Kā pareizi izvēlēties krāsu savam mājoklim – eksperta padomi

Par šī brīža tendencēm krāsu pasaulē un to, kā pareizi izvēlēties krāsu dažādām vajadzībām, stāsta uzņēmuma KRASO krāsu speciāliste Inga Jasnova.

Vienam patīk jūraszilas sienas, cits savā istabā grib justies kā zaļā pļavā, bet kādam ir prātā tikai baltas vai pasteļtoņos ieturētas krāsas. Lai kādam tonim tu dotu priekšroku, ir dažas būtiskas lietas, ko der zināt par krāsām un krāsošanu.

Šī brīža tendences iekštelpu krāsojumā ir maigi, silti un neitrāli toņi – bēši, olīvju zaļi, gaiši brūni, persiku rozā. Taču, kā ierasts, vispopulārākie tomēr ir tieši pelēkie toņi vai ļoti gaišie un baltie. Ārtelpās – antracīts ar spīdumu, perlamutru. Ir īpaša krāsa, kuras tonējums lieliski akcentē koka struktūru, – tai pieejami gaišāki un tumšāki toņi. Apmetuma krāsošanā daudz izmanto gaišus toņus – viegli pelēcīgus un dzeltenīgus.

Uz sienas izskatīsies tumšāk

Runājot par krāsas toņa izvēli iekštelpām, jāatceras, ka katalogā noskatītais tonis uz sienas vizuāli izskatīsies mazliet tumšāks, piesātinātāks. Bieži vien cilvēki katalogā izvēlas sulīgus un gana spēcīgus toņus, bet apskatot izvēlēto toni mūsu veikalā pieejamajā gaismas istabā, dienas un vakara gaismā, cilvēki pāriet uz maigākiem un gaišākiem toņiem. Runājot par pašu krāsu, svarīgi ir saprast, cik mitrs vai sauss gaiss būs telpā. Piemēram, ir krāsas ar īpašu pretpelējuma piedevu, kas ir paredzētas tieši mitrām telpām.

Nesteigties!

KRASO eksperti cilvēkiem iesaka vispirms iegādāties nelielu krāsas apjomu, teiksim 0,5 litrus, lai nokrāsotu sienu tieši uz vietas savā objektā. Ir svarīgi krāsojumu novērtēt dažādās gaismās – no rīta, dienā, vakarā. Visbiežākā kļūda ir steigā izvēlēties toņus no kataloga, uzreiz pasūtīt visu apjomu, un, kad istaba ir nokrāsota, secināt, ka tas izskatās pilnībā atšķirīgi no iecerētā. Nākas visu šo procesu sākt no jauna un steigas dēļ būs par krāsošanu jāsamaksā dubultā.

Mierīgi un aktīvi toņi

Jāņem vērā, ka krāsu toņi veido fonu videi, kurā mēs atrodamies un ietekmē šo vidi. Ir toņi, kas padara mūs aktīvākus, ir toņi, kuri nomierina. Mūsu veikalos ir krāsu speciālisti, kuri palīdz klientam noorientēties šajā pasaulē un palīdz izvēlēties piemērotāko toni. Cilvēks var atnākt ar dzīvokļa vai mājas plānu, mēs kopīgi izrunāsim vajadzības un vēlmes, un nonāksim pie īstā toņa katrai telpai.

Neliels mājasdarbs pirms izvēlēties piemērotāko toni, ir atrast sev tīkamākos krāsojuma piemērus apkārtējā vidē vai attēlos. Ja ir priekšstats par virzienu, kurā gribētos iet, mēs izskatīsim toņu kartes, kamēr nonāksim pie īstā. Savukārt, kas attiecas uz pašām krāsām – kopīgi aprēķināsim vajadzīgo daudzumu un izstāstīsim par to, kura no krāsām būtu piemērotākā.

Krāsošana ārā – kas jāņem vērā

Krāsojot ārā (mēbeles, sienas, terases), vispirms būtu jāpārliecinās, vai attiecīgā virsma ir pareizi sagatavota. Piemēram, ja tiek atjaunota koka virsma, pirms tam ir jāveic tās kopšana. Ir līdzekļi, ar kuriem var nomazgāt sūnas vai alģes, ir tādi, kas virsmu pabalina. Savukārt, ja jākrāso jauna virsma, ir jāievēro tās apstrādes un krāsošanas tehnoloģiju. Ja tā ir koka fasāde, kokam jābūt pilnībā izžuvušam. To nedrīkst krāsot tiešos saules staros, jo tad virsma tiks uzkarsēta un krāsa nespēj pietiekoši lēni iesūkties virsmā. Krāsojot mūra fasādes, apmestajām virsmām ir jābūt izžuvušām.

Terases un koka mēbeles

Šā brīža aktualitāte ir terašu atjaunošana. Jāatceras, ka terasēm nelieto krāsu, bet gan īpašu eļļu, kas virsmu nepārklāj ar plēvīti, bet koku piesūcina. Reizi gadā šī pārklājuma kārta būtu jāatjauno. Ja tiek uzklāta krāsa, kas veido plēvīti, ar laiku tā sāk nolobīties, mitrums iekļūst kokā un tad virsmu atjaunot ir sarežģītāk. Ja krāsojam  āra mēbeles, ir spēkā nosacījums, ka koka virsmas vai detaļas, kas stāv vertikāli var krāsot ar sedzošu vai puscaurspīdīgu krāsu. Sedzošais pārklājums noslēps koka struktūru, bet šāda krāsa kalpos nedaudz ilgāk, nekā glazūra vai pussedzošs pārklājums.

Obligātā gruntēšana

Remontējot sienas, pirms krāsošanas ir vajadzīga gruntēšana ar grunts krāsu pirms krāsas kārtas, kas palīdz iegūt vienmērīgu krāsas toni. Ja uz sienām ir kādi defekti, špaktelējuma vietas, grunts krāsa veicinās virsmas uzsūktspēju veidos kvalitatīvāku pārklājumu. Savukārt jaunas virsmas jāsagatavo daudz cītīgāk – ir jāuzliek putekļu saistviela, grunts krāsa un tikai tad seko krāsas kārta. Krāsošanas procesu ietekmēs arī mitruma līmenis un temperatūra telpā darba laikā.

Ilgtspējīga un videi draudzīga krāsa

Daudzi krāsu ražotāji, tostarp KRASO, piedāvā produktus ar samazinātu emisijas klasi. Emisija šajā gadījumā ir gaistošās vielas, kuras satur krāsas un var būt kaitīgas. Ir cilvēki, kuriem pat mazākā šo vielu koncentrācija izgarojumu veidā var izraisīt alerģiju. Uz krāsām ir attiecīgi marķējumi, teiksim Ecolabel, kas norāda uz to, ka šī ir videi draudzīgāka krāsa.

Jāatceras, – lai pārklājums būtu kvalitatīvs un kalpotu ilgi, ir jāizvēlas atbilstošs krāsas produkts. Dažādām krāsām ir paredzēti atšķirīgi pielietojuma veidi. Līdzīgi kā toņa izvēle, arī šie jautājumi pirms iegādes ir jāizrunā ar krāsu speciālistu.

Raksta autors: uzņēmuma KRASO krāsu speciāliste Inga Jasnova