacijās, padarot uzlādes procesu vēl ērtāku un pieejamāku lietotājiem. Šī sadarbība ne tikai atbalsta ilgtspējīgu transportu šodien, bet arī veicina nākotnes virzienus elektroauto uzlādes infrastruktūras attīstībā, tādējādi radot labumu videi un sabiedrībai kopumā.