Lego mājas priekšrocības jeb kā izvēlēties sev piemērotāko ražotnē būvēto māju?

Arvien vairāk cilvēku mūsdienās izvēlas iegādāties saliekamo jeb moduļu māju, kas līdzīgi standarta mēbelēm tiek uzbūvēta ražotnē un uzstādīta īpašnieka izvēlētajā zemesgabalā.

Nereti klasiskās mājas būvniecības process ievelkas celtniecības komandas, laikapstākļu, materiālu sadārdzinājuma un citu faktoru dēļ, radot arvien lielākas izmaksas un attālinot brīdi, kad varēsi uzsākt dzīvi savā sapņu mājoklī. Ražotnē būvētu māju lielākās priekšrocības ir ātrais būvniecības temps, salīdzinoši mazās izmaksas, kā arī jau ilglaicīgi pārbaudīti energoefektivitātes risinājumi, kas ilgtermiņā palīdzēs ietaupīt arī uz apkures rēķiniem.

  • Kopā ar māju ražotājiem “Somu māja” (Omatalo OY), “MyCabin” un “Līvas Grupa” esam apkopojuši svarīgāko, kas tev būtu jāzina, lai izvēlētos sev piemērotāko mājokli.

Moduļu, koka karkasa vai pildrežģu māja?

Moduļu mājas celtniecībai nav nepieciešams būvlaukums un visa ar šo procesu saistītā infrastruktūra. Tāpat būvniecības procesa laikā rodas daudz mazāk būvatkritumu, kas ļauj ietaupīt gan līdzekļus, gan ir dabai (un līdz ar to sirdsapziņai) draudzīgāk. Būtiska priekšrocība ir arī moduļu mājas ražošanas process - tās tiek ražotas iekštelpās konkrētā gaisa temperatūrā, tāpēc būvmateriāli nav pakļauti laikapstākļu maiņas nelabvēlīgajai ietekmei.

Katram no māju ražotājiem ir sava unikāla ražošanas metode un izmantotie materiāli, tāpēc arī moduļu mājas, kā esam ieraduši dēvēt teju visus ražotnēs būvētos mājokļus, ir tikai viena no tehnoloģiskajām iespējām. Piemēram, “MyCabin” piedāvā jau gatavas nelielas platības moduļu mājas, kuras savā starpā iespējams kombinēt. “MyCabin” ražotās mājas tiek nogādātas klienta zemesgabalā gan pilnībā, gan daļēji pabeigtas – daudz kas ir atkarīgs no konkrētās vietas lokācijas un piebraukšanas iespējām. Māja klientam tiek piegādāta ar visiem nepieciešamajiem inženiertīkliem – kanalizāciju, ūdens un elektrības izvadiem.

Savukārt “Somu Mājakoka karkasu jeb paneļu dzīvojamās mājas tiek ražotas Somijā uzņēmumā Omatalo OY. Klientam ir iespēja veidot personalizētus risinājumus, kas tiek pielāgoti atbilstoši konkrētajam zemesgabalam. Uzņēmums piedāvā jau gadu gaitā pārbaudītus tipveida projektus, kurus izstrādājuši ne tikai somu, bet arī Latvijas arhitekti, izvērtējot klientu prasības, finansiālās iespējas un vajadzības. Tāpat iespējams izstrādāt arī individuālu skici, izzinot klienta vēlmes un pielāgojot esošos projektus visām klienta vajadzībām un zemesgabala specifikai. “Somu Māja” uz zemesgabalu piegādā mājas karkasu, bet pēc tam tiek veikta mājas iekšējā būvniecība. Pirms mājas atvešanas nekādas komunikācijas nav nepieciešamas – viss tiek veidots un saskaņots procesa gaitā kopā ar klientu.

Līvas Grupa” ražotie pildrežģu mājokļi ir uzņēmuma izveidota tehnoloģija, kas apvieno elementus no moduļu, koka karkasa un SIP paneļu mājām. Uzņēmums klientam piedāvā bāzes komplektu, kuru atkarībā no vēlmēm var papildināt ar dažādu papildaprīkojumu, līdzīgi kā pērkot jaunu automašīnu, jo uzņēmums māju būvē sākot no zemes sagatavošanas darbiem, pamatiem līdz pat virtuves iekārtai un koridora skapim. Jaunajā mājoklī jau būs izbūvētas elektroinstalācijas, ūdens un kanalizācijas apsaiste, apkures sistēma, iekšējā apdare un virtuves iekārta. Montāžas darbiem nav nepieciešams ne ūdens, ne elektrības pieslēgums – māju iespējams uzbūvēt, izmantojot elektrības ģeneratoru.

Līvas Grupa

Attēlā: "Līvas Grupa" projekts

Vairāki moduļu māju ražotāji piedāvā apskatīt demo jeb paraugu mājas, kā arī apmeklēt ražotni, lai klientam būtu iespēja iepazīties ar ražošanas procesu un pārliecināties par uzņēmuma darba kvalitāti. Pēc līguma noslēgšanas notiek mājas saskaņošana būvvaldē un tiek uzsākta ražošana.

Pirmais solis – vizīte uz pašvaldību

Moduļu māju ražotāji lielākoties nodrošina pilnu ražošanas ciklu, procesa laikā konsultējot klientu visos jautājumos, tostarp arī palīdzot sarunās ar banku un sagatavojot nepieciešamo dokumentāciju pašvaldībai. Pirms sarunas ar ražotāju klientam būtu vēlams noskaidrot, kādi ir būvniecības noteikumi konkrētajā pašvaldībā, vai zemes platība un stāvoklis atbilst pamatu izveidei un kādas ir komunikāciju iespējas – vai tās nodrošina pašvaldība vai arī jābūvē pašam. Tāpat nevajadzētu aizmirst par piebraucamajiem ceļiem, lai pie savas dzīvesvietas vari ērti piekļūt. Atbildes uz visiem jautājumiem iespējams iegūt, dodoties uz vietējo pašvaldību.

Ražoto māju būvniecības izmaksas

MyCabin” piedāvājumā ir piecas brīvdienu un dzīvojamās mājas platībā no 17m2 līdz 110 m2. Visbiežāk cilvēki izvēlas mazāku platību mājokļus – lai arī neliela, tomēr labāk māja nekā dzīvoklis. Arī uzņēmuma nākotnes prognozes liecina, ka lielākais pieprasījums būs tieši pēc salīdzinoši nelielām, 60 m2 - 125 m2 lielām mājām. Uzņēmuma ražoto māju cena ir no 1650 eiro līdz 2200 eiro par vienu kvadrātmetru. Pēc līguma noslēgšanas ne cena, ne izpildes termiņš netiks mainīts. Izvēloties “MyCabin” māju, klientam pašam jāveic komunikāciju pieslēgšana, kā arī atsevišķa samaksa jāveic par mājas piegādi, kas tiek aprēķināta individuāli katram projektam. Ja klients vēlas, piegādi var organizēt arī pats.

Somu Māja” projektu piedāvājums ir plašs un ļauj atrast piemērotāko risinājumu ikviena vēlmēm. Kā norāda uzņēmuma pārstāvji, lielākais klientu pieprasījums šobrīd ir pēc vienstāvu privātmājām ar dzīvojamo platību no 110 m2 līdz 130 m2, kuru kopējās būvniecības izmaksas ir aptuveni 250 tūkstoši eiro jeb – sākot no 1500 eiro par kvadrātmetru. Cenu ietekmē arī mājas izmērs – mazākas ēkas cena par kvadrātmetru būs lielāka. Tāpat izmaksas sadārdzina lieli vitrīnu logi, balkoni un citi klienta izvēlēti arhitektūras elementi. Būvniecības procesā cenas var mainīties dažādu apstākļu dēļ (ietekmējoši faktori ir ģeoloģiskās izpētes rezultāti, tirgus situācija, politiski lēmumi, situācija pasaulē, kā arī apdares materiālu un iekārtu izvēle), tomēr klients par visu tiek laicīgi informēts.

SOmu māja

Attēlā: "Somu Māja" projekts

Līvas Grupa” klienti visbiežāk izvēlas vienstāvu ēkas ar dzīvojamo platību 92 m2 vai 107 m2, kas izmaksā no 120 līdz 150 tūkstošiem eiro, taču uzņēmums piedāvā gan lielākas, piemēram, pusotra stāva ēkās, gan mazākas platības mājokļus, kuru pamatkomplektācija nepārsniedz 100 tūkstošus eiro. Mājokļa cenas un papildkomplektācijas izmaksas ražotājs norādījis savā mājaslapā, tāpēc vēl pirms sarunas par mājas iegādi, tu vari izvērtēt savas iespējas. Turklāt Latvijā bāzētais uzņēmums garantē nemainīgas mājas gala izmaksas no līguma slēgšanas līdz gatavam mājoklim uz jūsu zemes.

Atšķirīgs ir arī avansa maksājums, kas jāveic, pirms tiek sākta mājas būvniecība, kā arī noteikti būtu jāpievērš uzmanību mājas garantijai un ko tā sevī ietver. Būtiski, ka šāda tipa mājokļi ir ar augstu energoefektivitāti, tāpēc tev ir iespējams saņemt arī draudzīgākus finansēšanas nosacījumus no bankas.

Līdz gatavam mājoklim mazāk kā gada laikā

Kā norāda uzņēmumu pārstāvji, līdz mājokļa iegādes procesam katram klientam ir savs laika nogrieznis, jo jāņem vērā gan finansējuma avots (piemēram, ja mājokļa būvniecībai plānojat saņemt finansējumu no bankas), gan īpašuma tiesības uz konkrēto zemesgabalu (vai zemesgabals jau ir iegādāts vai tomēr nepieciešams vēl nokārtot visas formalitātes). Kā norāda “Somu Māja” pārstāvji, vidēji līdz lēmuma pieņemšanai klientam nepieciešami nepilni divi mēneši, kopš pirmās tikšanās reizes. Šajā laikā klientam tiek izstrādāta mājas skice, sagatavota detalizēta tāme, uz kuras pamata tiek veikts mājas un zemes nākotnes vērtējums, kā arī saņemta atbilde no bankas par finansējuma apjomu.

Pēc līguma parakstīšanas līdz pirmajiem būvdarbiem notiek projekta saskaņošana būvvaldē, kas ir komplicēts dokumentu skaņošanas process, ko veic sertificēts arhitekts roku rokā ar inženieriem, kas izstrādā zemesgabala gruntij atbilstošu pamatu tehnisko risinājumu, izstrādā un saskaņo ārējo tīklu projektus un citu dokumentāciju, ko pieprasa attiecīgā būvvalde. Jārēķinās, ka projekta saskaņošana aizņems vidēji 6 mēnešus, bet tas ir atkarīgs no instanču daudzuma, ar kurām veicama saskaņošana. Lielākajai daļai ražotāju ir sadarbības partneri – gan kredītdevēju iestādes, gan arī juristi un arhitekti, kas palīdzēs vai nodrošinās būvatļauju sakārtošanu.

Pats ražošanas un būvniecības process katram uzņēmumam ir atšķirīgs, kas būs atkarīgs gan no sezonas, kurā mājas būvniecība tiek uzsākta, gan projekta sarežģītības. Latvijā un ASV bāzētais uzņēmums “MyCabin” piedāvā māju uzbūvēt 2 līdz 8 mēnešu laikā. Ja klientam māja ir nepieciešama steidzami, un zemes gabals ir gatavs mājas uzstādīšanai, esot arī gadījumi, kad māja tiek piegādāta un uzstādīta mēneša laikā pēc līguma noslēgšanas. “Līvas Grupa” ražotās paneļu mājas iespējams salikt kopā aptuveni divās nedēļās – pamatu montāža aizņem 7 dienas, bet mājas salikšana – 8 dienas. Savukārt “Somu Mājas” produkta ražošanas process ilgst aptuveni 2 mēnešus, bet kopā ar mājas būvniecību uz klienta zemes aptuvenais ilgums var svārstīties no 6 līdz 12 mēnešiem no līguma parakstīšanas brīža līdz dzīvošanai gatavam mājoklim.

Arī tipveida mājokli vari pielāgot savai gaumei un vajadzībām

Lai gan pats moduļu māju nosaukums šķietami liecina, ka plašas izvēles iespējas individuāliem risinājumiem nav, māju ražotāji apstiprina, ka arī šo māju īpašnieki savu nākamo dzīvesvietu var pielāgot savai gaumei.

Izvēloties “MyCabin” mājokli, klientam ir iespējas izvēlēties ārējās fasādes toni, daļu iekšējās apdares materiālu, apkures veidu un papildaprīkojumu. “Somu Māja” piedāvā ne tikai esošos projektus pielāgot klienta vēlmēm, bet nepieciešamības gadījumā arī izstrādāt individuālu mājas skici. Klientam būvniecības laikā jāizvēlas santehnika, gaismas ķermeņi, iekārtas un dekoratīvie apdares materiāli, kuru klāsts ir plašs – sākot no ķieģeļa ar koka apdares dēļiem līdz mūsdienu kompozītmateriāliem ar lielu ražotāja garantiju. Savukārt, pasūtot “Līvas Grupa” māju, klientam ir iespēja izvēlēties mājas ārsienu apšuvumu dēļu un siju krāsu toņus, iekšējās apdares krāsu, gaismas ķermeņus un santehniku, kā arī mājai var pievienot siltumsūkni, saules baterijas un ventilāciju.

My Cabin

Attēlā: "MyCabin" projekts

Daļa uzņēmumu uzsver, ka viņu ražoto moduļu māju priekšrocība ir fleksiblitāte – iespēja tās “turpināt” arī vēlākos posmos pēc uzstādīšanas, piemēram, piebūvējot augšējo stāvu. Ja ir vēlme pēc moduļu mājas, bet īpašumā nav zemesgabala, ir iespēja pievienoties kādam no moduļu māju ciematiņiem. Piemēram, “MyCabin” izveidojuši ciematu “Tūja pie jūras”, kurā iegādei pieejami vairāki zemes gabali ar moduļu mājām, bet “Somu Māja” radījusi ciematu ar nosaukumu “Pipari”.

Tā kā lielāko dzīves daļu pavadām savās mājās, vēlamies, lai tās būtu ne tikai siltas un ērtas, bet atbilstu arī mūsu dzīvesveidam un ikdienas prasībām. Kā varam secināt pēc māju ražotāju sniegtās informācijas, arī ražotnēs būvētās mājas varam pielāgot savām vajadzībām, tāpēc atliek vien izvērtēt finanšu iespējas, apzināt savas vēlmes un mājokļu piedāvājumu, lai dotos ceļā pretī savai sapņu mājai.