Pirmais auto jaunietim – mopēdauto

Mopēdauto ir lielisks transportlīdzeklis, lai jau no 14 gadu vecuma piedalītos satiksmē teju kā autobraucējs, taču būtiski izvērtēt jaunieša atbildību un izpratni par drošību uz ceļa.

Automašīnu kategoriju, ko dažādās valstīs dēvē par "microcars" vai "light quadricycles" (angļu val.), Latvijā pazīst kā mopēdauto. Tie ir mazi, viegli transportlīdzekļi ar ierobežotu darbības ātrumu, kuri strauji iemanto popularitāti jauniešu vidū visā Eiropā un, protams, arī Latvijā. Šis mazais, bet spējīgais transportlīdzeklis ļauj jauniešiem piedzīvot brīvību uz ceļa, taču vienlaikus domāt par drošību un savu atbildību kā satiksmes dalībniekam.

Mopēdauto vadīšanai Latvijas ceļu satiksmē no 14 gadu vecuma ir nepieciešama tikai mopēda vai motocikla vadītāja apliecība.

8 mopēdauto bonusi

  • Pieejamība: to var vadīt, sākot no 14 gadu vecuma, kas dod jauniešiem brīvību ikdienā pārvietoties pašiem gan uz skolu, gan treniņiem, gan satiekot draugus.
  • Ekonomija: mazā transportlīdzekļa iegādes un uzturēšanas izmaksas ir salīdzinoši zemas. Tā degvielas vai elektrības patēriņš ir mazs, tādēļ tas ir piemērots risinājums tiem, kuriem ir ierobežots budžets. Turklāt elektrisko mopēdauto uzturēšana var būt vēl lētāka nekā līdzvērtīga iekšdedzes dzinēja mopēdauto, jo tiem ir mazāk kustīgu daļu, kas var nolietoties vai bojāties, kā arī elektroenerģija šobrīd ir lētāka nekā degviela, tādējādi samazinot ikdienas braukšanas izmaksas.
  • Videi draudzīgs: mopēdauto darbojas ar zema degvielas patēriņa dzinējiem vai elektrību, tamdēļ kopumā atzīstami par mazāk kaitīgiem videi. Elektriskie transportlīdzekļi neražo izplūdes gāzes, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas.
  • Praktisks un ērts: mazā izmēra dēļ mopēdauto ir viegli novietot pat visšaurākajās vietās. Apgūt braukšanas un apstāšanās prasmes dažādos stāvlaukumos un ielas malās jaunajam braucējam veiksies vieglāk, ātrāk un bez lieka satraukuma, salīdzinot ar pilna izmēra auto straujā pilsētas satiksmē.
  • Drošība: mopēdauto ātrums ir ierobežots līdz maksimums 45 km/h, kas samazina negadījumu risku, jo mazāka ātruma gadījumā vadītājam ir vairāk laika reaģēt uz negaidītiem notikumiem un situācijām uz ceļa. Tā dizains parasti nodrošina labu redzamību uz ceļa no visām pusēm. Tāpat arī, salīdzinot ar mopēdu vai motorolleri, mopēdauto uz ceļa ir stabilāks.
  • Nodokļi: mopēdauto ir atbrīvoti no valsts noteiktajiem transportlīdzekļu nodokļiem un tiem nav jāveic ikgadējā tehniskā apskate, kas piemērojami lielākiem transportlīdzekļiem. Tam nepieciešams iegādāties tikai apdrošināšanu, taču arī šim transportlīdzeklim ir ieteicams veikt regulāras apkopes un tehnisko apsekošanu, lai nodrošinātos pret nepatīkamiem pārsteigumiem un justos droši.
  • Nepārspējama brīvība: ikviena jaunieša sapnis ir būt neatkarīgam no vecākiem. Šāda transportlīdzekļa izvēle dod iespēju vidusskolēnam pašam pārvietoties pilsētā, esot neatkarīgam no sabiedrisko transportu kursēšanas grafika vai vecāku iespējām bērnus nogādāt no vienas vietas uz citu.
  • Pirmais transportlīdzeklis: mopēdauto ir lielisks veids, kā jauniešiem labāk orientēties ceļu satiksmes noteikumos un iegūt pirmo atbildīgo pieredzi auto vadīšanā.

Dažādām gaumēm un maciņiem

Populāri mopēdauto zīmoli Eiropā ir Aixam, Microcar, Ligier un Casalini. Katrs no šiem zīmoliem piedāvā vairākas modeļu līnijas ar dažādām funkcijām un dizaina iespējām.

Mopēdauto cenas var ievērojami atšķirties, kas atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, zīmola, modeļa, ražošanas gada, kopējā tehniskā stāvokļa, aprīkojuma līmeņa un tā, vai tas ir jauns vai lietots transportlīdzeklis.

Jauna mopēdauto cena var svārstīties no apmēram 8000 līdz 15000 eiro, atkarībā no modeļa un specifikācijām. Lietoti mopēdauto parasti ir daudz lētāki, un to cena var svārstīties no apmēram 2000 līdz 8000 eiro, atkarībā no tehniskā stāvokļa un nobraukuma. Tomēr pirms iegādes ir svarīgi pārliecināties, ka lietotais mopēdauto ir labā stāvoklī un saudzīgi uzturēts, lai vēlāk nenākas šķirties no prāvas summiņas mopēdauto remontam.

Šīs cenas ir aptuvenas un var atšķirties atkarībā no tirgus situācijas un konkrētās pārdošanas vietas. Tāpēc, pirms veic pirkumu, ir vērts salīdzināt cenas starp vairākiem piedāvājumiem un izpētīt visas iespējas.

Tomēr, ja ģimenes budžetā šobrīd nav pieejami vairāki tūkstoši spēkratam jaunieša vajadzībām, arī šim transportlīdzeklim pieejams auto kredīts. Ievērībai – braucamrīks CSDD būs jāreģistrē uz vecāka vai aizbildņa vārda, kas parakstījis auto kredīta līgumu. Pēc reģistrēšanas CSDD neaizmirsti iegādāties arī OCTA – sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu.

Atvieglotas prasības apmācībām un mopēdauto reģistrēšanai

Pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas norādēm AM kategorijas vadītāja apliecības iegūšanai apmācība autoskolā nav obligāta – šo transportlīdzekļu vadīšanai nepieciešamās zināšanas un iemaņas vari apgūt pašmācības ceļā. Lai apgūtu ceļus satiksmes noteikumus un kārtotu eksāmenu CSDD mopēda apliecības iegūšanai, vari izmantot Ceļu satiksmes noteikumus un Ceļu satiksmes noteikumu testu. Pieteikties teorētiskajam un vadīšanas eksāmenam iespējams CSDD klientu apkalpošanas centros, e-vidē vai telefoniski.

Mopēdauto ir lielisks veids, kā jauniešiem dot iespēju piedzīvot pirmo patstāvību uz ceļa. Tas dod brīvību pārvietoties, nezaudējot drošību, kas ir svarīga gan vecākiem, gan jauniešiem. Tā mazā izmēra un efektīvās darbības dēļ mopēdauto ir praktisks un pieejams transportlīdzeklis, kas var kalpot kā lielisks pārejas posms uz lielākiem un jaudīgākiem transportlīdzekļiem nākotnē. Tomēr pirms mopēdauto iegādes iesakām rūpīgi izvērtēt jaunieša atbildības sajūtu un pārrunāt drošību uz ceļa, lai miers un brīvības sajūta būtu ne tikai jaunietim, bet arī vecākiem un citiem satiksmes dalībniekiem.